Devoratorul de gazete: Greşelile memorabile din 2012

Articolul a fost vizualizat de 2,873 ori

Diana Mitrache, de la Servus Hunedoara, ne-a fericit, la începutul anului, cu următorul titlu: “Disponibilizaţii de la CNH, ies, azi, din nou, în stradă”. Virgulă între subiect şi predicat? Este! Patru virgule într-un titlu? Avem! I-am sugerat doamnei Mitrache să pună virgule peste tot, măcar să pară mai “simetrice” titlurile sale, dar nu m-a ascultat. Păcat, titlurile ei ar fi arătat cam ca în imaginea de mai jos.

retrospectiva chioru 01

La sfârşit de ianuarie, aveam deja prima “găină cu pui vii” din presa locală. Din redacţia Mesagerului Hunedorean a provenit “oul” găinii cu pui vii şi iată ce monstruozităţi a găinăţat publicat în ziar: “Violată de şobolan?”. Nu vă spun decât că articolul se încheie aşa: “Mai nou, Elizabeth se plânge acum (putea să se plângă “mai nou, atunci”?) că şobolanul a început să îi fure şi din bani. Atât! Deci femeia e şi… violată, şi cu banii luaţi. Al naibii şobolan!

retrospectiva chioru 02

Şi tot la sfârşit de ianuarie, Mesagerul Hunedorean a cenzurat (şocant, incredibil, nemaipomenit!) o poză! Pare incredibil, dar chiar s-a întâmplat! Vulva unei domnişoare, Liz Vega, care se afla pe atunci “printre cele mai râvnite femei” (nu ştiu ce s-a ales de ea între timp, nici de atunci nu am mai auzit de ea, aşa cum nici până atunci nu mai auzisem) a fost acoperită cu o floare galbenă. Aşteptăm cu înfrigurare ziua în care nici sânii şi nici posterioarele “apetisante” nu vor mai miji din paginile unui cotidian care se vrea serios. Am glumit. Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu îmi permit să dau banii pe un Hustler, Playboy sau măcar FHM atunci când nu-mi merge Internetul… pentru a obţine informaţii despre “vedete”, bineînţeles, la ce vă gândeaţi?!

retrospectiva chioru 03

Februarie. Domnul Marcel Bot ne spunea, în Ziarul Hunedoreanului, că “parlamentarii de colegiu au dat dare de samă în Consiliul Local Hunedoara”. Asta-i ca şi cum ai spune că un parlamentar “a luat o luare de poziţie” sau că un jurnalist “şi-a adus aportul” la umplerea paginii 13 din REPLICA!

retrospectiva chioru 04

Tot în Ziarul Hunedoreanului descopeream o nouă modalitate de a “face” ştiri pentru prima pagină: “Jurnalişti de la gandul.info au scris ieri că…”. Aşa! În viitorul nu foarte îndepărtat, o să ne luăm informaţiile direct de pe blogurile jurnaliştilor – şi mă refer aici la jurnaliştii adevăraţi, nu la “agregatori”, cum a fost, de data asta, Andreea Lazăr.

retrospectiva chioru 05

Toate ziarele locale au scris despre profesorul Gheorghe Anca, din Petroşani, care a primit o “Diplomă de excelenţă” pentru activitatea în folosul comunităţii locale. Toate ziarele, mai puţin Servus Hunedoara, care ne informa că profesorul Gheorghe Anca, “Singurul locuitor al Văii Jiului, membru al Academiei Române, a fost recompensat pentru activitatea sa”.
Pe cuvântul meu că aşa a scris Iulian Stroia, că profesorul Gheorghe Anca este singurul locuitor al Văii Jiului. Vă daţi seama cât de plictisitoare ar fi viaţa profesorului dacă ar fi singurul locuitor al Văii Jiului? Iată cum, încă o dată, o nenorocită de virgulă schimbă întreg sensul unei fraze. Pentru conformitate, varianta corectă este: “Singurul locuitor al Văii Jiului care este membru al Academiei Române a fost recompensat pentru activitatea sa”.

