Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 2,090 ori

“Regizorul Peter Călin Netzer va fi propus pentru a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Petroşani, dat fiind faptul că laureatul Berlinalei s-a născut şi a locuit aproape opt ani în «capitala» Văii Jiului”, anunţă Maximilian Gânju, în Cronica Văii Jiului. Asta după ce a pus titlul “Regizorul Peter Călin Netzer propus Cetăţean de Onoare”, fără nicio virgulă.  Aţi zice că domnul Gânju şi-a epuizat greşelile, dar nu!
“Autorităţile locale din Petroşani au decis să facă propunerea de a-i atribuit titlul de Cetăţean de onoare imediat după ce au aflat că regizorul a participat cu filmul său «Poziţia copilului» la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, unde a şi luat marele premiu, Ursul de Aur”.

ganju

“Maramureşul are primul deces din cauza gripei AH1N1”, anunţă CityNews. Jurnalistul Dragoş Hojda a scris titlul ăsta de parcă primul deces cauzat de gripa AH1N1 ar fi un motiv de laudă. Dar, judecând după cum a înţeles Dragoş Hojda să redea un citat, nu ar trebui să am aşteptări mari de la el: “Noi am insistat cfa această analiză să fie făcutî cât se poate de repede pentru ca să avem cât se poate de repede rezultatul”.

primul deces

Tot din Maramureş este şi următoarea informaţie: “Maramureşean depistat la frontieră cu 1.000 pachete ţigări de contrabandă”. Ce să-i faci dacă CityNews Hunedoara ne bagă pe gât ştiri din tot vestul ţării?! Dar văd că atunci când domnul Dragoş Hojda scrie, cam face economie de prepoziţii. Eu aş fi scris “Maramureşean depistat la frontieră cu 1.000 de pachete de ţigări de contrabandă”. Dar eu sunt mai cu moţ, ce să-i faci.

cat se poate de repede

Iată alte trei titluri de la CityNews, ca să vedeţi cu ce trebuie să mă “lupt” eu în fiecare săptămână: “SCHIMBARE DUPĂ SCHIMBARE! Oana Zăvoranu s-a făcut”, “Medicul lui Bittman: Nu va avea nevoie de operaţie. Vocea i-a revenit cu un” şi “N-ai să crezi! Uite cine a fost persoana care i-a împăcat pe Vârciu şi”. N-am să cred că presa chiar a ajuns într-un asemenea hal, de trebuie să apeleze la astfel de artificii ca să-şi atragă vizitatori pe site. N-am zis “cititori”, pentru că cititorii sunt mai mult decât nişte “unici” pe care să-i vinzi, apoi, la kilogram.

stiri de la citynews

“Taximetristul sibian a fost ştrangulat cu centura de siguranţă UPDATE/VIDEO”, zice o altă ştire de pe CityNews. Ştrangulat, adică s-a folosit ştreangul sau cum? În dicţionarul meu apare doar “strangulat”.

strangulat

“Un angajat al Primăriei Brănişca s-a sinucis, după ce ar fi deturnat bani publici”, scrie Ramona Ştefan, în Servus Hunedoara. Era ceva dacă s-ar fi sinucis înainte de a deturna bani publici, zău aşa. Altfel, fie-i ţărâna uşoară!

deturnat bani publici

“«La mulţi ani, Balloo!». Mascota staţiunii a împlinit 13 ani”, zice Diana Mitrache, în Servus Hunedoara. N-om avea noi prea multe staţiuni în judeţ, dar să presupui că staţiunea despre care vorbeşti tu este singura mi se pare o dovadă de aroganţă.

mascota statiunii

“Câştigătorul trofeului Ursul de Aur, Peter Călin Netzer, s-a născut în Petroşani”, scrie Mesagerul Hunedorean. Nici HunedoaraMea.ro n-a ratat ocazia, la fel cum a făcut şi Cronica Văii Jiului. Eu mă bucur că sunteţi cu toţii alături de “hunedoreanul” care a plecat din România în copilărie, dar unde eraţi când omul avea nevoie de promovare şi finanţare pentru filmul ăsta despre care acum auzim cu toţii pentru prima dată, “Poziţia copilului”?

