Hunedoara produce mai mult în vremuri de criză

Articolul a fost vizualizat de 3,354 ori

Deşi în ultimii patru ani întreg mapamondul a fost marcat de criză, iar recesiunea s-a făcut simţită şi în bugetele hunedorenilor, cifrele statistice ne arată creşteri considerabile în produsul intern brut al judeţului. 

Pentru că au avut contracte clare şi s-au ţinut de cuvânt, fabricile de textile din judeţ au reuşit un salt spectaculos al producţiei într-un an de criză

Pentru că au avut contracte clare şi s-au ţinut de cuvânt, fabricile de textile din judeţ au reuşit un salt spectaculos al producţiei într-un an de criză

Datele înregistrate de Direcţia de Statistică a judeţului Hunedoara ne arată că, în 2009, produsul intern brut realizat în judeţul Hunedoara a fost de peste 9.301 milioane de lei, în timp ce în 2010 cifra era cu 95 de milioane de lei mai mare. Produsul intern brut pe cap de locuitor a fost, în 2009, de 20.014 de lei, în timp ce un an mai târziu acesta a crescut cu aproape 350 de lei. Şi la nivel naţional cifrele au înregistrat creşteri, de la 501.139 de milioane de lei în 2009, produsul intern brut a crescut cu 22,5 miliarde de lei în 2010, pentru a înregistra o nouă creştere de 33 de miliarde de lei în 2011.

Directorul-adjunct al Direcţiei de Statistică a Judeţului Hunedoara, Benoni Bădescu, precizează însă că datele pentru anul 2011 sunt “semi-definitive”, aşa că ele ar putea să mai sufere modificări până la finalizare. Bădescu adaugă că la întocmirea unor astfel de statistici se folosesc modele de calcul complexe şi iau în considerare o mulţime de criterii specifice. Pentru varianta provizorie a datelor statistice, sursele sunt pachetele statistice intra-anuale. Astfel, la nivel naţional, sunt anchetate statistic 60.000 de firme din toate ramurile de activitate. De asemenea, în ceea ce priveşte bugetele de familie, se ţine cont de datele furnizate de 38.000 de gospodării, iar pentru forţa de muncă sunt anchetate 112.000 de gospodării. În plus, se ţine cont şi de rezultatele obţinute în agricultură.

Producţia metalurgică s-a triplat

Directorul-adjunct al Direcţiei de Statistică a Judeţului Hunedoara adaugă că numai în luna noiembrie a anului trecut, spre exemplu, producţia industrială a înregistrat o creştere de 11,5 la sută. Creşteri spectaculoase a înregistrat metalurgia hunedoreană, cu o majorare uriaşă, de aproape 360 la sută(!), dar au fost înregistrate creşteri semnificative şi în alte sectoare ale industriei grele şi uşoare. Liderul sindicatului „Siderurgistul”, din cadrul Arcelor Mittal Hunedoara, Petru Vaidoş, spune că majorarea producţiei industriale din sectorul metalurgic a fost dată de inaugurarea noului laminor de la Hunedoara, investiţie pentru care compania Arcelor Mittal a cheltuit 45 de milioane de euro.

„Este adevărat că cifrele arată creşteri şi e bine că se întâmplă asta, dar ele vin după mai bine de un an în care la Hunedoara nu s-au produs laminate aproape deloc”, explică siderurgistul. El recunoaşte că creşterea este una spectaculoasă, dar spune că trebuie ţinut cont şi de producţia iniţială, faţă de care se face raportarea. Vaidoş adaugă că, în ciuda cifrelor optimiste în ceea ce priveşte PIB-ul în creştere în judeţul nostru, la nivel continental situaţia fabricilor de oţel nu este prea bună şi adaugă că autorităţile Comisiei Economice a Parlamentului European au în vedere un plan de salvare a siderurgiei europene. De altfel, unele active din Franţa şi Belgia s-au oprit şi nici la nivel naţional situaţia nu este mai bună, în condiţiile în care colosul industrial Mechel, care are fabrici în Târgovişte, Oţelu Roşu, Câmpia Turzii, Buzău şi Brăila vrea să plece din ţară, iar societăţile sunt închise.

Siderurgiştii hunedoreni spun însă că există viaţă după criză şi că cererea de oţel va urma un trend ascendent în anii care vor veni, iar Hunedoara ar putea să reprezinte un punct important pe harta europeană a metalurgiei.

Producţie mai mare la cablaje şi textile

Creşterea la nivelul producţiei industriale nu se limiează, însă, la metalurgie. Şi construcţiile metalice au înregistrat creşteri de aproape 36 la sută în noiembrie 2012, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce fabricile de textile au mers şi mai bine, înregistrând o producţie mai mare cu 44 de procente. Reprezentanţii companiilor din acest domeniu spun că au reuşit să se menţină pe timp de criză, ba chiar să aibă succes, pentru că au negociat contracte ferme şi au ştiut să se ţină de cuvânt.

Mai mult, patronii companiilor din domeniu spun că, în ciuda unei fluctuaţii evidente de personal, hunedorenii pe care i-au angajat vor să muncească şi să fabrice produse de calitate, apreciate pe pieţele din Occident. Şi fabricile de echipament electric, în special cele producătoare de cablaje auto, au înregistrat creşteri în perioada amintită, deşi în acest caz producţia pe plus a fost ceva mai modestă şi s-a învârtit în jurul cifrei de 20 la sută, o cincime în plus faţă de 2011.

Câteva sectoare se menţin pe creştere

Producţia industrială a fost mai mare şi în luna noiembrie 2012 faţă de luna octombrie a aceluiaşi an, cu peste 8 procente. Totuşi, şeful Direcţiei de Statistică a Judeţului Hunedoara, Benoni Bădescu, atrage atenţia că, deocamdată, calculele pentru 2012 nu au fost finalizate, dar producţia industrială în luna decembrie a anului trecut a fost cu o treime mai mică decât în noiembrie şi cu aproape 5 la sută mai redusă, în comparaţie cu 2011. De aceea, rezultatele statistice finale pentru anul trecut, în ceea ce priveşte produsul intern brut, la nivelul judeţului Hunedoara, ar putea suferi modificări. Cele mai reprezentantive creşteri s-au înregistrat în decembrie, în domeniile fabricării echipamentelor electrice, în industria construcţiilor metalice şi în producţia de energie electrică. Au scăzut, în schimb, activităţile extractive cu mai bine de 60 la sută, iar fabricarea textilelor a scăzut şi ea, în decembrie, cu 40 la sută faţă de aceeaşi lună din 2011, ca urmare a intrării salariaţilor în concediile de iarnă.

Tags: , ,

About Ada Beraru