SNH a moştenit “apucăturile” de la CNH Petroşani

Articolul a fost vizualizat de 2,503 ori

Final de săptămână agitat în Valea Jiului. Un număr de 34 de mineri de la schimbul II de la EM Lupeni au refuzat în week-end să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de faptul că salariile lor pentru luna decembrie sunt mai mici cu 8 procente faţă de cele negociate. În bani, asta înseamnă undeva un minus de 170 – 175 de lei pentru fiecare persoană. Motivul principal pentru care minerii nu şi-au primit toţi banii este faptul că nu au reuşit să-şi îndeplinească planul de producţie.

smineriPentru că nu au găsit suficiente argumente pentru a-i lămuri pe mineri privitor la realitatea economică a momentului, directorii minei Lupeni şi ai Societăţii Naţionale a Huilei (SNH) Petroşani, entitatea economică care cuprinde minele viabile din Vale, au ales să satisfacă cererile protestatarilor. În lei asta a presupus găsirea a 75.000 de lei, în condiţiile în care luna decembrie, la Mina Lupeni, s-a încheiat cu un minus de 3,6 miliarde de lei.

Soluţia care lungeşte bolile

Cum fondul de salarii al minerilor din subteranul Minei Lupeni nu este din gumă, administraţia nu a putut umbla aici. Şi atunci, ca să facă rost de banii necesari pentru a completa salariile celor din subteran s-a aplicat o metodă surprinzătoare: s-a tăiat din salariile personalului de la suprafaţă, care oricum are salarii mai mici. Acesta nu pare însă a fi dispus să-şi plătească din banul său, colegii din mină şi, prin urmare, dezamorsarea tensiunii din zonă este încă departe a se fi realizat.

Potrivit precizărilor făcute de prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, referitoare la situaţia din Vale, minerii din Lupeni au încheiat anul cu un indice de calcul al salariului stabilit la 0,92. Ei au renunţat la protest numai când li s-a garantat că vor beneficia de un venit aferent unui indice de 0,97, bani pe care până la urmă i-au primit. În toată întâmplarea asta economică sunt doar două puncte nevralgice. De ce trebuie să tai salariile unor oameni ca să le plăteşti colegii? De ce “bani fără producţie“ a rămas un principiu de bază în salarizarea mineritului?

Tags: ,

About Adrian Sălăgean