Autoşenilată pentru hunedoreni

Articolul a fost vizualizat de 1,912 ori

Salvaţi cu calul din munţi, duşi cu ATV-ul către secţiile de votare sau căraţi ore întregi cu targa – sunt situaţii care se repetă destul de des în judeţul Hunedoara, din cauza reliefului accidentat şi a localităţilor relativ izolate. Doar în februarie 2012, transportul unui bolnav în stare gravă a durat cinci ore până la ambulanţă. Pentru a evita asemenea intervenţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă apelează la hunedoreni şi la donaţii de la firme pentru a strânge banii necesari achiziţionării unei autoşenilate.

Un judeţ preponderent montan are nevoie de un asemenea vehicul pentru situaţii de urgenţă

Un judeţ preponderent montan are nevoie de un asemenea vehicul pentru situaţii de urgenţă

În 17 februarie 2012, în Munţii Şureanu, pompierii şi paramedicii SMURD au fost nevoiţi să înfrunte terenul accidentat şi nămeţii de peste un metru, pentru a salva viaţa unui bărbat aflat în stare gravă. Acesta a fost transportat până la ambulanţă cu o sanie trasă de un cal. O intervenţie extrem de dificilă, în condiţii de ev mediu. Recent, o ambulanţă s-a blocat în nămeţii din staţiunea Straja şi zeci de turişti au fost nevoiţi să împingă maşina salvării. Pentru ca aceste situaţii să devină istorie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara are nevoie de dotările necesare unor intervenţii în condiţii dificile de teren.

Conducerea ISU s-a gândit astfel să achiziţioneze o autoşenilată, în stare să se descurce în orice anotimp: “Este vorba de o maşină 8X8, cu o autonomie de zece ore, se poate deplasa şi pe teren accidentat, aşa că ne va sprijini foarte mult şi în recunoaşterea incendiilor la păduri, evenimente din care am avut chiar foarte multe în ultimul an şi apoi maşinii i se pot ataşa şenile pentru a acţiona iarna, când este zăpadă. Autovehicolul poate transporta şase persoane, are chiar şi funcţie de amfibie, ca să o putem folosi la căutări în ape, pe lacuri, pentru a sprijini activitatea echipei de scafandri pe care o avem la ISU, pe lângă bărcile pneumatice”, spune inspectorul şef maior Viorel Demean. “Şenilatele” sunt de fapt autospeciale cu capacitate de trecere mărită.

Pompierii spun că asemenea autovehicole au fost utilizate cu succes în luna decembrie, pe timpul fenomenelor meteorologice periculoase specifice iernii, pentru salvarea a 36 persoane blocate, izolate sau cu afecţiuni medicale grave, din zonele afectate. Potrivit datelor IGSU, în ţară există doar şapte asemenea autoşenilate. De beneficiile unei autoşenilate ar beneficia din plin şi salvamontiştii. La cele mai multe cazuri de salvare în munte, aceştia sunt nevoiţi să meargă pe jos kilometri întregi pentru a ajunge la rănit şi apoi pentru a-l transporta cu achia sau targa la locul în care aşteaptă ambulanţa.

Pe şenile, la intervenţii

“O asemenea maşină ar fi benefică pentru toată lumea, adică pentru toţi cei implicaţi în salvare şi în intervenţia în caz de urgenţă deoarece, cu ajutorul unei autoşenilate, poţi să ajungi la rănit vară/ iarnă, dacă ai sau nu drum. Poate urca oriunde este nevoie, sigur că este utilă”, spune Ovidiu Bodean, şef Serviciu Salvamont Hunedoara. Un asemenea vehicul pe şenile costă însă 70.000 de euro, bani pe care inspectoratul judeţean nu îi are şi este greu de crezut că îi vor fi alocaţi prin buget. Îi poate obţine însă cu ajutorul sumelor redirecţionate din impozitul de 2% pe venit. Propunerea l-a convins chiar şi pe prefectul de Hunedoara.

“Am văzut problematica cu care se confruntă cei din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, am avut şi noi în timpul alegerilor cazul punctual de la Vadu Dobrii, unde am reuşit să ajungem doar cu ATV-urile cu şenile. La fel, în cazurile prezentate la nivel naţional s-au văzut intervenţiile din foarte multe locuri unde s-au putut face deplasări doar cu asemenea maşini, cu şenilate şi, din aceste motive, cred că este strict necesar pentru judeţul nostru să avem la rândul nostru un utilaj cu şenile”, declară Sorin Vasilescu. Aşa că inspectorul şef al I.S.U. Hunedoara, maiorul Viorel Demean, face un apel către hunedoreni, în vederea direcţionării procentului de 2% din impozitul datorat statului către Asociaţia “Salvatorii Hunedoreni”.

Pe lângă autospeciala de primă intervenţie şi comandă, din fondurile colectate I.S.U. intenţionează să achiziţioneze şi această autoşenilată de la un producător din Statele Unite. Până acum, prin campania 2%, s-au strâns, în anul 2011, circa 25.000 de lei, iar în cursul anului trecut în conturile asociaţiei au intrat alte 15.000 de lei.

Conducerea ISU spune că aceşti bani vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de tehnică şi echipamente necesare echipajelor de intervenţie la accidente, la incendii, inundaţii sau salvări de la înălţime, iar această dotare modernă îi va ajuta pe salvatori să ajungă mai repede la cei aflaţi în pericol.

“Salvatorii hunedoreni” aşteaptă redirecţionarea a 2% din impozitul datorat statului, în contul RO04RZBR0000060013051962. Formularul pentru completarea declaraţiei poate fi descărcat de pe site-ul instituţiei, iar contribuabilii nu trebuie decât să completeze datele personale şi să-l depună la administraţia financiară căreia îi sunt arondaţi, până la data de 15 mai.

Tags:

About Laura Oană