Bianca Ioniţă, vocea de aur a Hunedoarei

Articolul a fost vizualizat de 3,388 ori

“Aplauzeee pentru Biancaaa!” strigă pe scenă Connect–R către publicul vădit încântat. Vocea tinerei hunedorence, mişcarea scenică şi frumuseţea fetei conving rapid şi aplauzele izbucnesc în ropote. Bianca Ioniţă cântă “Unlovable” cu Connect-R şi “I Wanna Dance With Somebody” cu Monica Anghel şi zeci de mii de persoane urmăresc filmările făcute în “Garajul” Europa FM. Şi toată lumea crede că Bianca are în faţă o carieră strălucită. 

Din momentul în care a ajuns în studioul EuropaFM alături de Monica Anghel, visele tinerei din Hunedoara au început să se împlinească

Din momentul în care a ajuns în studioul EuropaFM alături de Monica Anghel, visele tinerei din Hunedoara au început să se împlinească

De 1 Martie va cânta “acasă”, în faţa hunedorenilor, la concertul “Vestitorii Primăverii” organizat de Primăria Hunedoara, un concert în care Bianca Ioniţă urcă pe scenă alături de Alin Văduva, câştigătorul de la X-Factor, şi de Deepcentral. Până atunci, o puteţi găsi în filmări postate de site-urile de divertisment, filmări realizate în garajul Europa FM alături de Monica Anghel şi Connect-R, cu care face deja echipă bună. Bianca interpretează şi singură, tot live, “I learned from the Best” şi Connect-R strigă: “Biancaaa Ioniţă! Din Hunedoara! Ea este câştigătoarea concursului «O voce pentru Monica». Mulţumim tare mult!” şi apoi către public: “Aplauzeee pentru Biancaaa!”.

Este una dintre speranţele muzicii autohtone, cântă bine, arată fabulos, are talent şi este decisă să muncească pe rupte pentru a-şi face drum către succes. Nu face nicio concesie – nu face playback, cântă doar live, acapella sau cu negativ. Ştie că are un drum lung şi greu în faţă, plin de obstacole şi mai ales de capcane – lumea în care vrea să răzbească “pe bune” este una cu o concurenţă extrem de dură, populată majoritar de persoane care ar face orice ca să ajungă la televizor: “Vă spun sincer, nici măcar în ziua de azi nu îmi pot da seama ce anume m-a determinat să păşesc în această lume, a muzicii. Acum, că stau şi mă gândesc, deşi atunci nu dădeam importanţă şi nici măcar nu realizam, de multe ori «mă lua valul». De exemplu, în timp ce îmi făceam temele, pur şi simplu, îmi dădeam seama că nu mai scriam, ci cântam o melodie… Vorba vine «cântam», mai degrabă fredonam două versuri toată ziua, nu cred că ştiam mai mult de o strofă dintr-un cântec”.

Live, la 18 ani

“Eşti grozavă!” Îţi vine să-i spui Biancăi când urmăreşti înregistrările din “garajul” Europa FM şi îţi dai seama, după cât de natural se mişcă pe scenă, că fata aceasta are un viitor strălucit în faţă – a cântat de mai multe ori cu Connect-R, în concerte organizate în diverse oraşe din ţară, dar şi cu Monica Anghel “Nu aş putea să spun că mi-a plăcut mai mult să cânt cu Connect-R sau cu Monica, sunt atât de diferiţi şi eu îi apreciez mult pe amândoi”, mărturiseşte Bianca. Este o fată frumoasă, înaltă, parcă sculptată, şi cu mult bun simţ, însuşire care îi dă o cuminţenie aparte, aşa cum puţin mai vezi la tinerii de vârsta ei. Când urcă pe scenă se transformă complet – pur şi simplu, nu-ţi poţi lua ochii de la ea, se mişcă bine şi «umple» întreg spaţiul. Cu doar câţiva ani în urmă se întreba cum ar fi dacă ar urca acolo sus.

