Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,640 ori

“Aproape 200 de homosexuali, bisexuali şi lezbiene din judeţul Hunedoara sunt activi pe site-ul de matrimoniale ImFree.ro”, ne anunţă Mihai Radic pe site-ul Hunedoaramea.ro. Eu sunt deschis la minte, nu judec pe nimeni după orientarea sexuală, aşa că n-o să mă întreb ce făcea domnul Radic pe site-ul ăla. Vreau doar să-i atrag atenţia asupra cuvântului “lezbiene”, pe care l-a scris greşit. Corect este “lesbiene”. 
Ne ajută şi Dexonline cu o definiţie: “LESBIÁN, -Ă, lesbieni, -e, subst., adj. 1. S. m. şi f. Persoană care face parte din populaţia de bază a insulei Lesbos sau este originară de acolo.
2. Adj. Care aparţine Lesbosului sau populaţiei lui, privitor la Lesbos sau la populaţia lui.
3. S. f., adj. (Femeie) care practică lesbianismul.

lezbiene

“S-a dus norocul! AJOFM nu mai şcolarizează coşari”, informează Carmen Cosman, în Ziarul Hunedoreanului. Amuzant joc de cuvinte – există o superstiţie conform căreia întâlnirea cu un coşar îţi aduce noroc toată ziua. N-am înţeles de ce articolul se regăseşte, pe site-ul ZHD, în categoria “Concursuri”.
Şi încă o chestie: AJOFM nu şcolariza coşari, ci pregătea oameni “ne-coşari” pentru a deveni coşari. Adică îi şcolariza pe cei care aveau să devină coşari, nu pe cei care erau deja coşari. Nu?

concurs sau cosari ajofm

“Circulaţie îngreunată în judeţul Sibiu. Vezi UNDE!”, scrie CityNews Hunedoara. Păi de ce să mai dau click ca să văd unde, când mi-aţi spus deja că-i vorba despre judeţul Sibiu, iar eu sunt hunedorean care locuieşte în Hunedoara? Of, ce greu e să scrii ştiri locale pentru hunedoreni, aşa-i?!

vezi unde

Accent Media ne informează că “doi geambaşi de cai” sunt anchetaţi pentru evaziune fiscală. Ia să vedem ce ne spune DexOnline despre “geambaş”: “GEAMBÁŞ, geambaşi, s. m. Persoană care vinde cai sau mijloceşte vânzarea cailor. – Din tc. cambaz”.
Prin urmare, de ce o fi simţit autorul articolului nevoia să scrie “geambaşi de cai”? Şi nu a făcut-o doar o dată, ci de două ori, semn că nu ştie că “geambaşi de cai” este un pleonasm.
“Poliţiştii hunedoreni s-au confruntat, zilele trecute, cu un caz de evaziune fiscală mai puţin obişnuit. Este vorba de doi geambaşi de cai care au fraudat statul cu peste 2 milioane de lei. Deva – Doi bărbaţi din oraşul Reghin, care se ocupă de comerţul cu cai, au fost reţinuţi pentru evaziune fiscală de poliţiştii din Deva […]”.

geambasi de cai

Iată un titlu mai vechi de pe site-ul CityNews: “Pumni în faţa Judecătoriei Sighet din cauza unui proces”. Oare s-o fi umflat sau învineţit faţa Judecătoriei ca urmare a pumnilor “încasaţi”?
Jandarmii sigheteni au acţionat la sesizarea unui subofiţer ce executa serviciul la Judecătoria Sighetu Marmaţiei care a observat, pe trotuarul din faţa instituţiei, două persoane care purtau discuţii contradictorii cu privire la un proces penal aflat pe rolul instanţei de judecată. La un moment dat, una dintre persoanele respective i-a aplicat o lovitură cu pumnul în zona umărului stâng, imediat intervenind un al treilea bărbat pentru aplanarea conflictului, care la rândul său a fost lovit cu pumnul în zona feţei”. În zona feţei Judecătoriei, oare?

pumni in fata judecatoriei

Un preot a fost acuzat pentru că ar fi vândut etnobotanice elevilor săi de la o şcoală generală (dacă-mi aduc bine aminte). Cum s-au gândit cei de la Ştirile ProTV să titreze această ştire? “Etnobotanice de la popa”. Dacă au vrut să folosească cuvântul popular “popă”, ar fi trebuit să pună titlul “Etnobotanice de la popă”, nu “de la popa”, pentru că, în varianta lor, titlul mă duce cu gândul la numele propriu Popa şi stau să mă întreb la cine se referă.

