Edilii datori nu vor să majoreze taxele

Articolul a fost vizualizat de 1,709 ori

La începutul anului, Guvernul a anunţat administraţiile locale că pot să opteze pentru majorarea taxelor şi impozitelor cu 16 la sută. Cele mai multe consilii locale hunedorene au ales să menţină nivelul taxelor ori au decis creşteri modeste, pe motiv de sărăcie. Acum, premierul Victor Ponta impune primarilor să majoreze taxele, în cazul în care administraţiile locale au datorii. 

Cunoscând mai bine situaţia financiară a hunedorenilor, primarii din judeţ încearcă să păstreze cuantumul taxelor şi impozitelor locale la niveluri suportabile

Cunoscând mai bine situaţia financiară a hunedorenilor, primarii din judeţ încearcă să păstreze cuantumul taxelor şi impozitelor locale la niveluri suportabile

Guvernul Ponta a emis, până acum, trei acte normative pe tema taxelor şi impozitelor, iar prin ultima decizie primăriile care au datorii sunt obligate să majoreze dările contribuabililor pentru clădiri şi terenuri. În Deva, din fericire, taxele şi impozitele locale nu vor fi majorate suplimentar. La începutul lunii ianuarie Primăria a aplicat o creştere de 16 la sută, dar aceasta a presupus, în fapt, o reducere a taxelor şi impozitelor cu 4 procente. Asta deoarece Primăria Deva a majorat în urmă cu trei ani taxele şi impozitele cu 20 la sută, plafonul maxim permis în acel moment de lege pentru corectarea nivelului taxelor cu indicele de inflaţie. Luna trecută edilii locali au abrogat decizia de majorare de 20 de procente şi au înlocuit-o cu o creştere de 16 la sută, ajungându-se astfel la o reducere cu patru puncte procentuale.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva, Andrei Nistor, spune că majorarea impusă mai nou nu afectează administraţia locală din reşedinţa de judeţ, pentru că aceasta nu are arierate (datorii mai vechi de 90 de zile – n.r.). “Cunosc această nouă prevedere legislativă, dar devenii nu vor plăti în plus, pentru că Primăria Deva este printre puţinele din Regiunea Vest care nu are datorii. În concluzie, nu majorăm taxele şi impozitele”, afirmă Andrei Nistor.

Majorarea obligatorie – o necunoscută

Deşi recunosc că au datorii, reprezentanţii Primăriei Hunedoara spun că nu vor aplica încă o majorare pentru taxe şi impozite. “A fost o hotărâre a consiliului local din data de 4 ianuarie, prin care s-a decis majorarea taxelor şi impozitelor cu 11 la sută pentru imobile, cu 16 la sută pentru terenuri, în timp ce, la autoturisme, nu a fost nicio majorare. Este adevărat că Primăria are datorii, dar noi ne situăm în acest moment la indicele cerut prin lege, aşa că nu vom mai aplica nicio majorare”, susţine Silke Oprean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Hunedoara.

Nici autorităţile locale din municipiul Brad nu cunosc detalii despre majorarea de 16 la sută, obligatorie pentru primăriile cu datorii. Viceprimarul din Brad, Aurel Circo, spune că Primăria are datorii în valoare de 200.000 de lei (2 miliarde de lei vechi), la care se adaugă datorii în valoare de alte 800.000 de lei (8 miliarde de lei vechi) adunate de Spitalul Municipal. Viceprimarul precizează că brădenii beneficiază, oricum, de înlesnirile acordate prin intermediul “Legii Munţilor Apuseni”, astfel încât plătesc doar jumătate din taxele şi impozitele pe care trebuie să le achite la bugetele locale persoanele care locuiesc în această zonă.

“În ordonanţa de urgenţă a Guvernului se specifică faptul că ordonatorii de credite ai bugetelor locale şi ai instituţiilor publice, care înregistrează arierate la data de 31 ianuarie, au obligaţia diminuării volumului acestora cu cel puţin 85 la sută, până la data de 31 martie 2013. Noi suntem aproape siguri că putem face acest lucru din venituri proprii. Totuşi, trebuie să mă mai documentez, pentru că Ordonanţa de Urgenţă este destul de complexă, iar în acest moment încă nu cunosc toate prevederile. Sperăm ca, dacă reuşim să reducem datoriile şi să ajungem la un nivel maxim de 15 la sută cu arieratele, să nu mai fim nevoiţi să aplicăm nicio majorare”, precizează Aurel Circo.

Tags: ,

About Ada Beraru