Cu turiştii, pe drumul împăraţilor romani

Articolul a fost vizualizat de 2,686 ori

Fosta capitală a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, este inclusă într-un proiect menit să ducă turiştii în mai multe locaţii de pe “Ruta Împăraţilor Romani”. Este primul circuit turistic internaţional care va aduce o mulţime de vizitatori în Ţara Haţegului, la ruinele romane. În plus, autorităţile judeţene vor să aducă bani cu finanţare de la UE pentru proiectul de restaurare al capitoliului roman.

SONY DSCAutoritatea Naţională pentru Turism a reuşit, recent, să includă Ulpia Traiana Sarmizegetusa în circuitul “Ruta Împăraţilor Romani”, alături de obiective din Bulgaria, Croaţia şi Serbia. Pe lângă fosta capitală a Daciei Romane, vizitatorii vor avea de văzut şi siturile de la Adamclisi, Histria, Apulum şi Roşia Montană. Autoritatea Naţională pentru Turism este membru în cadrul proiectului “Rute culturale în zona inferioară şi de mijloc a Dunării”, alături de organizaţii din Bulgaria, Croaţia, România şi Serbia. Liderul de proiect este Centrul Dunărean de Competenţe din Belgrad, iar perioada de implementare este 1 mai 2012 – 31 octombrie 2013. Proiectul este co-finanţat de Comisia Europeană, având ca obiectiv principal diversificarea ofertei turistice europene şi creşterea vizibilităţii zonei Dunării Inferioare şi de mijloc ca o destinaţie atractivă şi durabilă, prin dezvoltarea a două rute culturale: “Ruta împăraţilor romani” şi “Ruta dunăreană a vinului”.

Conducerea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva speră ca acest circuit să atragă în zonă o mulţime de turişti din Europa: “Situl de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, care se află în administrarea noastră, a fost selectat să facă parte dintr-un circuit european de turism. Urmează să ne pregătim foarte serios să primim în condiţii cât mai bune turiştii şi ca instituţie trebuie să ştim să profităm de această selecţie, pe care o consider foarte importantă, mai ales pentru a accesa fonduri europene”, spune managerul MCDR, Liliana Ţolaş. Până acum, s-a înlocuit poarta de la intrarea principală în sit, chioşcul informativ s-a refăcut în totalitate, pe o porţiune de 200 de metri s-a înlocuit gardul, iar administraţia vrea să amenajeze în grădina fostei clădiri a muzeului un loc de campare pentru turiştii ajunşi în zonă cu cortul, zonă în care vara se va organiza o tabără de arheologie. Angajaţii MCDR trebuie să se pregătească cu ghizi şi materiale informative, inclusiv în limba germană, lucru solicitat expres de liderul de proiect.

Prin intermediul proiectului “Ruta Împăraţilor Romani”, capitala Daciei Romane va fi promovată la Târgul de turism de la Berlin – ITB Berlin – care se desfăşoară în perioada 6-8 martie. Alături de locaţiile din România, circuitul include vizitarea a mai multor locaţii din ţările participante. Astfel, în Bulgaria, se vor vizita Mormântul roman de la Silistra, Seksaginta Prista din Ruse, cetatea romană Kaleto, Nicopolis Ad Istrum şi Ulpia Eskus. În Croaţia, turiştii pot vedea Colonia Iulia Iader, Insullae Pullariae, Amfiteatrul Colonia Pietas Iulia Pola, Palatul Spalatum Diocletian şi Salona, iar în Serbia turiştii vor vedea ruinele de la Felix Romuliana, Diana din Djerdap, Viminacium, Mediana în Nis şi Sirmium.

La umbra Capitoliului

Turiştii care vor veni în număr mai mare la Sarmizegetusa Ulpia s-ar bucura să poată vedea, cât mai curând, în loc de ruine,  un Capitoliu reconstruit

Turiştii care vor veni în număr mai mare la Sarmizegetusa Ulpia s-ar bucura să poată vedea, cât mai curând, în loc de ruine,
un Capitoliu reconstruit

Însă cel mai important proiect care vizează situl roman din comuna Sarmizegetusa este refacerea parţială a Capitoliului din vechea Colonia Dacica Sarmizegetusa. Templul era edificiul dominant al întregului for. Potrivit arheologilor, Capitoliul din Sarmizegetusa este “din punct de vedere religios şi politic, cel mai important edificiu al Daciei Romane. Prin Capitoliu, poate fi considerată Sarmizegetusa o copie a Romei”. Investiţia se va derula prin MCDR şi presupune alocarea în primă fază a 1,5 milioane de lei. Proiectul a fost depus la Ministerul Economiei pentru a primi finanţare pe axa 5.1 – Restaurare patrimoniu. Construcţia care se va realiza în urma proiectului se va înălţa pe un podium cu înălţimea de doi metri şi laturile de aproape 20 de metri, după cum se scrie în studiul de fezabilitate: “Templul este compus din ziduri din opus quadratum (stereobate) şi umpluturile dintre ele. Restaurarea podium-ului presupune deci două operaţiuni: completarea stereobatelor cu blocuri de calcar şi umplerea spaţiilor dintre stereobate cu umplutură de piatră de râu, nisip şi lut […] mai rămâne de discutat dacă placăm podium-ul în exterior cu plăci de marmură, aşa cum era iniţial, şi în ce măsură placăm partea superioară cu marmură”. Proiectul are în vedere punerea în valoare a patrimoniului judeţului în vederea dezvoltării turismului cultural.

“Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa – fosta capitală a Daciei romane, constituie un complex arheologic gestionat de către Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva prin Secţia de Arheologie Sarmizegetusa. Pentru punerea în valoare a acestui complex arheologic este necesară restaurarea/refacerea acestuia. Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva a iniţiat demersurile privind restaurarea Capitoliului – construcţie veche aflată în situl arheologic Sarmizegetusa Ulpia Traiana, prin întocmirea Studiului de Fezabilitate aferent lucrării”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de consiliu judeţean.

About Laura Oană