netzer

M-a mâncat în… dos să citesc în întregime un editorial semnat de Iulian Stroia, în Servus Hunedoara. Nici nu aş şti cu ce să încep, aşa că prefer să vi-l redau aproape în întregime şi să subliniez greşelile:

udrea organ
“Încă de când croşeta în studioul Realităţii Tv, o pereche de ciorapi, pentru «cocoşelul» ei, Elenea Udrea Cocoş, făcea dovada că în mâinile unei femei dibace, chiar şi un material textil aflat în stare flască poate câştiga în doar câteva minute mai mult de trei centimetri în lungime. Nici la proba orală dată de asemenea prin studiourile diverselor televiziuni, Elenei Udrea nu i se poate reproşa nimic. A dovedit că poate face faţă oricărui interlocutor care încercă să o pună într-o poziţie defavorabilă în timpul unei prestaţii de acest gen. Este adevărat că deşi prin popor au circulat tot felul de răutăţi cu tentă neortodoxă legată de poziţia doamnei Cocoş faţă de primul om în stat, din punctul meu de vedere Udrea nu poate fi acuzată de prostituţie… politică bineînţeles. Traian Băsescu este neutru din punct de vedere politic de orice relaţie profesională între cele două personaje nu poate pusă pe seama unui astfel de comportament care în lumea politică este considerat reprobabil. Considerând că aceste atuuri reprezintă suficiente argumente care dau forţă deplină unei femei, Elena Udrea pare mai hotărâtă ca niciodată să ia în propriile mânuţe organul de partid al PDL pentru ai reda «potenţa» de altădată. În opinia mea, înainte de a purcede la treabă, Elena Udrea ar trebui să ia în calcul şi modul în care a devenit în foarte scurt timp o femeie de succes. Atât cariera politică a Elenei Udrea, cât şi acumularea unei averi considerabile au fost realizate doar cu sprijinul celor care sunt sau se dau «cocoşi»”.

Titlu în Mesagerul Hunedorean: “Probleme tehnice pe tronsonul de autostradă Dobra-Şoimuş”. Articolul începe aşa: “Prefectul judeţului a declarat, ieri, că deocamdată, nu s-a găsit o soluţie pentru porţiunea Dobra-Şoimuş, din autostrada Lugoj-Deva. Sorin Vasilescu susţine că, tehnic, încă nu există o soluţie, ceea ce nu este o problemă […]”. Până aici nu m-aţi lămurit care-i problema, de ce aş continua să citesc? Dacă era o problemă reală/gravă, mi-aţi fi spus din prima.

probleme tehnice pe autostrada

Sebastian Mezei ne povesteşte, în Mesagerul Hunedorean, despre un “add-on pentru browserul Firefox”, fără să explice cu ce se mănâncă add-on-urile astea. Nu că eu n-aş şti, dar poate că sunt cititori ai Mesagerului care nu sunt familiarizaţi cu aceşti termeni. “Dacă sunteţi fumător, probabil de-a lungul timpului, aţi încercat diverse variante să vă lasaţi de fumat. În cazul în care nu aţi reuşit încă, vă prezentăm o aplicaţie care vă poate ajuta în acest sens. Quitomzilla este un add-on la browserul Firefox, care vă poate ajuta să scăpaţi de acest obicei nesănătos”.

addon

La sfârşit, autorul acestui articol pe care-mi permit să-l numesc “subţire” scrie: “Pentru instalarea acestui add-on, accesaţi: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/quitomzilla”. Bineînţeles, fără ca link-ul să poată fi accesat de pe site-ul ziarului, că doar n-o să se obosească webmaster-ul lor să pună un link valid. Lasă, că doar cititorii Mesagerului sunt atât de deştepţi încât vor şti să selecteze textul, să dea click dreapta şi apoi să meargă direct la adresa respectivă. Numai că… asta se poate face, din câte ştiu eu, doar cu navigatorul Google Chrome, nu şi cu Mozilla Firefox, pe care ar trebui să-l foloseşti ca să îţi poţi instala extensia aia care te ajută să te laşi de fumat.

Acestea fiind spuse, până săptămâna viitoare nu pot decât să mă rog ca jurnaliştii zilelor noastre să îşi citească (măcar) articolele înainte de a le publica. Să le citească, pentru că de corectat nu mai poate fi vorba.

Să corectaţi (bine)!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'