“Big Brother-ul” Hunedoarei începe să se facă util

Articolul a fost vizualizat de 6,962 ori

Sistemul de supraveghere video utilizat de Primăria Municipiului Hunedoara le este de folos poliţiştilor, procurorilor şi judecătorilor. Mai precis, înregistrările de imagini în care sunt surprinse infracţiuni ori accidente devin probe la dosarele deschise în asemenea cazuri. 26 de camere video monitorizează non- stop tot atâtea puncte ale oraşului.

Imaginile camerelor de luat vederi sunt urmărite şi înregistrate 24 de ore din 24

Imaginile camerelor de luat vederi sunt urmărite şi înregistrate 24 de ore din 24

“Persoane cunoscute din oraş vin şi ne fac scandal pentru că nu asigurăm respectarea normelor civice elementare în unele zone ale oraşului. Apoi, avem surpriza să vedem cum aceleaşi persoane îşi parchează maşina pe trotuar, îngreunând traficul pietonal, ori pe zona verde”, spune unul dintre reprezentanţii Primăriei.

Pe timp de zi, camerele cu un zoom digital de 400x îşi fac treaba foarte bine. Orice număr de maşină care trece prin raza lor de acoperire poate fi desluşit foarte clar, iar semnalmentele oricărei persoane pot fi stabilite în urma unei “capturi” video. Noaptea apar mici probleme, însă şi atunci camerele pot furniza indicii importante în cazul în care o persoană comite vreo abatere de la lege.

Imaginile sunt transmise simultan de la toate punctele într-un dispecerat din incinta Primăriei Hunedoara. Camerele oscilează după un program de calculator, însă fiecare poate fi manevrată de dispecer astfel încât acesta, dacă are impresia că într-o zonă anume se întâmplă ceva în neregulă, o poate orienta spre aria dorită şi poate mări imaginea.

Imaginile ajung doar la instituţiile îndreptăţite

Sistemul funcţionează de aproape un an şi jumătate. La început, nu puţini au fost hunedorenii care au cerut copii după înregistrările din anumite puncte ale oraşului, pe diferite motive, de la maşini zgâriate ori avariate, până la acte de vandalism. “Toate imaginile dintr-o zi, de la toate camerele video, sunt stocate şi păstrate timp de 30 de zile. Dacă o persoană solicită, din diferite motive legale, o anume înregistrare, acele imagini sunt păstrate timp de un an. Ele nu se pun însă la dispoziţia persoanei în cauză, ci doar instituţiilor abilitate de lege, de exemplu Poliţiei, Parchetului sau Judecătoriei. Dacă, de exemplu, judecătorul decide, într-un anume caz, că imaginile suprinse de sistemul nostru sunt necesare într-o cauză anume, Judecătoria ni le cere şi le eliberăm fără probleme”, spune directorul executiv al Poliţiei Locale Hunedoara, Tiberiu Furca.

Acesta adaugă că, cel mai des, poliţiştii sunt cei care apelează la ajutorul sistemului de supraveghere video: “Anul trecut, cam de şase, şapte – opt ori pe lună ni s-au solicitat imagini de către Poliţie, pentru a se clarifica anumite evenimente”.

"Punctele

1 – Piaţa Libertăţii
2 – Intersecţia străzii Libertăţii cu str. Romanilor (Centrul de Proiectări)
3 – Intersecţia străzii Victoriei cu str. Ciprian Porumbescu (Colegiul “Iancu de Hunedoara)
4 – Intersecţia străzii Victoriei cu str. Chizid (Colegiul “Traian Lalescu”)
5 – Intersecţia dintre Republicii şi str. G. Enescu (noul giratoriu din zona fostei cantine – restaurant)
6 – Intersecţia dintre str. G. Enescu şi b-dul Corvin (zona Teatru)
7 – Casa de Cultură spre Administraţia Financiară şi Ciprian Porumbescu
8 – Platoul Casei de Cultură din Hunedoara
9 – Intersecţia dintre str. G. Enescu şi str. Ion Creangă
10 – Strada Turnătorului (lângă fostul Liceul nr. 3)
11 – Intersecţia dintre b-dul Rusca şi str. Laminatorului (lângă Şcoala Generală 3)
12 – Intersecţia de la Union
13 – Intersecţia dintre str. Alexandru Vlahuţă cu b-dul 1848 (lângă fostul liceul nr. 2)
14 – Intersecţia dintre b-dul Dacia şi b-dul Corvin (zona Gambrinus)
15 – Pe B-dul Corvin aproape de Şcoala Generală nr. 1
16 – Piaţa Florilor – aproape de Şcoala Generală nr. 6
17 – Intersecţia dintre b-dul Dacia şi str. Mihai Viteazul
18 – Pe strada Cerbului, aproape de Şcoala Generală nr. 8
19 – Aproape de Piaţa Dunărea
20 – Pe strada Moldovei, aproape de Şcoala Generală nr. 7
21 – Aleea Câmpului, aproape de Şcoala Generală nr. 2
22 – Strada Cerbului
23 – Intersecţia bulevardelor Dacia şi Traian (la intrarea în oraş, dinspre Deva)
24 – Intersecţia dintre Republicii şi str. Avram Iancu (la Autogară)
25 – Intersecţia dintre b-dul Dacia şi str. Mureşului (aproape de “Flacăra”)
26 – Intersecţia dintre B-dul Dacia şi Republicii

 

Proiect făcut cu bani europeni

“Sistemul de supraveghere video pentru siguranţa cetăţenilor municipiului Hunedoara” a devenit operaţional în vara anului 2011. Pentru realizarea reţelei de camere video şi echiparea dispeceratului a fost necesară o cheltuială totală de 3,6 milioane de lei. Mare parte a sumei, aproape 2,9 milioane de lei, a provenit din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013.

Obiectivele principale ale proiectului sunt reducerea numărului de evenimente antisociale, prevenirea şi descurajarea infracţiunilor, creşterea siguranţei elevilor şi reducerea numărului de accidente rutiere. Mare parte dintre cele 26 de camere funcţionale ale sistemului sunt amplasate în principalele intersecţii ale oraşului şi în preajma fiecărei şcoli generale, dar şi în apropierea liceelor.

“Sistemul ne ajută foarte mult, pentru că sesizăm mai rapid eventualele probleme şi ştim cu exactitate unde anume să trimitem patrulele din teren pentru a interveni. Timpul de intervenţie este scurtat foarte mult datorită sistemului de supraveghere video”, mai spune directorul executiv al Poliţiei Locale, Tiberiu Furca. Un sistem asemănător de supraveghere video este implementat în această perioadă şi în Deva, însă reprezentanţii Primăriei reşedinţei de judeţ spun că, deocamdată, nu pot furniza prea multe informaţii despre proiect, adăugând că săptămâna viitoare au programată o conferinţă de presă pe această temă.

Tags: ,

About Ciprian Iancu