Motiv de tensiune: Minerii au pierdut 10 la sută din lefuri

Articolul a fost vizualizat de 1,508 ori

Sentimentul general este că în Valea Jiului tensiunea socială a ajuns la un prag critic şi nu mai este decât o chestiune de timp până când autorităţile vor trebui să dezamorseze din nou proteste ale minerilor.

Sporul luat înapoi

mineriPractic, în ultima săptămână, minerii din exploatările Văii Jiului au pierdut la salariu 10 la sută. Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursurile formulate de Compania Naţională a Huilei şi Ministerul Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri împotriva sentinţei pronunţate de Tribunalul Hunedoara, care acorda acest spor minerilor.

Mai mult decât atât, Curtea de Apel Alba Iulia a respins acţiunea în conflict de muncă formulată de sindicalişti pentru câştigarea acestui spor, stipulat într-un act adiţional la Contractul Colectiv de Muncă pe anul 2012. Prin urmare, acordarea acestei majorări salariale devine ilegală pe toată durata ei şi lucrurile încep să se îndrepte spre un deznodământ fără precedent, acela că, în masă, minerii vor putea fi chemaţi să înapoieze sporul salarial de 10 la sută pe care l-au încasat în ultimele luni.

About Adrian Sălăgean