Aproape un miliard de lei pentru infrastructura judeţului

Articolul a fost vizualizat de 1,709 ori

Autostrăzi şi căi ferate. Acestea sunt principalele tipuri de investiţii de infrastructură pentru care Guvernul Ponta 2 a alocat la buget în acest an sume destul de consistente.

Tronsonul Orăştie-Sibiu, vedeta

autostradaCea mai mare sumă alocată, aproape 700 de milioane de lei, atrasă pe fonduri externe nerambursabile postaderare, va fi folosită pentru continuarea lucrărilor la tronsonul de autostradă care va uni localitatea hunedoreană Orăştie de Sibiu. Referitor la acest tronson de autostradă, autorităţile au făcut cunoscut că firmele constructoare întâmpină dificultăţi între localităţile Pianu şi “capătul de linie” Sibiu. Din cauza alunecărilor de teren, pe acest tronson se impun lucrări speciale de consolidare, a căror valoare se ridică la 90 de milioane de euro, bani pe care Guvernul nu i-a prins însă în bugetul pe acest an.

Bani şi “spre Vest”

Pentru tronsonul de autostradă Lugoj-Deva, este prevăzută alocarea a 430 de milioane de lei, având tot ca sursă fonduri externe nerambursabile postaderare. Pentru varianta de ocolire a municipiilor Deva şi Orăştie la standard de autostradă sunt, de asemenea, alocate 324,4 milioane de lei, de data asta integral din bugetul de stat. Conform contractelor, lucrările de pe tronsonul de autostradă Deva-Orăştie ar fi trebuit să fie gata în aprilie 2013. O evaluare realistă a situaţiei din teren îi face pe constructori să aprecieze că termenul cel mai scurt de finalizare a investiţiei va depăşi cu minim cinci luni termenul stabilit iniţial.

“Autostrada” de cale ferată

Anul acesta sunt prevăzute fonduri şi pentru investiţii în modernizarea căilor ferate care fac parte din Coridorul Pan European IV, destinat circulaţiei trenurilor cu o viteză de “croazieră” de 160 de kilometri/oră. Astfel, pentru reabilitarea liniei de cale ferată Braşov-Simeria, secţiunea Coşlariu-Simeria, este asigurată o finanţare de 255,93 de milioane de lei – fonduri nerambursabile.

Tot în 2013 va fi asigurată suma de un miliard de lei pentru reabilitarea liniei de cale ferată Braşov-Simeria, secţiunea Coşlariu Sighişoara, finanţarea asigurându-se, şi de această dată, din fonduri externe.

În acest an, Guvernul a alocat, în proiectul de buget, pentru investiţiile în infrastructură, 3,4 miliarde de lei fonduri externe şi 881,9 milioane de lei din vistieria statului român. În total, aproape un miliard de euro.

About Adrian Sălăgean