Sistem “Big Brother” şi mai mare, la Deva

Articolul a fost vizualizat de 6,071 ori

63 de camere video vor filma şi stoca orice mişcare în mai multe zone din Deva, începând din a doua jumătate a acestui an. Sistemul de supraveghere video al reşedinţei de judeţ este de mai bine de două ori mai extins decât cel din Hunedoara, unde funcţionează 28 de camere video. 

camera de supraveghereProiectul costă 2,4 milioane de lei, este finanţat din fonduri europene, iar sistemul va trebui să fie funcţional de la 1 iunie, anul acesta. “Prin proiectul «Sistem de supraveghere video în zona de acţiune urbană a municipiului Deva», municipalitatea are în vedere monitorizarea zonelor publice vulnerabile, fără a aduce atingere spaţiului privat. Pentru a putea derula proiecte de acest gen, Municipiul Deva s-a înregistrat ca operator care prelucrează date cu caracter personal în luna iunie 2011, conform legislaţiei în vigoare.

Beneficiarii proiectului sunt preşcolarii şi elevii, locuitorii blocurilor din zona de acţiune a proiectului, cei din zona centrală şi, în general, toţi locuitorii municipiului Deva, participanţii la trafic, agenţii economici şi instituţiile de interes public din zona centrală şi din întregul municipiu, autorităţile locale implicate în proiect, turiştii care ne vizitează oraşul, precum şi potenţialii investitori în regiune”, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Edilii spun că video-camerele vor fi digitale şi vor acţiona în preajma unităţilor de învăţământ, pe zonele pietonale, în intersecţii şi în zona centrală, 24 de ore din 24.

Avantaje şi dezavantaje

Reprezentanţii Primăriei Deva spun că sistemul de supraveghere video va creşte gradul de siguranţă publică în zonele pe care le acoperă şi va ajuta la o mai bună gestionare a situaţiilor de criză din respectivele puncte. De asemenea, este de aşteptat o îmbunătăţire a timpului şi a modalităţilor de răspuns şi în cazul aglomerării traficului rutier în intersecţiile monitorizate video. Conform legii, imaginile vor fi stocate vreme de 30 de zile, interval în care instituţiile abilitate pot solicita păstrarea anumitor cadre pentru mai multă vreme, dacă acestea pot juca rol de probă într-o anchetă penală, ori în cadrul unui proces în instanţă.

Apar temeri ale locuitorilor referitoare la nerespectarea dreptului la viaţă privată. La Hunedoara, unde un asemenea sistem funcţionează de mai bine de un an şi jumătate, au apărut indivizi care doreau să vadă ei anumite imagini, sub diferite pretexte, însă acestea pot fi puse doar la dispoziţia insituţiilor abilitate de lege, cum ar fi Poliţia, Parchetul, ori instanţele de judecată.

Un alt pericol este reprezentat de posibilitatea unui atac informatic, caz în care imaginile ar putea ajunge pe mâna oricui, însă autorităţile dau asigurări că sistemul va fi bine protejat împotriva “hackerilor”.

Tags: ,

About Ciprian Iancu