Alternativă pentru tineri: job-urile online

Articolul a fost vizualizat de 1,898 ori

Absolvenţii de liceu, de facultate şi alţi tineri hunedoreni supra-calificaţi care, din diferite motive, nu au plecat într-un oraş universitar, sau peste graniţe, pot munci acum de pe canapeaua de acasă. Dascălii hunedoreni “avangardişti” îi încurajează pe elevi şi studenţi să aplice pentru posturi online şi spun că Internetul va schimba pentru totdeauna ideea de “provincie”.

Job-urile online încep să fie din ce în ce mai multe şi, unele, chiar tentante

Job-urile online încep să fie din ce în ce mai multe şi, unele, chiar tentante

Tinerii hunedoreni care nu au reuşit să treacă peste examenul de Bacalaureat, absolvenţii de liceu care nu au mers, mai departe, la facultate, dar şi studenţii, masteranzii şi absolvenţii de studii universitare care – din motive personale – au ales să rămână în Hunedoara au şanse reale de a-şi găsi locuri de muncă pe Internet. Asta în condiţiile în care, în timpul burselor de muncă, locurile disponibile în tot judeţul pentru absolvenţii de studii superioare pot fi numărate pe degete. Profesorul de fizică şi informatică Mircea Nistor, unul dintre dascălii hunedoreni cei mai apreciaţi, spune că sunt destule site-uri care le oferă tinerilor oportunitatea de a câştiga câţiva bănuţi, fără un efort prea mare. Unele dintre acestea sunt portaluri româneşti de recrutare, dar, desigur, cine cunoaşte limba engleză are un atu în plus.

Internetul “pulverizează” provincia

“Munca pe care ar trebui să o facă tinerii este extrem de simplă. De exemplu, să selectezi cele mai reuşite câteva fotografii, dintr-un calup de câteva zeci, în – să zicem – 10 minute. Sau, poţi să compui muzică, iar cei care doresc să folosească melodia ta plătesc. Chiar avem un fost elev care este programator, iar hobby-ul lui este muzica şi face acest lucru contra-cost, prin intermediul Internetului. Desigur, este vorba de sume modice, dar orice elev de liceu sau student se poate implica în asemenea mici proiecte, iar banii se adună în cont”, explică Mircea Nistor. Profesorul spune că unul dintre site-urile care le oferă de lucru tinerilor hunedoreni este Mechanical Turk, una dintre cele mai mari pieţe de muncă online.

Nistor adaugă că, de curând, administratorii portalului au deschis şi o căsuţă de reclamaţii, astfel încât riscul de fraudă din partea angajatorului este destul de mic, în condiţiile în care orice “păgubit” care a muncit şi nu a fost plătit, poate face o sesizare. “Eu i-am încurajat mereu pe elevi, la clasă, conştient că Internetul a restructurat spaţiul, iar tinerii hunedoreni au o şansă de a presta astfel de servicii online. Ba mai mult, chiar eu am lucrat în acest regim şi am mers până la Bucureşti doar ca să semnez actele sau, în ultima vreme, le-am primit şi le-am trimis prin poştă, aşa că n-a mai fost nevoie să merg nicăieri”, adaugă profesorul.

Întreprindere individuală sau PFA

Şi Cristian Neamţu, specialist în antreprenoriat, susţine că domeniul job-urilor online este unul de viitor. Cine alege să muncească “pe net” nu se mai mută în Timişoara sau Cluj, nu mai plăteşte chirie şi poate face bani frumoşi dacă “vânează” permanent proiectele oferite de angajatori. Hunedoreanul chiar a derulat câteva proiecte menite să-i înveţe pe tinerii hunedoreni cum să îşi deschidă o firmă şi spune că unii dintre ei s-au apucat de afaceri de tipul “magazin online”, sau servicii de contabilitate, afaceri pe care le poţi gestiona cu mare uşurinţă de pe fotoliul din sufragerie. Cristian Neamţu adaugă că singura condiţie pentru a lucra ca specialist IT, contabil, sau tehnoredactor sorbindu-ţi cafeaua în propria sufragerie este ca, în prealabil, să îţi înfiinţezi o întreprindere individuală sau să te înregistrezi ca PFA (persoană fizică autorizată).

Portalurile româneşti de recrutare oferă şi alte posturi. În cazul unora dintre acestea puteţi lucra de acasă, pentru altele e nevoie să vă deplasaţi un pic prin oraş. Printre locurile de muncă disponibile în acest moment se numără zeci de posturi pentru programatori, distribuitori, promoteri, clienţi misterioşi, operatori sondaje de opinie, dar şi reprezentanţi de vânzări în domeniul cosmeticelor sau asigurărilor. Administratorii portalurilor spun că pentru locurile de muncă oferite online aplică, de obicei, persoane cu vârsta cuprinsă între 25 şi 38 de ani.

35.000 de hunedoreni îşi caută serviciu online

Potrivit reprezentanţilor unuia dintre cele mai mari portaluri de recrutare online din România, Myjob, atât în 2011, cât şi în 2012, în judeţul Hunedoara s-a înregistrat aproximativ aceeaşi rată de aplicare la posturile vacante disponibile, adică un număr mediu de aplicaţii de 35.000. În schimb, doar 140 de angajatori provin din judeţul Hunedoara. Irina-Dana Alexe, managerul în relaţia cu clienţii al companiei Myjob, afirmă că în topul aplicaţiilor, pe judeţ, se află oraşul Hunedoara, cu un procent de 43% din întreg numărul de aplicaţii pe judeţ. La nivel naţional, cele mai multe aplicaţii vin din judeţele Timiş, Cluj, Braşov, Iaşi, Bucureşti, Constanţa şi Prahova.

În această ierarhie judeţul nostru se află pe locul 12, fiind urmat de Alba, Suceava, Vâlcea, Maramureş, Buzău, Brăila şi Vrancea. Irina Alexe adaugă că ponderea procentuală a ofertelor de tip part-time sau project-based din totalul posturilor anunţate pe portal este de numai 11 la sută, în timp ce aproape 90 la sută dintre posturile vacante vizează programe complete, de opt ore în fiecare zi. Pe de altă parte, oferta de locuri de muncă în străinătate este, în continuare, consistentă: “Posturile variază de la cele de înaltă calificare (IT, inginerie, business, medicină), la cele destinate celor care stăpânesc o meserie (zugrav, mecanic, tâmplar, ospătar), sau locuri de muncă din sfera asistenţei sociale (îngrijire bătrâni, baby-sitter)”, precizează reprezentanta Myjob.

Cele mai multe oferte pe portalurile de recrutare a forţei de muncă online vin din domeniul vânzărilor, apoi din comerţ-alimentaţie, administrativ, contabilitate-bănci-finanţe şi, abia în ultimul rând, din sectorul producţiei.

About Ada Beraru