Bianca Ioniţă“Pe lângă momentele în care mă surprindeam murmurând melodii, eram pasionată, probabil ca majoritatea fetelor, de seriale gen “Hannah Montana” şi chiar mă întrebam: “Oare cum este să fii acolo, pe scenă, în faţa publicului?”, iar, mai apoi, tot eu îmi răspundeam “Hmmm… Trebuie să fie interesant!” . S-a înscris la X-Factor, dar s-a retras. În 2011, s-a decis să participe la concursul de talente “Cântă cu Monica Anghel”, de la Europa FM. A câştigat şi a venit şi premiul – a primit de la Connect-R un cadou special – un contract cu casa sa de producţie – Rappin’ on Production. A doilea premiu şi-l va aminti întreaga viaţă – Bianca a împlinit 18 ani chiar în ziua concertului din “garaj”, iar Connect-R a invitat-o să cânte împreună cu el, apoi a venit surpriza: în Garaj, la Europa FM: “Când a fost concertul, în 24 octombrie anul trecut, a fost ziua mea de naştere şi pot să spun că am primit un cadou suuuperb! Mi-au cântat cu toţii «La mulţi ani» acolo, în garaj şi mi-au spus că am avut două milioane de ascultători!” Bianca ar da curs oricând unui bis…

Lecţii, de la cei mai buni

Acum o săptămână a cântat într-un club din Timişoara cu Connect-R şi următorul concert va fi la Hunedoara de 1 Martie. Acum urcă des pe scenă alături de cel care a dat lovitura cu piesa “Vara nu dorm…” şi îşi aminteşte cu emoţie de momentul în care a început totul: “La vârsta de 15 ani mi-a venit o idee nebunească şi nici acum nu pot să îmi dau seama ce anume mai exact m-a făcut să mă gândesc la asta. Să vă povestesc… În timp ce veneam spre casă, împreună cu tatăl meu, la un moment dat, m-a întrebat cu ce aş vrea să îmi ocup timpul. M-am gândit puţin şi i-am spus că mi-aş dori să cânt… Ei bine, aşa a început totul… Am căutat un profesor de canto şi l-am găsit pe domnul profesor Eugen Muntean din Petroşani, care mă îndrumă şi în momentul de faţă”.

Tatăl Biancăi este cel care are grijă ca fiica sa “să ţină drumul drept”, o ajută şi este un soi de PR: “Am urmărit şi noi concursurile de specialitate şi am văzut că majoritatea celor care câştigă sunt din Petroşani. Uite aşa am decis să mergem acolo pentru lecţii, pentru că în Hunedoara nu există profesor de canto. Astfel l-am gasit pe domnul Eugen Muntean şi am decis că va fi profesorul Biancăi. La şcolile de muzică se merge pe canto clasic şi noi urmărim un cu totul alt segment”, spune Viorel Ioniţă, tatăl care nu îşi scapă fata din ochi. Bianca trebuia deja să lanseze un videoclip, trebuiau să participe la o conferinţă de presă, să semneze contractul, dar tatăl ei vrea să se asigure că totul merge mai departe: “Vrem să ne asigurăm că în contract apar şi condiţiile noastre, vrem să ştim că se vor ocupa bine de cariera Biancăi, nu doar de primul ei videoclip. Vrem să o susţină, pentru că merită”.