retrospectiva chioru 06

În Ziarul Hunedoreanului, domnişoara Andreea Lazăr ne spunea că “Excel «umflă» finanţările Primăriei Deva”. Excel-ul în cauză este programul Microsoft Excel, parte a suitei Office. Nu Excel a umflat finanţările, pentru că încă n-am auzit de software care să o ia razna în detrimentul unui buget local. Bineînţeles că eroarea a fost una umană, dar cine să se împiedice de asemenea detalii minore? Cum informaţia că, la Deva, Consiliul Local a aprobat alocarea unei sume fabuloase (pentru repararea unor trepte la Casa de Cultură din oraş) ajunsese deja pe la televiziunile naţionale de scandal ştiri, ziarista noastră a presupus că ştie toată lumea despre ce-i vorba în “ecuaţie”, iar cititorii care nu urmăresc ştirile la TV nu prea contează. Articolul de pe site-ul Ziarului Hunedoreanului începea aşa: “Întrebaţi de timpul care îl mai alocă pentru remedierea greşelii, reprezentanţii Primăriei Deva «te dau pe spate» cu explicaţiile”. Nu ştiu alţii cum sunt, dar să ştiţi că pe mine nu mă mai dă nimic pe spate, nici măcar între ghilimele. Poate pe domnişoara ziaristă…

retrospectiva chioru 07

“Deputaţii puterii, când nu tac bat câmpii”, zicea titlul unui articol semnat de Monalise Hihn, în Ziarul Hunedoreanului. Ziceam la începutul anului că aş putea şi eu să spun că “Monalise Hihn, când nu greşeşte scrie corect”. Nu?

retrospectiva chioru 08

În februarie şi martie, zăpada le-a dat bătăi de cap şi ziariştilor, pentru că au fost nevoiţi să scrie despre deszăpezire, care-i un cuvânt foarte greu, se ştie. Şi Carmen Cosman, de la CityNews, a scris: “Zăpada căzută din abundenţă în acest an le-a dat mari bătăi de cap edililor din Valea Jiului, care s-au trezit faţă în faţă cu o iarnă aşa cum nu a mai fost de mulţi ani. Pe străzi au fost împrăştiate, după posibilităţi, zeci sau chiar sute de material antiderapant, aşa încât traficul auto să se desfăşoare în condiţii cât de cât normale”. Zeci sau sute de kilograme? Tone? Lopeţi? Cine poate şti? Eu aştept cu interes ninsoarea de început de an şi apoi ştirile despre “dezăpezire” pe care sunt convins că le voi citi în presa locală.

retrospectiva chioru 09

“Cercetarea la faţa locului s-a încheiat. Urmează expertiza”, anunţa Carmen Cosman, pe site-ul CityNews. Despre care cercetare o fi vorbind? Dar expertiză? Păi, nu puteţi afla decât citind articolul. Merci, mai bine nu. Am lucruri mai importante de făcut cu timpul meu decât să citesc articole care încă din titlu nu-mi spun nimic – ca de exemplu, să critic acest articol de două ori într-un an, fără ca măcar să-l fi citit. Sunt un superficial.

retrospectiva chioru 10

În primăvara lui 2012 a murit speranţa. “E oficial: Academia Română pune virgula între subiect şi predicat”, anunţa site-ul de umor DailyCotcodac.ro. Păi dacă nici cei de la Academie nu mai respectă limba română, ce pretenţii să am eu de la amărâţii ăştia de ziarişti care-s cu un ochi la tastatură şi cu unul pe ceas, aşteptând “să se facă ora” şi să plece “cătră căşile lor”? Iată cum începea “Apelul Academiei Române”: “Întreaga ţară, aşteaptă de la oamenii politici, soluţii economice şi sociale de dezvoltare durabilă a ţării, de atenuare a efectelor crizei economice. Aşteptăm o competiţie a ideilor bune, a programelor performante şi a acţiunilor perseverente, în dialogul atât de necesar pe scena publică şi la tribuna parlamentară”. S-a umplut pe jos de rumeguş de la limba de lemn!

