Afaceri bulgăreşti cu statul român: Opt milioane de euro blocaţi în conturi

Articolul a fost vizualizat de 1,773 ori

La investiţia lăudată să nu dai bani înainte. Numai că la anumite licitaţii, contractantul impune blocarea unei sume ca şi garanţie de bună execuţie a lucrării. O măsură de prevedere din partea investitorului că nu dă peste un ţepar de constructor care să-i fuşerească lucrarea. 

afaceri bulgarestiCe te faci însă când investitorul e acela care trage clapa, iar constructorul rămâne suspendat între lipsa de bani şi garanţia blocată în conturi? Este şi cazul mai neobişnuit al companiei Kranz Eurocenter, care contruieşte (vorba vine, că investiţia a fost stopată) domeniul schiabil din Parâng. Societatea a fost nevoită la începerea proiectului să depună o garanţie “de bună execuţie” de 10 la sută din valoarea totală a investiţiei. Cum investiţia este de 80 de milioane de euro, firma a pus la dispoziţie într-un cont bancar suma de opt milione de euro. După acest moment, Primăria Petroşani a emis ordinul de începere a lucrărilor, iar firma constructoare a demarat proiectul. Dar nici nu a apucat să-l pornească bine că banii investitorului, în speţă, statul român, s-au terminat.

Prin urmare, bani de lucrări ioc, datorii pentru lucrări efectuate şi neplătite de şase milioane de lei, peste care se suprapun cei opt milioane de euro, de care compania privată nu se poate atinge până la finalul lucrării, deşi întreruperea lucrărilor nu i se poate imputa ei.

La arbitraj

Reprezentanţii companiei au cerut Primăriei Petroşani să ia măsurile necesare ca proiectul să continue. Dacă acest lucru nu este posibil, cei de la Kranz Eurocenter solicită autorităţilor române să găsească o formulă prin care cele opt milioane de euro să devină accesibili firmei, care riscă altfel să intre într-un blocaj financiar. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, compania va solicita deschiderea procedurii de arbitraj. Arbitrajul este procedeul cel mai asemănător cu procedurile judiciare desfăşurate într-o instanţă de judecată. În general, arbitrajul este cunoscut ca fiind „creat printr-un contract”. Reprezentând voinţa părţilor, acest mecanism oferă părţilor o flexibilitate unică în rezolvarea eventualelor dispute care ar putea apărea. În arbitraj nu există judecători. De obicei, acest rol este asumat de experţi din diferite ramuri ale industriei, care funcţionează în calitate de quasi-ofiţeri judiciari.

Domeniul schiabil

În Staţiunea Parâng se derulează cel mai mare proiect în turism la nivel naţional şi, până acum, s-a lucrat mai ales la amenajarea pârtiilor existente şi construirea altora noi, toate deservite de instalaţii de zăpadă artificială. Mai este nevoie, însă, de alte instalaţii, dar, mai ales, de construirea mijloacelor de transport pe cablu, respectiv 7 telescaune moderne şi două telegondole.

About Adrian Sălăgean