Numărul beneficiarilor de motorină subvenţionată s-a triplat

Articolul a fost vizualizat de 1,999 ori

O adresa trimisa de reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) anunta conducerile scolilor si gradinitelor hunedorene ca perdelele si covoarele sunt interzise în unitatile de învatamânt. Perdelele trebuie retrase de la ferestre, pentru a creste luminozitatea naturala, iar covoarele trebuie sa dispara, pentru ca sunt considerate depozite de praf. Directorii unitatilor de învatamânt scolare si prescolare, dar mai ales dascalii, parintii si elevii sunt total nemultumiti de noua decizie.

In trimestrul al treilea al acestui an aproape 100 de hunedoreni au depus cereri pentru a obtine ajutorul de stat pentru motorina utilizata în agricultura. Acordul prealabil de finantare a fost emis, însa, în anul în curs pentru 220 de beneficiari, fata de numai 85 de beneficiari, în sesiunea anterioara de depuneri.

Reprezentantii Agentiei de Plati si Interventii în Agricultura (APIA) spun ca triplarea numarului de beneficiari se datoreaza faptului ca un numar tot mai mare de hunedoreni a aflat despre facilitatea acordata de Agentie, asa ca se asteapta ca numarul de cereri sa creasca, în continuare, pâna în 2013. Ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa (stabilita la 21 de euro la 1.000 de litri) pentru motorina folosita la efectuarea lucrarilor mecanizate în agricultura. Valoarea accizei decontate este, pentru anul 2011, de 1,20 lei pentru un litru de motorina.
Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finantare depun cererile trimestriale de solicitare. Cererea trimestriala de rambursare a ajutorului de stat nu poate depasi 40 la suta din cantitatea totala stabilita conform acordului prealabil de finantare prin rambursare.

Vânzarea motorinei pentru care s-a acordat ajutor de stat sau folosirea acesteia în alte scopuri decât cele prevazute de lege este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei. Beneficiarii accizei reduse pentru motorina utilizata în agricultura risca amenzi de pâna la 20.000 de lei si pierderea dreptului de a încasa acest ajutor de stat pentru o perioada de trei ani, daca, în urma controalelor, se dovedeste ca au primit un ajutor necuvenit (orice suma care, în urma verificarilor efectuate de catre APIA sau de catre alte institutii abilitate, se constata ca a fost acordata beneficiarilor care nu au respectat prevederile legale). Mai mult, beneficiarii ajutorului de stat trebuie sa ramburseze sumele primite necuvenit.

About Ada Beraru