retrospectiva chioru 11

O ştire aiuritoare, scrisă de Diana Mitrache pentru CityNews: “Singura clădire cu bulină roşie din Valea Jiului se mută într-o locaţie nouă. Este vorba despre sediul Poştei Române, care în această primăvară va închiria birouri într-o altă locaţie aflatăşieaîn centrul municipiului”. Lăsaţi “aflatăşieaîn”, sunt doar trei spaţii care lipsesc, dar ce ne facem cu clădirea care se mută într-o locaţie nouă şi cu sediul care va închiria birouri?!? Dumnezeule mare!!!

retrospectiva chioru 12

O mai ţineţi minte pe “bugetara Mirela”? Drept e că Mirela nu e un produs al presei locale, dar a fost un “hit” şi nu pot să nu vă amintesc de ea. “Românii au ajuns să cumpere legumele la bucată”, zicea o ştire de la Antena 1. “Preţurile cresc de la o lună la alta, iar cine merge în piaţă ajunge să se întoarcă acasă cu sacoşele aproape goale. Scumpirile au ajuns atât de departe încât kilogramul de portocale este de trei ori mai ieftin decât cel de roşii”. După care, bineînţeles, cei de la Antenă ne-o arată pe o doamnă care a cumpărat doar două roşii.
“Mirela este bugetară şi câştigă salariul minim pe economie.
– De ce aţi cumpărat doar două roşii?, întreabă reporteriţa.
– Pentru că atâţia bani am, răspunde bugetara.
Doar că pe “bugetara Mirela” o vedem, câteva secunde mai târziu, servindu-şi clienţii de la taraba ei cu fructe şi legume.

retrospectiva chioru 13

retrospectiva chioru 14

Un articol din Mesagerul Hunedorean, semnat de Magdalena Şerban, avea titlul “La Pui, mai multe ca niciodată”. Mai multe găini, mai multe ouă, mai multe furaje?

retrospectiva chioru 15

Alina Toader, alias “andreealazar”, a publicat pe huon.ro un articol cu titlul “Avalanşă de îmbolnăviri în judeţ”. Dacă nu-s şoferii care să ia cu asalt atelierele auto ori hunedorenii care iau cu asalt magazinele sau zonele cu iarbă verde, atunci sunt îmbolnăvirile care vin în avalanşă peste hunedoreni. Câteodată am impresia că unii ziarişti pur şi simplu nu pot trăi dacă nu scriu măcar un clişeu pe zi!

retrospectiva chioru 16

În 2012 am criticat, fără vreun rezultat, titlurile fără predicat/verb. Iată unul de pe site-ul CityNews: “CULTURA – Fost student al lui Mircea Eliade, la Cluj”. Fără predicat, desigur, pentru că predicatele-s pentru începători, adevăraţii profesionişti dispun de abilitatea de a pune titluri fără să-ţi spună, de fapt, nimic concret. Numai colegii lor de la Realitatea şi ăia care realizează emisiunea de mare impact Ştirile Kanal D mai pot face treaba asta. În fiecare zi văd la televizor câte un titlu de-ăsta: “Premierul MRU, renegociere”; “Ministrul Transporturilor, vizită la autostradă” etc.

retrospectiva chioru 17

“Google, amendat cu 25.000 $ în legătură cu StreetView”, scria CityNews. E greu să citeşti toată ştirea (pe care ai tradus-o parţial) şi e şi mai greu să ai propria opinie despre ce s-a întâmplat, aşa că mai bine pui un titlu precum “amendat în legătură cu StreetView” şi gata, ai făcut ştirea.

retrospectiva chioru 18

În Ziarului Hunedoreanului, un articol semnat “REDACŢIA” începea aşa: “Două sute cincizei de hunedoreni şi invitaţi şi-au dat drumul”. No, mai zi ceva!

retrospectiva chioru 19

Bulevardul Traian din Hunedoara a fost botezat “B-dul Troian”. Între timp, în zona în care am găsit indicatorul de mai jos a răsărit un sens giratoriu, dar indicatorul e tot acolo, neschimbat.

