Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,843 ori

“Puşi să plătească retroactiv” este titlul unui articol scris cu două mâini stângi şi cu creierul în vacanţă de Diana Mitrache, pentru CityNews.

Întregul articol este bun de dat exemplu negativ. “Au furat apă şi acum plătesc. Mai mulţi afacerişti din Petroşani au fost prinşi că nu plăteau apa pe care o consumau,iar acum au plătit şi retroactiv. Conform legii, fiecare a plătit ce a consumat şi chiar şi retroactiv cu câteva luni. Situaţia degenerase grav în Valea Jiului şi Costel Avram directorul SC Apa Serv a reuşit să strângă sume importante de proprietari de hoteluri, bazine de apă sau spălătorii auto, care dădeau consumuri lunare de doar câţiva metri cubi. «La unele firma cu care am avut problemeau crescut consumurile. Îmi vine în minte HP, unde proprietarul a plătit 120 de milioane de lei vechi, restanţă. Şi cei de la restaurantul Keops, care deţin un lac au plătit şi retroactiv. Mi-a plăcut de un domn, care avea o spălătorie şi care a venit la noi şi a recunoascut că, dacă până acum i-amers, acumnu mai merge şi plăîteşte aşacum trebuie, cât consumă», a declarat Costel Avram, director SC Apa Serv SA Valea Jiului. Fiecare dintre cei care a fost prins furând, fie că au fost oameni de afaceri, ori justiţiari, toţi au plătit consumul lunar şi chiar pe trei luni în urmă, din momentul în care au fost prinşi că furau apă. «Retroactiv am luat pe 3 luni de zile,aşa cum spune legea»,a mai adăugat Avram”.

citynews

Ce aţi citit mai sus este ceea ce eu numesc VARZĂ. Un articol varză, scris cu gândul la altceva, cu o tastatură probabil veche, fără ca autoarea să aibă habar unde şi când se pun virgulele, fără să lase spaţii între cuvinte, fără ca măcar să-l citească o dată înainte de a-l publica.
Dragii mei ziarişti, dacă patronii voştri nu-şi permit editori şi/sau corectori, asta înseamnă că e de datoria voastră să vă corectaţi textele! Nu există scuze pentru un jurnalist care scrie atât de prost, pur şi simplu nu există!

De pe site-ul CityNews am dat click şi am fost “trimis” pe Libertatea.ro (cine se-aseamănă se adună?). Am citit următoarea ştire: “Invitată în emisiunea «Acces Direct», Elena Cârstea nu a putut să-şi stăpânească emoţiile în momentul în care Simona Gherghe a dus vorba despre sora ei moartă, în urmă cu peste 20 de ani”, de unde reiese că Simona Gherghe prezintă emisiunea asta de 20 de ani şi a întrebat-o pe Elena Cârstea, în urmă cu 20 de ani, despre sora sa moartă. Asta e puterea unei virgule, stimabililor!

acces dinrect

“Oana Zăvoranu e sexy, frumoasă şi nebunatică, motiv pentru care s-a ales cu un job nou…”, scrie Libertatea.ro. “… : acela de fotomodel. Vedeta este noua imagine a unui brad cunoscut de îmbrăcăminte, iar astăzi a avut loc prima şedinţă foto la care a participat Oana Zăvoranu”. Dacă o altă caţă, Adriana Bahmuţeanu, este imaginea unei tigăi, Oana Zăvoranu nu se putea lăsa mai prejos, aşa că a devenit imaginea unui brad. De îmbrăcăminte. Parcă o şi văd toată înţepată – de la acele bradului, cum altfel?

Bineînţeles că toată presa a scris/vorbit despre “tragedia care a zguduit Hunedoara”, o crimă urmată de sinucidere. