Cum să ţinem în frâu cumpărăturile impulsive

Articolul a fost vizualizat de 1,831 ori

Fenomenul este tehnic denumit “cumpărături impulsive”, dar toţi ştim ce înseamnă. cumparaturiCâţi dintre noi reuşesc ca, odată intraţi într-un supermarket, să nu aibă în coş la ieşire produse “în plus” faţă de intenţia iniţială de achiziţie. Ca să rezistăm tentaţiei de a cheltui e vorba de voinţă. Nu de puţine ori ne putem trezi în situaţia în care banii datoraţi la întreţinere sau rata la bancă au fost “arse” în focul shopping-ului.

Totuşi, există câteva trucuri pe care le putem face pentru a economisi sume importante de bani. Un client atent la finanţele lui ar face aşa:

Treceţi toate cheltuielile pe o agendă. Atunci când luaţi banii, stabiliţi un buget mininal. E simplu. Treceţi pe o coală dintr-o agendă toate cheltuielile pe care le aveţi în luna respectivă, începând de la întreţinere şi telefon, până la rate şi datorii către prieteni. La final, calculaţi suma totală şi puneţi-o deoparte.

Obligatoriu: LISTĂ la cumpărături. Aveţi impresia că ştiţi ce vreţi să cumpăraţi dar nu este aşa. Ca să evitaţi cumpăratul “pe de lături” faceţi o listă cu cumpărături pentru casă (alimente, produse de curăţenie, igienă personală), care este prioritară, şi o listă de cumpărături personale (haine, accesorii, pantofi, cosmetice). Orice acţiune de shopping făcută fără listă are toate şansele să degenereze în cumpărături impulsive. Şi încă o chestiune de nuanţă. Nu plecaţi niciodată la cumpărături flămând. Studiile au demonstrat că oamenii sunt tentaţi să cumpere mai multe produse atunci când sunt înfometaţi.

Mai ieftin pe Internet. Este deja de norietate că de foarte multe ori, veţi găsi anumite produse pe Internet, cu mult mai ieftine decât cele din magazine. Este vorba despre haine, cosmetice, produse de îngrijire, electrocasnice. Prin urmare, acordaţi importanţă cumpărăturilor online. Vă scutesc de multe ori de risipă. Tot pe Internet există site-uri cu reduceri şi oferte greu de refuzat. Fie că aveţi nevoie de anumite lucruri sau să beneficiaţi de anumite servicii medicale sau pur şi simplu să mergeţi într-o vacanţă mai ieftină, aceste site-uri sunt ideale.

About Adrian Sălăgean