retrospectiva chioru 20

A venit Paştele, au apărut şi articolele despre ouăle cu care au fost împodobite oraşele judeţului. CityNews scria: “«Bătaie de joc ce face acest om (primarul Ovidiu Creţu n.r) în oraşul acesta. Aceşti bani pe care i-a investit în ouăle astea puteau fi folosiţi în scopuri caritabile, la copiii din casele de copii, la Căminul de bătrâni. Ce face omul ăsta e inadmisibil. Omul ăsta ar trebui judecat pe Pietonal de toţi bistriţenii!”, spune un trecător revoltat»”. Acest redactor de la această publicaţie nu s-a gândit să editeze puţin textul acesta şi să-l facă mai uşor de citit şi de înţeles? Nu de alta, dar mă doare acest cap de când am citit acest articol care nici măcar nu se referă la acest judeţ în care locuim, ci la Bistriţa Năsăud!

retrospectiva chioru 21

După Paşte, a “venit” REFERENDUMUL! “Ţi-a tăiat pensia! Tu i-ai funcţia!”, ne îndemnau bannerele care au împânzit toată ţara. Nu “ia-m” luat funcţia, dar am mai murit puţin când am văzut cât le pasă mai marilor noştri de limba română.

retrospectiva chioru 22

Dacă unii ziarişti prea zeloşi ne dau toate informaţiile din titlu, alţii se zgârcesc din cale-afară când vine vorba despre cuvintele din titluri. De exemplu, iată un titlu din Ziarul Hunedoreanului: “Mai greu la ţară, dimineaţa”. Greu şi la oraş, se pare!

retrospectiva chioru 23

Către ce se îndreaptă presa vedem din titlul de mai jos. Titlul este cât se poate de real, fix aşa cum îl vedeţi a fost publicat pe site-ul Sport.ro, proprietate a mega-trustului de presă MediaPro.

retrospectiva chioru 24

Ziceam, prin septembrie, că îmi încep rubrica prin a-i critica pe cei din “presa mare”, cum îi tot spun eu mizeriei naţionale care-şi spune presă, dar care, în proporţie de 80 la sută, este un gunoi tabloid cu pretenţii de “a patra putere în stat”. A patra putere în stat nu se preocupă de sânii unor vedete de carton, nici de pantofii Elenei Udrea şi nici de restaurantele la care merge preşedintele ţării împreună cu soţia. În loc să citesc informaţii din sport – că avem, slavă Domnului, destui sportivi care merită să fie promovaţi în presa naţională – dau în schimb, pe site-uri precum sport.ro, de titluri cum este cel de mai jos:
“«Bă, omorâţi-l pe handicapatul ăsta!» N-ai mai râs ÎN VIAŢA ta în halul ăsta! Un CRETIN face HAOS în oraş! VIDEO DEMENŢIAL cu camera ascunsă”. Pe cuvântul meu că mi-a venit să vomit când am citit titlul. Poate sunt eu mai sensibil… da’ ştiu sigur că la Facultatea de Jurnalism nu te învaţă nimeni să scrii cu fundu’, aşa cum o fac pseudojurnaliştii de la sport.ro, site deţinut de marele trust MediaPro, care creează vedete şi lasă impresia că pe Bulevardul Pache Protopopescu s-a inventat profesionalismul. Nu.

În octombrie, eHunedoara ne informa că la Deva s-a “sărbătorit” Ziua Holocaustului. Halal sărbătoare, dacă-mi permiteţi.

retrospectiva chioru 25

Când nu-i “dezăpezire”, e “desinsecţie”. Fiecare ziarist scrie cum poate, în funcţie de cât a învăţat la şcoală. Cei de la HunedoaraMea.ro cred că-i corect “desinsecţie”, aşa cum Iulian Stroia, de la Servus Hunedoara, crede că deszăpezire se scrie fără “s”.

retrospectiva chioru 26

În final, una bună de la Antena 3, cei care s-au autointitulat “specialişti în ştiri”:

retrospectiva chioru 27

Site-ul cotidianului Servus Hunedoara ne arată că viitorul presei online sună bine, atâta timp cât înţelegem că vizitatorii sunt oameni, nu cifre din statistici.

retrospectiva chioru 28

Vă doresc un sfârşit de an vesel şi vă aştept în 10 ianuarie 2013 cu greşelile inerente începutului de an. Cu toţii vom fi mahmuri. La mulţi ani!

Vă pupă Chioru’ Corectoru’

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'