Complexul Energetic Hunedoara nu dispare

Articolul a fost vizualizat de 3,407 ori

“Complexul Energetic Hunedoara nu va dispărea” –  declaraţia aparţine prefectului Sorin Vasilescu, care contrazice astfel ştirile apărute în ultima vreme în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional. Prefectura Hunedoara spune că a primit documentele oficiale de la Ministerul Economiei şi niciunde în aceste acte nu se pomeneşte de insolvenţă.  

Termocentrala Mintia nu poate funcţiona fără cărbunele din Valea Jiului, iar minele  de huilă nu ar avea unde să-şi predea producţia – un motiv important pentru care dispariţia CEH este de neacceptat în viziunea reprezentanţilor Guvernului

Termocentrala Mintia nu poate funcţiona fără cărbunele din Valea Jiului, iar minele
de huilă nu ar avea unde să-şi predea producţia – un motiv important pentru care dispariţia CEH este de neacceptat în viziunea reprezentanţilor Guvernului

Despre Complexul Energetic Hunedoara (CEH) se vorbeşte într-un proiect de Hotărâre de Guvern de la sfârşitul lunii trecute, privind strategia de privatizare a societăţii. Documentul precizează că CE Hunedoara ar putea fi privatizat prin vânzarea unui pachet de acţiuni nou emise prin oferta publică de majorare a capitalului social cu 105%, comparativ cu capitalul social existent. Actul arată că oferta publică primară de acţiuni se va derula printr-un intermediar autorizat să presteze servicii de investiţii financiare. O decizie de privatizare va fi adoptată însă până la finele lunii februarie şi aici crede prefectul că a intervenit neînţelegerea.

„După ce va fi desemnat consultantul juridic, acesta va trece la căutarea metodelor prin care să se privatizeze CEH. Nu putem spune că va fi o majorare de capital sau o vânzare de acţiuni sau vor alege privatizarea cu un investitor strategic”. Săptămâna trecută, au apărut în mass media centrală zvonuri privitoare la intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara. Se cita astfel o scrisoare din partea FMI, document care ar specifica că FMI ar cere insolvenţa dacă nu va exista niciun investitor interesat. Conducerea Complexului Energetic Hunedoara, din care face parte şi termocentrala Mintia, spune că până acolo sunt multe etape de urmat: “În prezent, se desfăşoară etapele necesare pentru fuziunea cu CNH şi se demarează procesul de privatizare. Cel mai probabil, ambele procese se vor începe la vară, scadenţă care se încadrează în angajamentele luate în faţa FMI”, spune managerul CE Hunedoara, Costel Alic. Complexul Energetic Hunedoara este format prin prin fuziunea termocentralelor Mintia şi Paroşeni cu patru mine de cărbune din Compania Naţională a Huilei.

Insolvenţa ca reorganizare

“Dacă nu va exista însă niciun investitor interesat, CE Hunedoara va intra în insolvenţă, relevă scrisoarea FMI”, scriau agenţiile de ştiri. Prefectul spune că a răsfoit cu atenţie actele primite de la Ministerul Economiei şi niciunde nu se vorbeşte de lichidarea companiei: “Fondul Monetar Internaţional propunea lichidarea CEH, dacă nu se reuşeşte privatizarea companiei prin atragerea unui investitor strategic, lucru neacceptat de Guvern. Oficialii români au venit cu o variantă de privatizare şi există stabilit şi un calendar în acest sens”. Prefectul spune că atât termocentrala Mintia, cea de la Paroşeni cât şi minele din Societatea Naţională a Huilei vor rămâne în Complexul Energetic Hunedoara, iar entitatea este una la care Guvernul nu vrea să renunţe.

„CEH este gândit ca un tot unitar, pentru că altfel nu şi-ar avea sensul. Dacă nu ar fi termocentrala Mintia, mă întreb unde s-ar duce cărbunele scos din Valea Jiului, pentru că ştim cu toţii că centrala de la Paroşeni nu are capacitatea de a prelua cărbunele de la Societatea Naţională a Huilei, plus Societatea Naţională de Închideri Miniere şi să-l transforme în energie. La fel, cele două termocentrale nu ar putea să existe fără cărbunele de la cele două societăţi. Ori fără cărbunele românesc nu văd de ce strategie naţională mai discutăm. De un cărbune din import?! Toate cele trei componente vor rămâne pe piaţă”, este convins Sorin Vasilescu. Semnarea unui contract de consultanţă pentru privatizare s-ar putea face luna viitoare, în timp ce fuziunea completă dintre termocentralele de la Paroşeni şi Mintia cu cele patru mine viabile din actuala Societate Naţională a Huilei este programată pentru luna mai. Autorităţile judeţene spun că finalizarea privatizării se va face de-abia în primul trimestrul al anului 2014.

Energie de siguranţă

Autorităţile din judeţ sunt optimiste şi în privinţa găsirii unui investitor. Reamintim că, în toamna anului trecut, un secretar de stat în Ministerul Economiei anunţa că o companie chineză era interesată de realizarea unui grup energetic de 400 MW la Mintia. Alt grup din China ar intenţiona să investească circa 30 milioane de dolari pentru modernizarea exploatării în subteran la minele care vor face parte din CE Hunedoara, pentru extragerea a 4 milioane tone huilă anual. Complexul Energetic Hunedoara are nevoie de investiţii de mediu în valoare de 169,4 milioane de euro, dintre care 137 de milioane de euro sunt costurile estimate pentru realizarea instalaţiilor de desulfurare de la termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Instalaţiile de desulfurare vor fi construite pentru grupurile energetice 3 şi 4 de la Termocentrala Mintia, pentru care a fost calculat un necesar de 85 milioane euro, la care se adaugă alţi 1,7 milioane euro pentru instalaţiile noncatalitice. Alţi 49 milioane euro sunt necesari pentru instalaţia de desulfurare de la termocentrala Paroşeni. Se doreşte promovarea Complexului Energetic Hunedoara ca o centrală de siguranţă în sistemul energetic naţional “pentru că energia termo este singura stabilă, o energie pe care te poţi baza şi nu depinde de factorii de mediu”, spune prefectul.

În prezent, complexul este o societate pe acţiuni înfiinţată în urma fuziunii societăţilor Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Paroşeni, societate înregistrată la Registrului Comerţului pe 1 noiembrie 2012. Capitalul social al CE Hunedoara S.A. este de 203.396.080 lei şi este deţinut de statul român prin Ministerul Economiei în proporţie de 100%. Cu o putere instalată de 1.435 MW, societatea este considerată singurul mare producător de energie electrică din zona de centru şi nord-vest a ţării şi asigură aproximativ 5% din producţia de energie electrică a ţării.

Tags: ,

About Laura Oană