În 2013, comunele mizează pe turism

Articolul a fost vizualizat de 2,733 ori

După ce primele iniţiative de reabilitare a unor obiective turistice s-au dovedit a fi de succes, tot mai multe administraţii locale au încercat să atragă fonduri în acest domeniu. Cele mai multe dintre comunele hunedorene vor avea centre turistice, dar primarii au în plan şi reabilitarea unor monumente istorice de valoare. 

Cetatea Mălăieşti şi Furnalul de la Govăjdie sunt doar două obiective istorice cu potenţial turistic important, pentru a căror reabilitare edilii comunelor Sălaşu de Sus, respectiv Ghelari, speră că vor face rost de bani anul acesta

Cetatea Mălăieşti şi Furnalul de la Govăjdie sunt doar două obiective istorice cu potenţial turistic important, pentru a căror reabilitare edilii comunelor Sălaşu de Sus, respectiv Ghelari, speră că vor face rost de bani anul acesta

Primarul comunei Ghelari, Ioan Bulbucan, afirmă că peste câteva luni vor începe lucrările de construcţie la Centrul de Informare Turistică. Proiectul, care se află în momentul licitaţiei pentru adjudecarea lucrărilor, valorează 200.000 de euro. Banii sunt asiguraţi de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), prin Măsura 3.1.3. În plus, administraţia locală din Ghelari va începe în lunile imediat următoare reabilitarea furnalului de la Govăjdia, un proiect mai vechi al edililor locali.

După ce, ani în şir reabilitarea a fost imposibil de realizat, pentru că monumentul era disputat în instanţă de primăriile Ghelari şi Lelese, instanţa a dat câştig de cauză administraţiei locale din Ghelari, care a şi primit o finanţare în valoare de 1.100.000 de euro, pentru reabilitarea furnalului, de la Ministerul Dezvoltării Regio-nale şi Turismului. “Sunt convins că măcar o parte din aceşti bani, necesari înce-perii lucrărilor, vor veni în lunile următoare. Proiectul de reabilitare a furnalului de la Govăjdia va include reabilitarea vechii gări şi amenajarea unui mic muzeu pădu-renesc în imediata apro-piere”, adaugă primarul din Ghelari. Punctul de informare va fi funcţional, potrivit estimărilor lui Ioan Bulbucan, cu începere din această vară.

Şi administraţia locală din Buceş va construi un centru de informare, tot prin FEADR, afirmă secretarul primăriei, Sanda Giurgiu. Turiştii care vor ajunge în zona Munţilor Apuseni trebuie să ştie că pot vizita, dacă trec prin Buceş, biserica de lemn “Adormirea Maicii Domnului” din satul Stănija, construită în secolul al XIX – lea, gurile de mină şi cascada “Săritoarea” şi rezervaţia naturală “Munţii Vâlcan”.

Furnal istoric reabilitat şi la Topliţa

Cetatea Mălăieşti

Cetatea Mălăieşti

Şi la Topliţa, edilii locali intenţionează să pună în valoare un furnal încă şi mai vechi decât cel de la Govăjdia. Reabilitarea obiectivului de la Topliţa, primul furnal modern din zona Hunedoarei, ar costa aproximativ 800.000 de lei. “Furnalul de la Topliţa este chiar mai vechi decât cel de la Govăjdia, însă mai mic şi mai puţin cunoscut. Practic, din el nu a mai rămas decât vatra din piatră. Structura superioară a furnalului fiind din lemn s-a degradat şi pe aceasta vrem noi să o refacem”, afirmă Nicolae Cerişer, primarul comunei Topliţa şi fost director al Muzeului “Castelul Corvinilor”. Furnalul de la Topliţa este clasificat ca monument istoric de categoria B. Acesta a fost primul furnal modern care a produs fontă în ţinut, fiind atestat istoric din anul 1781 şi funcţionând până în 1835. Primarul adaugă că vrea să amenajeze în comună şi un muzeu al pădurenilor, care să adune elemente de arhitectură tradiţională din această zonă etno-folclorică. Muzeul ar urma să fie am-plasat pe un teren de două hectare şi va include complexe gospodăreşti, o bisericuţă specifică zonei, costume tradiţionale, unelte casnice şi instrumente muzicale.

1,7 milioane de euro pentru Cetatea Mălăieşti

Comunelor care ar putea să aibă, începând din acest an, un centru de informare turistică li se adaugă Lăpugiu de Jos. Centrul va fi construit în baza unei finanţări de 200.000 de euro, tot prin intermediul FEADR, acesta urmând să ofere servicii pentru turiştii care vin în zonă ca să vadă rezervaţia fosiliferă de la Lăpugiu de Sus (arie care cuprinde un depozit fosilifer în care au fost identificate peste 1.400 de specii fosile) sau biserica de lemn, monument istoric, “Adormirea Maicii Domnului” din satul Lăpugiu de Jos, care datează din 1765. Unul dintre cele mai ample proiecte de reabilitare a unui obiectiv turistic va fi derulat, însă de edilii din Sălaşu de Sus. Primarul Sorin Marica susţine că cetatea medievală de la Mălăieşti, datând din secolul al XIV-lea, va fi reabilitată în baza unei finanţări europene, prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară V. Istoricii afirmă că această cetate a fost construită ca loc de refugiu al cnezilor din Sălaş.