“My Way”

Bianca a răspuns provocării lansate de Monica Anghel la Europa FM, concurs care oferea ca premiu o apariţie live în garaj. A trimis o piesă înregistrată şi a doua oară a cântat cu negativ “My Way”, piesa făcută celebră de marele Frank Sinatra. A câştigat şi vocea ei nu a convins-o doar pe celebra Monica Anghel şi pe ascultătorii Europa FM, dar şi pe Connect-R. “Concert incendiar, aseară, 24 octombrie, în Garajul Europa FM. Surprizele s-au ţinut lanţ, atât pentru Connect-R, cât şi pentru spectatori! Artistul a făcut un show de senzaţie, sute de fani au venit să-l vadă cântând Live şi au declarat la unison că nici vara şi nici toamna nu se doarme! Întreg Garajul Europa FM a răsunat de vocile sutelor de oameni care au cântat, aseară, împreună cu Connect-R”, titra presa centrală.

bianca ionitaArtistul a cântat împreună cu Puya, Felipe, Cortes, Mike Diamondz şi hunedoreanca Bianca Ioniţă, prezentată publicului drept “câştigătoarea concursului de talente de la Europa FM «Cântă cu Monica Anghel», ediţia 2011. A fost o seară plină de surprize şi cadouri, notează ziariştii prezenţi atunci la eveniment: “La rândul lui, Connect-R i-a făcut cel mai frumos cadou posibil Biancăi Ioniţă, câştigătoarea concursului de talente “Cântă cu Monica Anghel”, de la Europa FM, ediţia 2011, invitată de artist să cânte împreună cu el la concertul din Garaj. Bianca a împlinit, ieri, vârsta de 18 ani şi Connect-R i-a cântat “La mulţi ani!” în direct, iar marele cadou a fost un contract cu casa sa de producţie – Rappin’ on Production”. Cei doi au cântat împreună la diverse evenimente precum “Zilele Municipiului Gherla” unde, la finalul melodiei, Connect-R spune publicului: “Aplauze pentru Bianca! O să mai auziţi cu siguranţă de ea!”

Lansată cu duete

Presa centrală scrie mare în 21 octombrie 2011: “Monica Anghel, duet cu Bianca Ioniţă” sau “Monica Anghel şi-a găsit o parteneră de scenă”. Şi asta, după ce peste 40 de tineri talentaţi s-au străduit să o convingă că merită să fie aleşi drept câştigători. Monica Anghel a ales însă vocea alături de care urma să cânte în anul viitor în celebrul Garaj Europa FM. Pe rând, cei patru concurenţi trecuţi de preselecţii şi ajunşi în finală au venit în studioul de radio: Răzvan Dobai din Oradea, de 13 ani, Anca Caus din Oradea, de 25 ani, Bianca Niţă din Constanţa, de 11 ani şi Bianca Ioniţă din Hunedoara, la 16 ani, se înfruntau interpretând fiecare, în stilul personal, piesa “My Way” a lui Frank Sinatra. Monica Anghel spunea atunci că a ales piesa special pentru a putea evalua calităţile vocale ale fiecărui concurent. Nu a fost o alegere uşoară, dar Monica s-a declarat cucerită de concurenta din Hunedoara, Bianca Ioniţă, care a reuşit să o impresioneze: “Dintre cei patru concurenţi am ales-o pe Bianca pentru că mi-a plăcut cel mai mult cum a cântat piesa «My Way». M-a lăsat fără cuvinte în momentul în care a cântat, m-a făcut să respir odată cu ea şi mi-a transmis foarte multe emoţii”, declara Revistei VIP, Monica Anghel, care îşi anunţa astfel duetul din luna mai alături de câştigătoare în “cel mai muzical garaj din România”, Garajul Europa FM.

“Sunt o norocoasă, recunosc”

