2013, anul proiectelor pentru simbolurile Hunedoarei

Articolul a fost vizualizat de 3,288 ori

2013 va fi anul în care edilii hunedoreni vor încerca să iniţieze importante proiecte pentru punerea în valoare a simbolurilor istorice ale judeţului: Sarmizegetusa Regia, Cetatea Devei şi Castelul Corvinilor. 

Sarmizegetusa Regia are nevoie de un muzeu complementar, la incinta principală a Cetăţii Devei lucrările de reabilitare trebuie finalizate, iar Castelului Corvinilor îi lipseşte o parcare pentru a putea primi mai mulţi turişti în sezonul estival

Sarmizegetusa Regia are nevoie de un muzeu complementar, la incinta principală a Cetăţii Devei lucrările de reabilitare trebuie finalizate, iar Castelului Corvinilor îi lipseşte o parcare pentru a putea primi mai mulţi turişti în sezonul estival

O mai bună disciplină financiară, rezolvarea problemei transportului în comun şi stimularea investiţiilor sunt alte priorităţi enumerate de cei care administrează judeţul şi principalele două municipii: Deva şi Hunedoara.

Hunedoara se descurcă cu jumătate de buget

Primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion, spune că gradul de colectare a taxelor şi impozitelor locale a scăzut dramatic în ultima perioadă. Conform estimărilor sale, doar 50 – 60 la sută din banii care ar trebui să ajungă la bugetul local sunt plătiţi efectiv de către contribuabili. “De când am preluat eu Primăria, am făcut plăţi în valoare de aproape 10 milioane de euro. Dacă s-ar realiza un grad de colectare de 100 la sută, suma ar fi dublă”, spune Viorel Arion. În ultimii ani persoanele fizice din municipiul Hunedoara au început să înregistreze restanţe din ce în ce mai mari la plata taxelor şi impozitelor locale, după cum spune primarul. În ultima perioadă, Primăria a trimis peste 19.000 de somaţii de plată. O mare parte din restanţă este constituită de penalităţi şi amenzi neachitate de către cetăţeni. “Pentru 2013 ne-am propus să avem un grad de colectare a impozitelor mult mai bun, pentru că Primăria are nevoie de resurse financiare pentru a derula mai multe proiecte importante pentru oraş”, adaugă Arion.

În ce priveşte obiectivele de investiţii pe care doreşte să le inaugureze în 2013, Viorel Arion speră ca, la anul, hunedorenii să aibă un ştrand nou-nouţ. Acesta va fi situat în spatele bazinului de înot, va fi ridicat pe o suprafaţă de 11.000 de metri pătraţi şi va cuprinde două sau trei bazine asemănătoare cu cele din staţiunea Geoagiu – Băi. Proiectul este încă în fază de elaborare, aşa că, deocamdată, nu se poate spune exact nici cât va costa ştrandul şi nici ce număr de locuri va avea.

Un alt obiectiv important al Primăriei Hunedoara, pentru 2013, este realizarea unei parcări aproape de Castelul Corvinilor, pe o suprafaţă de 3.600 de metri pătraţi, situată în vechiul combinat siderurgic.

Deva doreşte şi mai multe locuri de muncă

Deşi, la ora actuală, este oraşul cel mai activ din punct de vedere economic, pentru reşedinţa judeţului se doreşte creşterea numărului de locuri de muncă în 2013. “Am început deja acest demers general menţinând la acelaşi nivel o serie de taxe şi impozite şi acordând facilităţi fiscale pentru noi investiţii. Am contactat ambasade şi consulate ale mai multor ţări, pentru a prezenta oferta municipiului Deva, dar ne dorim să aducem aici şi investitori care deja activează în alte oraşe ale judeţului. Astfel dorim să creştem veniturile la bugetul local”, spune primarul Petru Mărginean.

Când vine vorba despre obiective importante de investiţii, Mărginean spune că prioritare vor fi reabilitarea Cetăţii Devei, a parcului de la poalele Dealului Cetăţii şi realizarea parcării subterane din zona I.C. Brătianu. “Trebuie să accelerăm ritmul lucrărilor la incinta principală a Cetăţii Devei, ca să putem începe apoi lucrările pe fonduri europene la celelalte două incinte. Parcarea subterană şi parcul sunt alte două obiective importante dar, pe lângă acestea, dorim ca, în 2013 să mai avem gata încă două blocuri de locuinţe: unul de locuinţe sociale, altul realizat prin ANL”.

Consiliul Judeţean – deponeu, Sarmizegetusa şi troleiubuz

Îmbunătăţirea transportului în comun în Valea Jiului şi între Deva şi Hunedoara este una dintre provocările anului viitor pentru Consiliul Judeţean

Îmbunătăţirea transportului în comun în Valea Jiului şi între Deva şi Hunedoara este una dintre provocările anului viitor pentru Consiliul Judeţean

2013 este ultimul an în care administratorii judeţului mai pot rezolva problema deponeului ecologic de deşeuri menajere fără ca Hunedoara să piardă o finanţare europeană în valoare de aproximativ 70 de milioane de euro. De aproape doi ani, proiectul bate pasul pe loc din cauza problemelor legate de găsirea unui loc în care să fie construit deponeul. Până la urmă, Consiliul Judeţean a revenit la soluţia gândită iniţial: amenajarea gropii ecologice de gunoi pe raza localităţii Bârcea Mare.

Tot în 2013, Consiliul Judeţean îşi doreşte să pună la punct un proiect pentru valorificarea culturală şi turistică a cetăţii Sarmizegetusa Regia, de a cărei administrare se va ocupa, după ce Guvernul a emis o hotărâre în acest sens. “Dorim să realizăm un muzeu aproape de Sarmizegetusa Regia. În zonă mai trebuie să rezolvăm şi problema unei parcări, dar şi pe cea a drumului de acces. Proiectul este însă unul complex şi va fi realizat de specialişti în domeniu. Vom încerca o colaborare cu arhitecţi din România dar şi din Italia. Oricum, vrem să-l finalizăm la anul, iar în 2014 să putem începe lucrările efective”, spune vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint.

Pe lista de priorităţi pentru 2013, Consiliul Judeţean mai are un proiect important: realizarea a două linii de troleibuz, una între Deva şi Hunedoara, cealaltă în Valea Jiului, de la Petroşani până la Uricani.

About Ciprian Iancu