Proiectul “Restaurarea şi reabilitarea funcţională a Cetăţii Mălăieşti, în vederea introducerii în circuitul turistic”, care are un termen de execuţie de 18 luni, va crea cinci locuri de muncă pentru localnici, începând din 2014. “Nu cred că mai este vreun proiect similar, de o asemenea anvergură, în mediul rural din judeţul Hunedoara. Multă lume va veni să vadă cetatea de la Mălăieşti, fie şi numai din curiozitate, ca să vadă ce am reuşit noi să facem aici. Licitaţia pentru acest proiect a avut loc în ultima zi lucrătoare a anului 2012, iar în următoarele săptămâni vom şti cu exactitate cine este câştigătorul. Primăria contribuie şi ea cu 600.000 de lei pentru realizarea acestui obiectiv. Pentru centrul de informare, care este deja finalizat, am trimis două persoane la cursuri de specializare, acestea urmând să fie angajate în perioada imediat următoare”, explică primarul din Sălaşu de Sus, Sorin Marica. Lucrările de reabilitare a Cetăţii Mălăieşti vor începe cel mai probabil în această primăvară şi este posibil ca, odată finalizate, să transforme comuna într-un punct important pe harta turistică a României.

Metoc de măicuţe la Alun

Primarul din Sântămărie Orlea, Dumitru Oprean, vrea să deschidă un centru de informare turistică în comună, lângă casa de cultură, şi un punct de informare în Sânpetru. Oprean spune că ar vrea să vadă finalizat şi Castelul Nopcsa, însă acest lucru ţine mai ales de Consiliul Judeţean, în proprietatea căruia se află clădirea, conform edilului-şef din Sântămărie Orlea. De asemenea, există posibilitatea ca şi castelul din centrul de comună să fie redeschis, însă acest lucru depinde numai de actualii proprietari, moştenitorii familiei Kendeffy, risipiţi prin mai multe ţări de pe continent.

Mult mai modeste, în comuna Bunila autorităţile locale susţin întreţinerea bisericii monument “Adormirea Maicii Domnului” din Alun. Aici două măicuţe au înfiinţat un metoc (un schit mai mic – n.r.) şi au în grijă biserica din secolul al XVII-lea, construită pe locul unei biserici şi mai vechi, de la care au fost preluate câteva bârne şi forma planului. Pictura bisericii mai păstrează unele fragmente din pictura realizată de un pictor cunoscut al vremii, “zugravul” Ion din Ardeu.

Plan clar pentru Castel

Castelul Corvinilor - Hunedoara

Castelul Corvinilor – Hunedoara

Reprezentanţii Primăriei Hunedoara spun că administraţia locală va organiza şi în 2013 întreaga serie de evenimente prevăzute în calendarul anual al anului trecut. În ceea ce priveşte investiţiile, purtătorul de cuvânt al primăriei, Silke Oprean, spune că deocamdată nu se cunosc sumele exacte, însă municipalitatea intenţionează să realizeze anul acesta mai multe proiecte menite să pună în valoare Castelul Corvinilor.

“Programul anual al achiziţiilor publice include finalizarea expoziţiei de lapidar, reamenajarea expoziţiei de armament şi tehnică militară, reamenajarea expoziţiei de artă decorativă, repararea învelitorii acoperişului Bastionul Alb, a Turnului vechi de poartă, a Palatului administrativ, a Turnului Pustiu, a Galeriei Neboisa, a Turnului Neboisa, repararea vitraliilor şi a porţii de intrare. De asemenea, municipalitatea are în plan reabilitarea completă a Sălii clubului oamenilor de afaceri şi a anexelor, achiziţia de carte pentru bibliotecă, o izolaţie perimetrală la nivelul solului clădirii administrative, lucrări de reparaţii, dar şi organizarea de spectacole interactive cu publicul – tabere medievale şi panouri explicative”, precizează Silke Oprean. Edilii din Deva au şi ei în plan reabilitarea incintelor 2 şi 3 ale Cetăţii Deva, obiectiv turistic de primă importanţă pentru judeţul Hunedoara, care a fost scos din circuit în ultimii patru ani, din cauza lucrărilor începute şi nefinalizate. În plus, administraţia locală are în plan şi proiectul de reabilitare a parcului “Cetate”.

Tags: , ,

About Ada Beraru