Componentele electronice sunt cele mai vândute la export

Articolul a fost vizualizat de 3,104 ori

Anual, hunedorenii exportă produse de sute de milioane de euro, însă nici importurile nu sunt mai mici valoric. Anul trecut balanţa a fost destul de echilibrată, dar pentru un trai mai bun hunedorenii ar trebui să exporte mai mult.

Cablajele auto fac din judeţul Hunedoara un important exportator de produse încadrate în categoria “electrice şi electronice”

Cablajele auto fac din judeţul Hunedoara un important exportator de produse încadrate în categoria “electrice şi electronice”

Cele mai recente cifre ale Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Hunedoara arată că anul trecut valoarea exporturilor a fost de 350 de milioane de euro (în primele opt luni ale anului), în timp ce, în aceeaşi perioadă, valoarea importurilor a atins 348 de milioane de euro.

Cifele înregistrate de DJS Hunedoara arată că produsele realizate de hunedoreni şi care au cel mai mare succes la export sunt produsele electronice şi componentele acestora, dar şi aparatură şi tehnologie mecanică. Lunar, din judeţul Hunedoara pleacă peste graniţe produse din această categorie în valoare de 20.000.000 de euro.

Pe locul următor în topul exporturilor, anul trecut, au fost textilele şi confecţiile din textile. În fiecare lună, hunedorenii care lucrează în domeniul confecţiilor au trimis peste graniţe produse în valoare de aproximativ 6 milioane de euro.

De asemenea, sunt căutate diverse vehicule, dar şi produse din lemn sau mobilier; se vând bine încălţămintea şi accesoriile acestei categorii, înregistrând cifre de 2-3 milioane de euro la export. În plus, din judeţul Hunedoara au mai plecat peste graniţe piei de animale, prelucrate sau neprelucrate, dar şi obiecte din piele în valoare de două milioane de euro lunar. Industria chimică a judeţului şi industriile conexe au exportat şi ele produse în valoare de aproximativ 800.000 de euro lunar şi, de asemenea, produse alimentare şi minerale, însă în valoare de numai 400.000 de euro (în medie), în fiecare lună. Cel mai prost la capitolul export au stat hunedorenii în ceea ce priveşte peştele şi produsele derivate, uleiurile, produsele zaharoase, produse ceramice sau sticlă.

Locuri de muncă pentru mai puţine importuri

În ceea ce priveşte importurile, cele mai multe produse aduse în judeţ de peste graniţe sunt tot cele electronice, componentele şi aparatura mecanică. Hunedorenii importă lunar astfel de produse în valoare de aproximativ 12 milioane de euro.

De asemenea, importăm combustibili minerali şi produse minerale de alte 12 milioane de euro, materiale plastice şi cauciuc (în jur de 4 milioane de euro lunar), materii textile şi articole din textile (în valoare de aproximativ 6 milioane de euro), metale, fier şi oţel, dar aducem şi produse alimentare, farmaceutice, vegetale şi animale, fructe şi băuturi. Reprezentantul Confederaţiei Patronatului Român – Filiala Hunedoara, Cristian Grigoraş, spune că diferenţa între exporturi şi importuri poate fi mărită în avantajul hunedorenilor numai prin crearea de locuri de muncă şi printr-o flexibilitate fiscală. Grigoraş susţine că, în ciuda faptului că zona estică (Asia, în special) oferă forţă de muncă şi mai ieftină decât ar putea investitorii occidentali să găsească în Hunedoara, totuşi muncitorii de aici au un avantaj net: calificarea, care garantează calitatea produselor.

Reprezentantul organizaţiei patronale mai spune că o soluţie ar putea veni chiar de la administraţiile locale, care ar putea să ofere terenuri pentru dezvoltarea de investiţii cu capital privat, străin sau mixt. Hunedoreanul adaugă că, după investiţiile masive care s-au făcut în judeţele Timiş şi Arad, acum potenţialii dezvoltatori de afaceri se orientează spre judeţul nostru, care ar fi, astfel, în cărţi pentru o dezvoltare economică, în următorii patru-cinci ani. Reprezentanţii patronatelor mai spun că, în aceste condiţii, infrastructura (şoselele, dar şi un aeroport) ar trebui să fie o prioritate pentru autorităţile locale şi judeţene.

Tags:

About Ada Beraru