Creşte numărul cazurilor de cancer şi diabet

Articolul a fost vizualizat de 1,523 ori

Raportul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara (DSP) arată că numărul hunedorenilor diagnosticaţi cu diferite afecţiuni a crescut de la un an la altul. Numărul cazurilor noi de cancer depistate a crescut cu câteva zeci, însă îngrijorătoare sunt şi statisticile referitoare la obezitate şi diabet.  

Statisticile indică an de an o înrăutăţire a stării de sănătate a populaţiei din judeţ

Autorităţile de sănătate publică ale judeţului Hunedoara anunţă că în 2012 mai multe femei au decis să devină mame, comparativ cu anul 2011. Astfel, anul trecut, în evidenţele DSP erau înregistrate peste 3.100 de mămici, în timp ce în 2011 numărul hunedorencelor care urmau să aducă pe lume un copil era de puţin peste 2.950. Din fericire, şi numărul de avorturi a scăzut, de la peste 800 de cazuri în 2011, la mai puţin de 550 în 2012. Totuşi, anul trecut, medicii specialişti au înregistrat şi 33 de cazuri de avort provocat, în timp ce în 2011 nu
s-a înregistrat niciun asemenea caz.

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică mai arată că şase la sută dintre hunedoreni suferă de diabet zaharat, numărul persoanelor depistate ca suferind de această afecţiune crescând cu peste 1.500 într-un singur an! Îngrijorător este că în judeţul Hunedoara şi tendinţa obezităţii este crescătoare, la fel ca pe plan naţional: numărul cazurilor noi a depăşit peste 3.260 de persoane (2.140 la persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 64 ani, 370 copii cu vârste între 0 şi 14 ani şi 750 de hunedoreni de peste 65 ani). Datele obezităţii la adulţi se corelează strâns cu numărul bolnavilor de diabet şi al bolnavilor de hipertensiune arterială: peste 1.180 cazuri noi depistate de medici (şi aproape 59.000 rămase în evidenţă). Şi numărul cazurilor de persoane depistate cu TBC a fost ceva mai mare anul trecut, în comparaţie cu anul 2011: aproape 300 de hunedoreni au fost diagnosticaţi cu tuberculoză.

1.500 de bolnavi de cancer anual

În fiecare an, medicii depistează în jur de 1.500 de noi cazuri de cancer, însă anul trecut numărul bolnavilor a fost mai mare cu câteva zeci. Directorul-adjunct al DSP Hunedoara, medicul Cecilia Birău, spune că numărul în creştere al bolnavilor depistaţi ca fiind suferinzi de cancer nu semnifică neapărat că îmbolnăvirile sunt mai frecvente, ci – la fel de bine – ar putea însemna că programele naţionale de analiză pentru depistarea precoce a cancerelor au dat rezultate. Astfel, din luna septembrie a anului trecut, în judeţul nostru se desfăşoară programul ”Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin”.

În judeţul nostru au fost organizate 142 de centre de informare şi consiliere a femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi de mobilizare pentru testarea Babeş-Papanicolau şi şapte laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei cervicale. Laboratoarele au fost arondate Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, Spitalulului Municipal “Dr. Al. Simionescu” Hunedoara, Spitalului de Urgenţă Petroşani şi Spitalului Municipal Lupeni. Până acum au fost recoltate 1.650 de teste, dar medicii de familie care participă la program au, în total, 6.850 de fişe disponibile.

Din păcate, medicii avertizează că mai puţin de 20 la sută dintre cazurile de cancer de col uterin sunt descoperite în stadii curabile. Hunedorencele ar trebui să ştie că vaccinul anti-HPV, care conţine cele mai importante tulpini oncogenice, HPV 16 şi 18, ar putea preveni cel puţin 70% din carcinoamele scuamocelulare cervicale şi cel puţin 85% din adenocarcinoamele cervicale. Cu toate acestea, numărul de doze de vaccin HPV administrate în anul 2012 a fost puţin mai mare de 160, faţă aproape 100 de doze administrate în 2011. Vreau să le reamintesc hunedorencelor că vaccinarea anti-HPV 16/18 şi screeningul citologic periodic (Testul Papanicolau – mai ales pentru femeile din grupa de vârstă de peste 40 de ani) pot reduce riscul cancerului de col uterin cu până la 94%”, adaugă medicul Cecilia Birău.

Tags: ,

About Ada Beraru