Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,244 ori

Combustibil

În 2012, preţul unui litru de benzină fără taxe şi impozite a crescut, în medie, cu 3,8% în România, în timp ce în alte state europene, precum Germania sau Spania, preţul carburantului a scăzut cu circa cinci procente, reiese din cele mai recente date ale Comisiei Europene (CE). Astfel, dacă la începutul anului trecut preţul cerut de un distribuitor de carburant era de aproximativ 63 de eurocenţi pe litru, la care se adaugă taxele percepute de stat, 12 luni mai târziu, mai exact la jumătatea lunii decembrie, un litru de benzină costa, în medie, 66 de eurocenţi. Spre comparaţie, în Germania, preţul unui litru de benzină fără taxele şi impozitele percepute la carburanţi, costa 69 de eurocenţi în ianuarie 2012, iar la sfârşitul anului 65 de eurocenţi, cu 5,1% mai puţin.

Impozit forfetar

Premierul Victor Ponta a anunţat că a discutat cu ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, despre ideea introducerii unui impozit forfetar în domeniul serviciilor.

Timbru de mediu

Premierul Victor Ponta a anunţat că taxa de primă înmatriculare rămâne în vigoare şi în 2013, urmând ca aceasta să fie înlocuită pe parcurs de un timbru de mediu. Autorităţile au stabilit, totodată, şi o serie de excepţii de la plata taxei. Una dintre ele vizează proprietarii de automobile electrice.

Impozitare diferenţiată

Impozitarea diferenţiată a veniturilor nu va fi probabil introdusă în acest an, dar principiul conform căruia taxarea trebuie să fie mai redusă pentru unele categorii sociale va fi avut în vedere în continuare, a declarat premierul Victor Ponta. Potrivit informaţiilor existente la această oră, sistemul diferenţiat de impozitare a veniturilor presupune, în funcţie de venit, cote de impozitare de 8%, 12% şi 16%.

Stres & job

Potrivit unui sondaj, aproape 73% dintre angajaţi sunt stresaţi de cel puţin un factor la locul de muncă. Potrivit site-ului CareerCast, meseria de militar este cea mai stresantă într-un top al celor mai solicitante 10 locuri de muncă, între care mai figurează pompierii, jurnaliştii, şoferii de taxi, piloţii de avioane comerciale, directorii generali şi directorii de PR.

About Adrian Sălăgean