Hunedoara, liderul judeţelor la energia hidro

Articolul a fost vizualizat de 2,075 ori

“Cea mai mare cantitate produsă de microhidrocentrale este livrată de unităţile din Hunedoara”, arată un raport al Transelectrica.

Energia hidro poate aduce beneficii semnificative judeţului Hunedoara şi nu numai

Energia hidro poate aduce beneficii semnificative judeţului Hunedoara şi nu numai

Datele companiei propulsează Hunedoara printre “zonele verzi” ale ţării, alături de judeţe precum Constanţa, Tulcea, Caraş-Severin şi Alba, fruntaşe în producţia de energie eoliană sau biomasă. Şi e doar începutul – după recent inaugurata centrală hidroelectrică de la Plopi, Hidroconstrucţia mai are în plan încă cinci asemenea construcţii în judeţul Hunedoara, în timp ce autorităţile caută finanţare pentru alte nouă microhidrocentrale, tot pe râul Strei.

În România sunt câteva judeţe care s-au detaşat în ceea ce priveşte producţia de energie verde. Potrivit datelor Transelectrica, este vorba de Constanţa, cu cele mai multe proiecte de energie eoliană, Prahova este judeţul care produce cea mai multă energie din sursă solară, Alba a intrat în top cu cea mai multă energie din biomasă. Hunedoara excelează având cea mai mare cantitate de energie produsă de microhidrocentrale.

Până în 2016, producţia va “sări” cu ajutorul altor cinci microhidrocentrale care vor fi construite pe Streiul Inferior, între localităţile Plopi şi Simeria, investiţia în valoare de un miliard de lei urmând să fie finanţată de Hidroelectrica şi fiind prevăzută să se încheie până în anul 2016, după cum a declarat prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu. Deocamdată, a fost finalizată doar centrala hidroelectrică Plopi, inaugurată la mijlocul lunii decembrie. Aceasta are o putere instalată de 12 megavaţi şi este doar prima dintr-o serie de şase asemenea centrale electrice prevăzute să fie construite pe cursul Streiului Inferior. “Pe Streiul Inferior a fost un lanţ de microhidrocentrale care au rămas nefinalizate din anul 1989. Dintre acestea, una singură s-a finalizat: cea de la Plopi. Acum este începută investiţia la microhidrocentrala de la Bretea Română, ea fiind finalizată în proporţie de 60 la sută”, a spus prefectul judeţului. Celelalte microhidrocentrale vor fi construite în zonele localităţilor Strei, Călan, Băcia şi Simeria, în faza de şantier acestea putând să genereze între 700 şi 1.000 de locuri de muncă. “Dacă vor fi finalizate, aceste microhidrocentrale vor deveni cea mai mare investiţie făcută în judeţ după Revoluţie”, crede Sorin Vasilescu.

Energia, în mâna Asiei

Prefectul a arătat că este important ca investiţiile să fie gata până în anul 2016, deoarece în acest fel, pentru fiecare MWh produs în microhidrocentrale, acestea vor primi câte trei certificate verzi, valoarea unui asemenea certificat fiind de 55 euro. După anul 2016, numărul certificatelor verzi acordate pentru aceeaşi capacitate va scădea la câte unul pe MWh. “Este nevoie ca aceste investiţii să fie făcute până în 2016 pentru ca ele să poată beneficia de trei certificate verzi pe fiecare megawat produs, ele situându-se în categoria celor care produc sub 10 MWh”, explică prefectul.

Pe porţiunea superioară şi mijlocie a cursului Streiului există un al doilea program care prevede construirea a încă nouă microhidrocentrale, o altă investiţie, evaluată de această dată la circa 40 de milioane de euro. Sursele de finanţare ar urma să fie identificate într-o perioadă viitoare, nefiind exclusă o colaborare cu investitori din Coreea de Sud. “Pentru aceste microhidrocentrale nu va investi Hidroelectrica, precum în cazul primelor şase, şi mai există un proiect cu nouă microhidrocentrale pe Streiul Mijlociu şi Superior, pentru care căutăm investitori. Când a fost în judeţ ambasadorul Coreei de Sud am discutat această posibilitate şi urmează să prezentăm toate materiale necesare pentru a căuta investitori în această ţară”, a precizat Sorin Vasilescu.

Acesta spune că prioritară pentru el va fi însă legătura cu China, ţară de la care se doreşte o investiţie masivă în minerit, în special în cel din Valea Jiului.

Tags: ,

About Laura Oană