Sunteţi sigur că veţi rămâne pe card cu limita de împrumut din 2012?

Articolul a fost vizualizat de 1,782 ori

Se apreciază deja că reevaluarea bonităţii clienţilor băncilor va face ca peste 650.000 de posesori de carduri de credit să se trezească în acest an cu conturile blocate, limita de împrumut micşorată sau chiar anulată.

Credit Card Wrapped in Chains and PadlockedÎn data de 20 decembrie 2012, Banca Naţională a României (BNR) a publicat în Monitorul Oficial noul regulament de creditare. Băncile mai au 90 de zile până să emită noile norme de creditare şi să le transmită spre aprobare la BNR.

Ce înseamnă aceasta? Că se strânge şurubul şi mai mult privitor la creditarea în valută şi chiar la cea în lei. Mai mult chiar, ultima portiţă a băncilor comerciale de a credita, cardurile de credit şi descoperirile de cont, devine şi ea mai anevoioasă. Articolul 17 din regulament stipulează clar că instituţiile de credit vor putea prelungi facilităţile de tip revolving doar după reevaluarea capacităţii de rambursare a clientului odată la maximum cinci ani.

Creditul “revolving” este o linie de împrumut pusă de bancă la dispoziţia clientului şi pe care acesta o poate “trage” treptat, oricând doreşte, plătind în schimb un comision în cazul neutilizării ei şi o dobândă normală în cazul “tragerii”. În general, acest tip de credit este întâlnit în cadrul descoperirilor sau împrumuturilor pe card. Ce înseamnă aceste noi norme pentru piaţa cardurilor de credit? Bancherii, citaţi de presa de specialitate, sunt de părere că actualul grad, ridicat, de îndatorare de pe piaţa de creditare, va duce în cazul multor clienţi la anularea sau limitarea utilizării cardului.

30 la sută dintre clienţi, vulnerabili

Pentru posesorii de card de credit sau de overdraft a căror situaţie financiară s-a schimbat, în rău, din momentul aprobării cardului, băncile au ca opţiune blocarea utilizării limitei de creditare, permiţând clienţilor doar să îşi poată plăti suma deja consumată de pe card prin plata succesivă a ratelor minime. Se apreciază că aproximativ 30 la sută dintre actualii posesori de carduri se vor califica pentru plafoane de creditare mai mici, sau nu se vor mai califica deloc.
La finele trimestrului trei din 2012, 2,19 milioane de carduri de credit erau valide. După „reevaluări“, la sfârşitul lui 2013, numărul acestora ar putea scădea la 1,53 milioane.

Tags: , ,

About Adrian Sălăgean