Cu etnobotanicele, la spital

Articolul a fost vizualizat de 2,711 ori

Consumul de etnobotanice creşte de la an la an, chiar dacă autorităţile au pus lacătul pe magazinele de vise. Tot mai mulţi tineri ajung la spital după ce consumă asemenea droguri. Numai anul trecut, peste 30 de tineri au ajuns la serviciile de urgenţă din judeţ, iar nouă cazuri au necesitat internare. Medicii atrag atenţia că aceste substanţe sunt extrem de periculoase, iar folosirea lor poate duce şi la deces. 

Magazinele de vise au fost închise, însă fenomenul consumului de etnobotanice persistă

Magazinele de vise au fost închise, însă fenomenul consumului de etnobotanice persistă

În urmă cu doi ani, autorităţile au închis celebrele magazine de vise. Se credea că astfel se va pune capăt consumului de etnobotanice şi efectelor negative produse organismului. Însă statisticile spitalelor hunedorene nu arată o scădere a consumului. Dimpotrivă. “Realitatea este că în toate liceele se consumă multe asemenea substanţe. Eu am văzut la Deva, dar ştiu că la fel este peste tot, elevii consumă etnobotanice chiar în curtea şcolii, pentru că puţini profesori ştiu despre aceste substanţe şi prea puţini, de fapt, niciunul nu se prinde ce fac acolo copiii. Am observat însă că la facultate nu prea mai sunt amatori de aşa ceva”, explică o tânără de 20 de ani.

Conducerea Direcţiei Judeţene pentru Sănătate Publică (DSP) Hunedoara arată că, anul trecut, 33 de tineri au ajuns la spital şi au necesitat îngrijiri medicale după ce s-au intoxicat cu astfel de produse. Nouă dintre aceştia au fost internaţi de urgenţă. În 2011, în evidenţele spitalelor hunedorene s-au înregistrat 43 de asemenea cazuri, dintre care 27 au necesitat internarea. “Internările s-au făcut pe secţiile de psihiatrie. Poate părea un număr mare, dar sunt mai puţine cazuri decât în 2011 când am avut 43 de cazuri”, spune doctorul Cecilia Birău, director adjunct DSP Hunedoara. Dar asta se întâmplă în condiţiile în care, în anul 2009, medicii hunedoreni nu raportaseră niciun caz de consum de etnobotanice.

Extrem de periculoase

Pentru creşterea consumului, autorităţile medicale arată acum cu degetul către site-urile de specialitate de pe Internet. Aici găsesc clienţii o mulţime de asemenea produse, la preţuri acceptabile. Psihologii spun că adolescenţii sunt atraşi de euforia creată de droguri. Cei mai mulţi consumatori sunt tineri cu vârsta sub 25 de ani. “Se ştie că sunt consumate la petrecerile pe care ei le organizează şi folosind aşa ceva ei îmbină curiozitatea cu dorinţa de a se simţi mai puţini timizi, stresaţi, şi aşa intră mai uşor în atmosfera de party”, spune Ioan Crişan, psihologul DSP. Consumate pe termen lung, etnobotanicele pot distruge atât organismul, cât şi psihicul.

“Faţă de drogurile clasice, etnobotanicele sunt un amestec de substanţe asupra cărora nu s-au făcut studii şi, prin urmare, nu se cunosc efectele asupra sistemului nervos central, dar pot să vă spun că sunt afectate toate sistemele şi organele din organism. În plus, pot da dependenţă mult mai repede decât drogurile clasice. Gândiţi-vă că până şi consumul de medicamente duce la deces şi există întotdeauna această sabie a lui Damocles”, spune adjunctul DSP, Cecilia Birău, realitate confirmată de psihologi.

“Sunt diverse substanţe vândute pe Internet, amestecate cu diverse săruri, care nu doar că dau efecte negative, ci atacă şi ficatul, creierul şi rinichii. Nu se cunosc încă toate efectele, dar sunt multe cazuri în care survine decesul”, explică Ioan Crişan. Potrivit Asociaţiei de Luptă Antidrog, “…etnobotanicele sunt un amestec de prafuri sau plante uscate, stropite cu diferite substanţe chimice. Deşi există o listă cu substanţele interzise, autorităţilor le este practic imposibil să ţină pasul cu laboratoarele producătorilor. O simplă schimbare chimică poate scoate un produs în afara listei de produse interzise”. Prafurile – Magic, Pure, Puff, Strong, Class, Insomnia, Jamaica, Special Cox, Special – se fumează, se prizează sau se injectează.

Nu le pasă

Plantele psihogene sau psihotrope produc schimbări în ceea ce priveşte modul de gândire, de a percepe lucrurile din jur sau dispoziţia persoanelor care le utilizează. Se pare că inhibă emisfera cerebrală stângă, unde se găsesc funcţiile ce ţin de raţionalitate şi activează emisfera cerebrală dreaptă, cunoscută ca având ca funcţie intuiţia. Plantele cu efecte halucinogene induc efecte atât fiziologice cât şi mentale, care dau perturbări ale comportamentului şi ale percepţiei – consumatorilor li se modifică realitatea, din cauza halucinaţiilor care apar. Efecte ale supradojazului sunt atacul cerebral, furnicăturile, paranoia, deziluzie, halucinaţii, căderea sistemului muscular şi cădere renală. Tinerii spun, însă, că celor care consumă etnobotanice nu le pasă de semnalele trase de specialişti: “Nu ştiu prea mulţi tineri care să ia în seamă declaraţiile medicilor sau să citească articole de specialitate despre ce se întâmplă rău dacă consumi etnobotanice.

Pe ei îi interesează pur şi simplu starea pe care o obţin când folosesc aşa ceva”, spune o tânără. Specialiştii spun că substanţele din etnobotanice creează dependenţă mult mai repede decât drogurile clasice, iar riscul ca aceste persoane să îşi piardă viaţa este foarte ridicat. Până acum, autorităţile au o singură soluţie pentru a lupta împotriva drogurilor – campaniile realizate în şcoli, precum cea realizată de DSP, despre care în bilanţ se scrie: “În cadrul Campaniei de Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, la care s-a estimat un număr de 1.000 beneficiari, s-au postat pe site-ul DSP Hunedoara materialele IEC elaborate la nivel judeţean şi naţional corespunzătoare campaniei; s-a realizat şi redactat un comunicat de presă postat pe site-ul www.asphd.ro; s-a realizat şi redactat prezentarea TINERE, Consumul de droguri poate fi prevenit! şi postat pe website”.

About Laura Oană