Penitenciarul, mai activ ca niciodată

Articolul a fost vizualizat de 3,043 ori

Activitate intensă la penitenciarul Bârcea Mare – cifrele indică preocuparea sistemului pentru a oferi deţinuţilor nu doar un loc unde să-şi ispăşească pedeapsa, ci o unitate care să le ofere o şansă reală de integrare după eliberare. O dovedeşte bilanţul pe anul 2012, care arată creşteri importante pe toate domeniile de activitate ale instituţiei. Deţinuţii s-au deplasat mai des în exterior, atât în instanţe pentru procese, dar şi pentru vizite medicale şi activităţi sociale, sportive şi educative.

Cel puţin din bilanţurile oficiale, rezultă că penitenciarele din România, inclusiv cel
de la Bârcea, şi-au schimbat abordarea

Penitenciarul Bârcea Mare are şase secţii în sectorul de deţinere, dintre care cinci sunt în regim semideschis şi una în regim deschis, cu o capacitate de 1120 de locuri. Aici, deţinuţii au spaţiile de cazare şi încăperile destinate activităţilor educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică, asistenţă socială şi sportive. Administraţia Penitenciarului Bârcea Mare se străduieşte să includă deţinuţii în tot soiul de programe care să le dea posibilitatea să se angajeze după eliberare. Pentru Cristian Ispida este singura şansă. Are 21 de ani, este campion naţional la atletism şi, de la casa de copii, a ajuns, cu o mică pauză, direct în penitenciar.

Recunoaşte cu sinceritate că îi este teamă de ziua eliberării: „Eu am crescut la casa de copii şi, când am ieşit de acolo, liberatatea a fost un şoc pentru mine, mi-a fost greu să ies din sistem şi să dau piept cu viaţa. Acum, pentru a doua oară, voi fi pus în aceaşi situaţie, numai că de această dată sunt privat de libertate, în adevăratul sens al cuvântului. Mulţi de-abia aşteaptă să plece, dar la mine va fi foarte greu”.

A învăţat aici să facă pantofi datorită unui agent economic. În 2012, conducerea Penitenciarului a încheiat un număr de 31 contracte economice, la tarife situate între 4,2 – 6,2 lei/ora pe deţinut, contracte deosebit de avantajoase din moment ce tarifele merg de la 4 până la puţin peste 6 lei pe oră de persoană. Cele mai multe vizează sortarea deşeurilor reciclabile, amenajarea de zone verzi şi coaserea manuală a pantofilor. Anul trecut, aproape 600 de deţinuti au participat la programe educaţionale şi mai bine de 80 au urmat cursuri de formare profesională.

O şansă pentru libertate

Penitenciarul Bârcea Mare s-a schimbat extrem de mult în ultimii 20 de ani. De câţiva ani, politica privitoare la penitenciare s-a schimbat. Statul nu le mai priveşte doar ca pe locuri unde oamenii sunt pedepsiţi, ci ca instituţii care trebuie să modifice comportamentul celor închişi şi să-i integreze în societate. Prin urmare, departamentele sociale ale închisorilor sunt tot mai importante şi au tot mai mulţi parteneri. Împreună cu aceştia se întocmesc programe speciale care să ofere deţinuţilor o şansă reală, programe deosebit de importante: „Anul trecut, am avut mai multe şedinţe de lucru cu partenerii noştri, majoritatea instituţii publice, precum Prefectura, Consiliul Judeţean, Primăriile Deva şi Hunedoara, ONG-urile, dar şi angajaţi ai Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Cu această instituţie se păstrează o legătură permanentă, necesară pentru angajarea celor care se eliberează”, spune inspectorul de penitenciare, Florin Berar.

După gratii, oamenii învaţă acum o meserie sau sunt încurajaţi să-şi descopere talentele. Aşa au ajuns unii dintre ei să picteze extraordinar, să facă origami, ori să joace în piese de teatru. În urma unui curs de actorie la Arad, o parte dintre deţinuţi au ajuns să joace la celebrul teatru bucureştean Nottara. „A fost o piesă scrisă de deţinuţii de la Penitenciarul Arad, am urcat cu ea pe diferite scene şi chiar am jucat la Teatrul Nottara. A fost o experienţă extraordinară şi am ajuns să dau mâna cu idolul adolescenţei mele, actorul Adrian Păduraru”, spune unul dintre deţinuţii – actori. La finele anului trecut, în penitenciar se aflau 1073 de persoane private de libertate, dintre care în regim deschis – 138, iar în regim semideschis – 924. La activităţile desfăşurate în comunitate, au fost prezenţi 458 de deţinuţi, dintre care 116 au vizitat obiective culturale, 17 instituţii guvernamentale şi neguvernamentale – societăţi comerciale, instituţii de învăţământ, case de copii, case de bătrâni, fundaţii religioase –, alţi 56 au jucat în diverse competiţii sportive, 11 deţinuţi au participat la expoziţii artistice, 20 au beneficiat de excursii în natură şi 238 au luat parte la activităţi de voluntariat.

Tags:

About Laura Oană