Handbal – Divizia A – feminin, Seria B: Şi-au luat revanşa

Articolul a fost vizualizat de 2,089 ori

De când a retrogradat din prima ligă, nu am mai fost să văd vreun meci al echipei „păstorite” de Marian Muntean. Am urmărit însă tot timpul rezultatele înregistrate de echipă în eşalonul secund, mai ales că ştiam că nivelul handbalului feminin în acest eşalon este unul foarte scăzut. 

Devencele (în roşu) au reuşit să fie mai lucide pe final, obţinând victoria în dauna băimărencelor de la HCM

Devencele (în roşu) au reuşit să fie mai lucide pe final, obţinând victoria în dauna băimărencelor de la HCM

Cu toate acestea, Cetate fusese învinsă în tur de echipa secundă a celor de la HCM Baia Mare cu 29-26, în Maramureş, fiind, de altfel, singurul eşec la zi al clubului de pe Mureş. Cele două echipe erau înaintea meciului revanşă la egalitate de puncte, devencele având însă un golaveraj net superior. Gazdele nu concepeau însă să nu obţină victoria, pentru a demonstra că au cea mai valoroasă „garnitură” din această serie. Era mai mult o partidă a orgoliilor, ştiindu-se că regulamentul nu permite ca un club să aibă două echipe în aceeaşi divizie, Melinda Toth şi coechipierele sale fiind practic promovate în liga naţională, pe care o părăsiseră sezonul trecut.

Aveam să asistăm la un joc bun pentru acest nivel, încheiat cu un succes pe deplin meritat al fetelor de la “Cetate”, dar tot atât de adevărat este că, dacă se păstrează această „garnitură”, sunt puţine şanse de a rezista în prima ligă. Aşa că Marian Muntean ar trebui să-şi facă „temele” de pe acum pentru ceea ce va urma şi, bineînţeles, pentru ceea ce îşi doreşte în viitor.

Desprindere pe final

După câteva atacuri ratate şi de o parte şi de cealaltă, gazdele au înscris primele, prin contraatacul finalizat de pivotul Alina Şovar (min. 3). S-a mers cap la cap până în minutul 17, când antrenoarea-jucător Melinda Toth a restabilt egalitatea la opt, Cetate reuşind o perioadă de joc foarte bună, care avea să se reflecte şi pe tabela de marcaj, 12-8 (min. 23), cu o contribuţie importantă la finalizare a conducătoarei de joc, Valentina Bardac. Maramureşencele par descumpănite, trei minute mai târziu fiind înregistrată diferenţa maximă din acest meci, de cinci goluri,14-9, în urma unui nou contraatac finalizat de aceeaşi Alina Şovar. Ospetele reuşesc să strângă diferenţa de scor la 15-13, dar, cu trei secunde înainte de pauză, extrema Ana-Maria Simion aduce tabela la 16-13. Partea secundă începe cu o nouă reuşită a Valentinei Bardac şi se părea că Cetate se va dezlănţui.

Nu avea însă să fie aşa, pentru că băimărencele nu cedează, experienţa unor jucătoare care evoluează şi pe prima scenă îşi spune cuvântul, mai ales că devencele încep să dea semne de slăbiciune în ambele faze de joc. Avantajul începe să se risipească, astfel că în minutul 47 se va restabili egalitatea, 21-21, Şovar şi Bîrsan măresc din nou „ecartul” la două lungimi, dar băimărencele vor egala la 23. Va fi pentru ultima oară însă, pentru că, pe final, susţinute şi de cei 500 de spectatori, gazdele vor reuşi să fie mai lucide, şi să se desprindă la trei goluri, 27-24 (min. 57), 28-25 (min. 58), pentru ca, în final, tabela să se oprească la 29-26, acelaşi scor care fusese şi în tur, dar de partea maramureşencelor. O victorie meritată, aplaudată din tribune şi de Carmen Cartaş (împrumutată actualmente la U. Jolidon Cluj), care a ţinut să fie prezentă şi să-şi încurajeze fostele şi, probabil, viitoarele colege de echipă.

CETATE DEVA – HCM II BAIA MARE: 29-26 (16-13)

CETATE: Poenaru, Poşogan – portari; Bîrsan – 7 goluri (1 – 7m), Simion 6 g (2 – 7m),Toth-1g, Ghidoarcă-7g(3 – 7m), Bardac – 3 g, Stângă, Şovar – 5 g, Antoce – jucătoare de câmp. Antrenor: Melinda Toth
HC II BAIA MARE: Puşcaş, Dumnaska – portari; Maio – Paşca -4 g, Oltean -10 g (6 – 7m), Dobromir – 1 g, Puiu – 3 g, Ciunt – 1 g, Butulia, Şunea – 1 g, A. Tămaş, Negrilă – 4 g (2 – 7m), Tomescu – 2 g, L.Tămaş, Druţu. Antrenor: Magdalena Kovacs.

Arbitri: Marius Barcan – Ştefan Ciurea (ambii din Craiova). Aruncări de la 7 metri: Cetate – 7 (6 transformate); Baia Mare – 8 (toate transformate). Eliminări: Cetate: 4×2 = 8 minute; Baia Mare: 2×2 = 4 minute. Sala sporturilor din Deva; Spectatori: 500.

Tags: ,

About Ion Bădin