etnobotanice popa

Iată şi un titlu pe care numai Ramona Ştefan, de la Servus Hunedoara, ar fi putut să-l scrie: “Un bărbat din Hunedoara a fost arestat, după ce şi-ar fi tratat propria fiică ca pe o sclavă în Cipru!”. Am înţeles! A fost arestat, după ce şi-ar fi tratat fata ca pe o sclavă, nu înainte de a-şi trata propria fiică ca pe o sclavă!!! Şi aveţi o cacofonie în titlu, o virgulă în plus şi, în general, o formulare de tot rahatul! Mă scuzaţi, de toată jena! Iată că m-am molipsit şi pun semnul exclamării după fiecare frază!

ramona stefan

Cum intru destul de des pe site-urile ziarelor locale, nu am putut să nu observ că, pe site-ul cotidianului Servus Hunedoara, fiecare autor are câte o imagine asociată numelui. Problema e că aceste imagini sunt generate automat, iar în cazul Ramonei Ştefan, este un desen al unui omuleţ cu gura acoperită de bandă adezivă, un posibil simbol al cenzurii. Păi se poate, domnilor, să le-o arătaţi cititorilor pe o ziaristă aşa cum ziariştii nu ar trebui să fie – cenzuraţi?
Îmi imaginez că-i greu să-i convingi pe toţi angajaţii sau colegii tăi să “stea” la pozat, dar nu-i imposibil. Şi dacă nu vor să se lase fotografiaţi, le poţi asocia uşor câte o imagine ceva mai prietenoasă – de exemplu, o schiţă sau o caricatură, orice altceva, dar nu capul unui om care nu se poate exprima!
Indiciu: încercaţi www.gravatar.com.

gravatar

Na, şi dacă tot mi-am asigurat antipatia definitivă a Ramonei Ştefan, să vă mai arăt o dată cum îmi dau eu seama, dintr-o singură privire aruncată pe ziarul sau site-ul Servus Hunedoara, care articole sunt scrise de ea: cele care se termină cu semnul exclamării, acolo unde semnul exclamării nu era necesar, sunt cu siguranţă semnate de Ramona Ştefan. Este o metodă infailibilă, vă asigur!

ramonastefan

Încă o ştire “de interes local”, de la CityNews Hunedoara: “Arad: Câte doi sau trei copii pe un pat de spital datorită numărului mare de infecţii respiratorii”. Nu “datorită”, dragii mei, când e de bine spunem “datorită”, când e de rău, “din cauza”. Bine?

datorita

“BN: Doi bărbaţi s-au ales cu dosare penale pentru deţinere de arme ilegal”, anunţă CityNews. Ori e deţinere ilegală de arme, ori deţinere de arme ilegale, dar nu “deţinere de arme ilegal”. Zău aşa, dragi “jurnalişti”, voi aţi şi citit ceva în şcolile pe care presupun că le-aţi absolvit sau aţi ajuns să scrieţi mai mult decât aţi citit?!

detinere de arme ilegal

“Scad căsătoriile, se înmulţesc divorţurile”, titrează, generalist (nu ştiu dacă “merge” cuvântul ăsta aici, dar la câte prostii citesc zilnic în presa locală, îmi permiteţi şi mie să inventez câte un cuvânt sau măcar să folosesc un cuvânt nepotrivit pe săptămână, da?), CityNews. Căsătoriile nu au cum să scadă – A SCĂDEA = “A (se) reduce, a (se) micşora, a (se) diminua, a descreşte sau a face să descrească (o cantitate, o valoare, un indice), numărul lor poate scădea, nu căsătoriile în sine.

scad casatoriile

O ne-ştire, tot de la CityNews Hunedoara: “CLUJ Zeci de copii învaţă la o grădiniţă situată la parterul unui bloc. Dorm, se joacă şi învaţă în aceeaşi încăpere, iar în sala în care se schimbă iau şi masa. Este vorba de micuţii care frecventează Grădiniţa Aşchiuţă, din cartierul Între Lacuri. În lipsa unui spaţiu adecvat, grădiniţa de stat funcţionează într-un apartament, la parterul unui bloc”. Unde-i ştirea? Cu ce sunt eu mai bogat după citirea acestei “informaţii”?

gradinita

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'