Colţul cultural: Lumina

Articolul a fost vizualizat de 1,939 ori

Sugestivul generic de expoziţie, acum la sfârşit de an, aduce la galeria “Forma” din Deva, în cadrul “Salonului Artelor Vizuale Hunedorene”, lucrările a 45 de artişti. Iată că Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Deva, încheie în forţă, un an plin de manifestări şi de realizări. 

DSC_4888 copyVineri, la Galeria de Arte “Forma” din Deva a avut loc vernisajul artiştilor vizuali hunedoreni, într-o ambianţă de sărbătoare. După modul de exprimare, caracterizarea de artă vizuală este potrivită cu expoziţia aflată acum pe simeze, deoarece găsim aici picturi în ulei, grafică, textile, fotografii, sau instalaţii realizate de talentaţii artişti hunedoreni. Revin cu aprecierea dată de activitatea laborioasă a plasticienilor, totul desfăşurându-se aici după o planificare riguroasă, respectată cu sfinţenie şi perseverenţă. Expoziţii personale şi de grup, tabere de creaţie, editarea revistei “Forma”, implicarea în viaţa comunităţilor prin lucrările monumentale realizate în spaţiile publice, sau publicarea în calitate de autori a unor cărţi de specialitate, apreciate la nivel naţional şi internaţional, iată o prezentare succintă a formelor de exprimare organizaţională a unui colectiv de artişti cu reale calităţi de manageri. Expoziţiile realizate în străinătate confirmă valoarea artistică a protagoniştilor.

Invitaţii care expun la galeria “Forma” din Deva trec de un filtru ce este din ce în ce mai exigent şi acest lucru are efecte benefice, publicul căutând cu interes expoziţiile prezentate. Am mai spus de câteva ori, artiştii vizuali – filiala Deva – pot fi socotiţi un model de organizare şi de rezistenţă prin artă, în vremuri vitrege. Nu numai atât! Se fac şi vizibili, fără să apeleze la forme artificiale de publicitate, motivele pentru care sunt apreciaţi fiind calitatea, ineditul, valoarea. De data aceasta, “Lumina” este căutată la Galeria de Arte “Forma” din Deva de artişti vizuali ce cred în necesitatea existenţei ei, determinând într-un fel şi sensul lor de a fi. Fără lumină nu există pictură, şi apoi ce poate transmite o lucrare în care întunericul stăpâneşte ochiul şi sufletul.

De la naşterea domnului Isus Cristos, lumina a trecut de la om la om şi a împăcat sufletele doritoare de adevăr. Fără lumină nu există privitori şi ce lucrări de artă sunt acelea care nu au admiratori? Aşa că ideea unui salon al artelor sub apăsarea luminii ajută munca de construcţie, de atragere către lumea spirituală a cât mai multor amatori de frumos. Căci frumosul poate exista doar prin lumină şi de aici se naşte energia ce înseamnă viaţă şi tot ce ne înconjoară. Realitatea în care starea, mişcarea, durerea, bucuria, violenţa, sensibilitatea, dragostea, ura, vin de la forţa creaţiei a fiecărui artist are în ea lumină. Ce înseamnă un artist fără lumină? Lumina înseamnă “bine”, întunericul este “rău”. În acelaşi timp, nu înţelegem importanţa luminii fără să existe întuneric, şi de aceea artiştii vizuali au la îndemână aceste două forme de exprimare. Pentru că totul poate fi reprezentat prin lumină şi întuneric. Chiar dacă ei aleg lumina, reuşesc în modul lor personal să reprezinte şi faţa întunericului. Interesant, nu? Să arăţi lumina folosind întunericul. Uneori, lucrările sunt dominate de griuri ce transmit o stare vecină cu urâtul, uscatul, inutilul, dar observăm că şi acolo relaţia dintre întuneric şi lumină este dominată de speranţa pentru frumos. De altfel, ne dăm seama privind lucrările din cadrul salonului artelor vizuale hunedorene, că fiecare artist vede lumina într-un fel personal. Această bucurie de a arăta lumina se poate reprezenta în feluri variate, fiecare artist realizând diferit acest lucru.

Prin lumină se răspândeşte ştiinţa şi cultura între oameni, se realizează educaţia, cultivarea, instruirea. Lumina înseamnă mulţumire, bucurie, iar ideile se ivesc, se înfiripă şi se conturează în lucrările de la Salonul Artelor vizuale hunedorene cu prisosinţă.

La mulţi ani, membrilor din Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Deva! Multe realizări şi Lumina să-i călăuzească şi în anul 2013.

Tags:

About Mircea Goian