Anul economic 2012

Articolul a fost vizualizat de 1,602 ori

Toate ştirile din “Săptămâna economică” pot fi găsite aici.

Dosarul “Aur Certej”

La Certej, exploatarea zăcământului de aur ar fi urmat să înceapă în 2012, de către compania canadiană Eldorado Gold Corporation, care, prin intermediul societăţii Deva Gold, a primit acordul de mediu din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara. Ministrul Rovana Plumb a dispus prin ordin verificarea, în regim de urgenţă, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej şi, constatându-se ilegalităţi, a cerut în instanţă anularea avizului de mediu. Demararea investiţiei a fost astfel stopată până la lămurirea situaţiei privitoare la avizul de mediu necesar.

Declinul “Edy Spedition”

După moartea proprietarului ei într-un accident auto, Compania Edy International Spedition, cel mai mare transportator rutier de pe piaţa locală, cu o flotă de aproape 1.100 de camioane şi un business anual de aproape 70 de milioane de euro, şi-a cerut insolvenţa la începutul lunii august. Firma a parcurs un proces dureros de disponibilizări de personal şi a renunţat la aproape o treime din parcul auto. Finalul de an i-a găsit pe salariaţii rămaşi protestând la uşa companiei pentru a-şi recupera salariile restante.

Investiţii

Administraţia locală a Hunedoarei a pus în discuţie concesionarea unui teren de aproximativ 25.000 de metri pătraţi, din domeniul privat al municipiului, pe care două companii plănuiesc să dezvolte două puncte de producţie. Compania Hidroconstrucţia SA are un proiect prin care să construiască o staţie de preparare a mixturilor asfaltice. Potrivit reprezentanţilor primăriei, terenul se află în zona Peştişu Mare, pe locul în care cândva a funcţionat un depozit de materii prime. Durata concesiunii se întinde pe 49 de ani. Totodată, un alt teren al Hunedoarei, de 80.000 de metri pătraţi, ar putea deveni locul unde va fi construită o fabrică de îmbuteliere a apei minerale şi a sucurilor naturale, dar şi un centru logistic. Compania Quasar a solicitat concesiunea terenului aflat, de asemenea, în zona Peştişu Mare. Concesiunea va fi pusă în discuţie, în aceleaşi condiţii cu cea a terenului de aproape 25.000 de metri pătraţi.

Piaţa auto, în pană

Alături de piaţa imobiliară, piaţa auto în judeţ a scăzut dramatic în ultimii cinci ani. Potrivit datelor furnizate de econtext.ro, judeţul Hunedoara se află pe locul patru naţional la capitolul scăderii numărului de tranzacţii cu maşini. Astfel, dacă aferent lunii ianuarie 2007, în judeţ se înmatriculau 220 de automobile, în luna ianuarie 2012 numărul maşinilor înmatriculate este de doar 73 de unităţi. Prin urmare, la perioada de comparaţie, atrofierea pieţei auto în judeţ a fost de 67 la sută, un procentaj care, după cum spuneam, marchează a patra scădere pe plan naţional.

About Adrian Sălăgean