Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,445 ori

Cele trei mari agenţii de rating, Moody’s, S&P şi Fitch, au atribuit anul trecut ratingului Marii Britanii perspectivă negativă. Dintre marile economii ale lumii, numai Germania şi Canada îşi mai păstrează ratingul “AAA”. S&P a coborât în vara anului trecut ratingul Statelor Unite la “AA+”, iar Moody’s a retrogradat Franţa la “Aa1” în noiembrie. 

În vigoare

Legea bugetului de stat pe anul 2013 şi decretul de promulgare a ei, semnat de preşedintele Traian Băsescu, au fost publicate în Monitorul Oficial. Bugetul de stat pe 2013 va avea un deficit de 18,176 miliarde de lei, pe fondul unor venituri proiectate la 98,182 miliarde lei şi unor cheltuieli de 116,36 miliarde lei.

Pro PIB

PIB-ul României va creşte modest cu 1,6% în 2013 şi mai pronunţat în 2014, cu 2,5%, în principal datorită creşterii cererii interne, susţinute de investiţii. În aceeaşi perioadă se prognozează că şomajul va scădea cu câte un procent în 2013 şi 2014, ajungând la o rată de 6,8%, indică previziunile economice de iarnă ale Comisiei Europene, date publicităţii la Bruxelles. Conform documentului citat, în România inflaţia anuală va fi de 4,6% în 2013 şi 3,3% în 2014, faţă de 3,5% în 2012.

Umilinţă

Guvernul britanic resimte presiuni politice intense după decizia Moody’s de a retrograda ratingul Marii Britanii pentru prima dată în ultimii 35 de ani, care a determinat deprecierea lirei şi a fost imediat calificată de opoziţie drept “o lovitură umilitoare” pentru premier şi ministrul Finanţelor.

Profit

Scumpirea carburanţilor cu 20% şi aprecierea dolarului faţă de leu cu 14% au adus profitul Petrom la un nou record istoric de 3,95 miliarde de lei în 2012. Câştigurile se vor împărţi şi cu acţionarii, dar şi cu salariaţii celei mai mari companii româneşti.

Numire

Dan Radu Ruşanu (PNL), preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, este din nou în cărţi pentru şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituţie care ar urma să se înfiinţeze până la jumătatea lunii martie.

About Adrian Sălăgean