Lunea şi sâmbăta, zilele “favorabile” accidentelor

Articolul a fost vizualizat de 1,949 ori

Chiar dacă numărul accidentelor rutiere pe şoselele din judeţul Hunedoara a scăzut, anul trecut, cu 12 la sută, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011, analiza riscului rutier indică o schimbare radicală – până anul trecut, „ziua neagră” a săptămânii era vinerea. În 2012, ziua de luni deţine recordul negativ, cu o medie de 45 de evenimente rutiere.

Viteza excesivă, sau neadaptată la condiţiile de trafic a provocat şi anul trecut cele mai multe accidente rutiere grave pe drumurile din judeţ

Viteza excesivă, sau neadaptată la condiţiile de trafic a provocat şi anul trecut cele mai multe accidente rutiere grave pe drumurile din judeţ

Toţi reporterii de eveniment vorbeau până acum de „accidentul de vineri” pentru că, de ani de zile, aproape în fiecare vineri avea loc câte un accident rutier soldat cu mulţi morţi şi răniţi grav. Din acest an, statisticile întocmite de Serviciul Poliţiei Rutiere Hunedoara arată că situaţia s-a schimbat dramatic – din 2012, ziua periculoasă pentru participanţii la trafic a devenit prima din săptămână.

Astfel, în medie, lunea s-au înregistrat 45 de accidente rutiere grave, în timp ce aceste evenimente au scăzut vinerea de la 49 în 2011, la 30 în 2012, o diminuare importantă. Şi ziua de sâmbătă a înregistrat creşteri ca număr de accidente grave, în timp ce zilele de marţi şi joi îşi păstrează media anterioară.

Indicatorii supuşi analizei în anul 2012 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011 arată că există un risc rutier crescut în zilele de luni şi sâmbătă; în intervalul orar 22:00 – 06:00, pe reţeaua stradală şi drumurile comunale, în lunile ianuarie, august, septembrie, octombrie şi noiembrie. Datele reies din statistica întocmită de Serviciul Poliţiei Rutiere Hunedoara. Viteza rămâne însă cauza producerii celor mai multe evenimente rutiere, urmată de pietonii care au traversat neregulamentar strada. Peste 20 la sută dintre accidentele produse anul trecut au avut la bază această cauză, în timp ce 18 la sută dintre evenimentele rutiere s-au produs pe fondul traversărilor neregulamentare.

„Din 14 ianuarie, a început trimestrul doi la şcolile din ţară şi noi pregătim nişte teme la care vom prezenta riscurile la care sunt supuşi participanţii la trafic, inclusiv copiii, or să fie subiecte prezentate pe înţelesul tuturor, pentru că vrem ca sfaturile să le fie de folos”, spune comisar şef Dan Micu, şef SPR Hunedoara.

Bilanţ pozitiv

În cursul anului trecut, pe raza judeţului Hunedoara s-au produs 230 accidente de circulaţie, soldate cu 49 de morţi şi 213 de persoane rănite grav. Aproape jumătate dintre acestea s-au petrecut în interiorul localităţilor. O altă zonă periculoasă este cea de pe Drumul Naţional 7, unul dintre cele mai aglomerate artere rutiere din ţară.

„În 2012, consider că am încheiat cu bilanţ pozitiv, este al treilea an consecutiv în care se înregistrează scăderi la numărul de accidente grave şi la consecinţele lor, mă refer la numărul de persoane decedate şi cele rănite grav. Numărul de accidente grave a scăzut cu 31. De fapt, este al treilea an când înregistrăm scăderi la toţi indicatorii”, explică şeful SPR Hunedoara. Şi totuşi cifrele rămân mari, iar poliţiştii arată cu degetul către infrastructura nemodernizată, în condiţiile creşterii numărului de maşini. În anul 2009 în judeţ erau înmatriculate 105.066 vehicule, raportat la 118.561 vehicule înmatriculate la sfârşitul anului 2012. Rezultă un plus de 13.501 vehicule, ceea ce procentual reprezintă o creştere de 12%.

„Şi asta în condiţiile în care infrastructura e aceeaşi ca în 2009, nu s-a schimbat nici structural, nici tehnic nu a suferit modificări. Singura noutate a apărut târziu, la finele lui 2012, odată cu deschiderea tronsonului A1, Deva – Simeria de 14,8 kilometri”, arată comisarul şef, însă, realitatea din teren arată că vor mai trece săptămâni bune până când şoferii care tranzitează judeţul se vor obişnui să folosească noua legătură rutieră. Asta pentru că bucata de autostradă este prea puţin folosită, majoritatea şoferilor preferând drumul cu care sunt obişnuiţi, prin Deva şi Simeria.

În cursul anului 2012, poliţiştii serviciului rutier au aplicat 60.000 de amenzi la legea circulaţiei, au reţinut 3.000 de permise auto şi au retras 1.600 de certificate de înmatriculare.

Tags:

About Laura Oană