“Peticul” de autostradă este din ce în ce mai folosit

Articolul a fost vizualizat de 3,402 ori

Dacă la începutul anului prea puţini şoferi care tranzitau zona Simeria – Deva foloseau cei 15 kilometri de autostradă daţi în folosinţă la finele lui 2012, în ultimele săptămâni situaţia a început să se schimbe. autostradaSunt din ce în ce mai puţine camioane pe centura Devei, de exemplu, însă problemele de trafic nu dispar: ieşirea de pe podul de la Şoimuş spre Mintia provoacă blocaje în trafic.

“Abia după finele lunii martie vom avea de la CNADNR un raport privind evoluţia valorilor de trafic pe primele trei luni ale acestui an. Din observaţiile făcute de colegii mei în teren, volumul de trafic pe A 1, între Simeria şi Deva, este în creştere. Nu mai avem acea situaţie de la începutul anului, când destul de puţini şoferi foloseau porţiunea de autostradă ca să ocolească Simeria şi Deva”, spune şeful Serviciului de Poliţie Rutieră din cadrul IPJ Hunedoara, comisarul şef Dan Micu.

Probleme la soluţiile improvizate

Iniţial, CNADNR plănuia ca intrarea pe podul de la Şoimuş, apoi pe autostradă, pentru maşinile care veneau dinspre Mintia, să nu fie schimbată deloc: încadrare pe banda stângă, cedare de prioritate celor care vin din sens opus şi viraj de 90 de grade. Zona fiind destul de înclinată, ar fi apărut riscul ca multe TIR-uri să se răstoarne în acel punct. O altă problemă era la ieşirea tirurilor care vin pe pod dinspre Şoimuş şi vor să vireze stânga, spre Deva. Aşa s-a luat decizia unor giratorii provizorii, unul spre Mintia, altul mai în jos, la intrarea efectivă în Deva. Giratoriul din zona Izvorul Decebal era însă prea mic pentru ca un tir să poată întoarce.

“Aici s-a pus zgură tasată pe rigola din dreapta, pe sensul Mintia – Deva, pentru că, din cauza temperaturilor, nu s-au putut face lucrări cu asfalt. Rămâne însă nerezolvată problema rigolei de la ieşirea de pe pod spre Mintia. Zilnic, două-trei tiruri cad în rigolă, acolo şi rămân blocate, din cauză că acea bretea a fost proiectată acum 20 şi ceva de ani, iar acum datele din trafic sunt altele”, adaugă Dan Micu.

Giratoriu definitiv, până la finele anului

Conform reprezentanţilor Consiliului Judeţean Hunedoara, Compania de Drumuri are finalizat un proiect pentru realizarea unui giratoriu definitiv în zona podului peste Mureş de la Şoimuş, care ar rezolva problema descărcării de trafic de pe autostradă. Proiectul nu este însă unul simplu de realizat, din cauză că zona este în pantă, iar lucrările de reamenajare vor fi destul de ample. Vicepreşedintele CJ Hunedoara Tiberiu Balint declara relativ recent că giratoriul definitiv din zonă ar trebui să fie realizat până la finele acestui an.

About Ciprian Iancu