În Garajul Europa FM, Bianca este chemată să i se alăture Monicăi Anghel pentru un eveniment special. În mai 2012, este concertul “Tribut to Whitney Houston”, unde Bianca se dovedeşte cu adevărat o “apariţie” – cântă “I wanna dance with somebody”, piesa lui Whitney Houston, celebra cântăreaţă care s-a sinucis, şi toată lumea crede că reuşeşte să-i fie “parteneră” de live Monicăi Anghel, una dintre cele mai bune voci autohtone. “Ultima dată, cu Monica Anghel am cântat colinde, pentru că era în preajma Crăciunului. Este o onoare să cânt cu Connect-R, este un om de nota 10, un artist foarte bun, care emană o energie pozitivă care te molipseşte” – dacă ai timp să stai să o asculţi, Bianca îţi poate înşira minute la rând concursurile de interpretare câştigate în ţară: “Eu sunt sigură că vreau să cânt, să îmi fac o carieră din asta, dar nu cred că voi merge la Conservator, aş vrea să fac ceva în paralel, o altă facultate. Nici acum nu urmez un liceu de profil, ci mă pregătesc în particular. De la câştigarea concursului la Europa FM şi concertul din Garaj, totul a părut să se lege – am cântat cu Monica Anghel, m-a auzit Connect-R, i-a plăcut şi am început colaborarea. Sunt o norocoasă, recunosc”, râde potolit tânăra.

Bianca Ioniţă“Pe scenă, simţi emoţia din plin, sunt nişte emoţii constructive şi, după momentele live, simţi, aşa, un fel de eliberare şi îţi zici: “Uau, a ieşit bine! Mulţumesc!”, zice Bianca, ridicând ochii către cer. Ştie cui trebuie să mulţumească pentru har, har pe care îl completează cu muncă: “Dacă nu aş fi început să cânt, cu siguranţă nu i-aş fi crezut pe cei care zic că munca de artist este una grea. Este dificil, presupune multă, multă muncă şi aici nu mă refer la cele trei minute de pe scenă. Acelea sunt doar “spuma” şi în spatele acelor minute sunt ore de repetiţii, cel puţin două ore pe zi, coregrafie, ore de sport, toate trebuie să se lege”, explică Bianca.

Cu toată puterea, înainte!

Laudele vin de peste tot – cântăreţul Mihai Trăistariu a numit-o”Beyonce a României”, iar site-urile unde sunt postate filmări de la apariţiile ei live sunt pline de comentarii pozitive şi de încurajări: “Sună interesant vocea tipei… şi dacă «o lucrează» Connect-R va ieşi ceva bun”, crede un internaut, iar Alexander Bestelei scrie: “Nimeni nu te promovează dacă nu ai talent şi voinţă, pentru că imaginea lui este pusă în joc ca şi promoter. Bravo Bianca, la mai sus!!!”; în timp ce alţii se mândresc: “Bianca e din Hunedoara! Felicitări, Bianca!”. Acum Bianca Ioniţă este elevă în clasa a XI-a, la Colegiul Economic “Emanoil Gojdu” din Hunedoara, la specializarea Turism, va da “bac-ul” şi va merge mai departe. “Nu mi-am ales un profil, dar ştiu sigur că trebuie să plec la Bucureşti, acolo unde se «întâmplă» lucrurile în muzică”.

Până atunci, are câteva concerte şi… “În fiecare zi, le cânt vecinilor, asta este clar, şi le mulţumesc că mă suportă zi de zi, îmi dau seama că-i mai stresez, mai ales atunci când trebuie să învăţ un vers anume pe care îl repet de nenumărate ori. Se pare că vecinii mei fac faţă cu brio. Deocamdată, nu am un coregraf, încerc să mă pregătesc singură. Nu pregătesc anume un dans, un set de mişcări, pur şi simplu fac ceea ce simt. Dacă este o piesă tristă, îmi exprim sentimentele prin ceea ce cânt”, povesteşte tânăra. Nu a ieşit nici de Ziua Îndrăgostiţilor, Bianca este singură: “Nu am timpul necesar pentru o relaţie. Las asta pentru mai târziu. Am timp”, glumeşte ea. Şi tot timpul va demonstra că Bianca este un adevărat talent, că e înzestrată cu tot “arsenalul” de care are nevoie un artist: o voce bună, ştiinţă pentru spectacol, frumuseţe, tinereţe, putere de muncă şi… toată viaţa înainte.

About Laura Oană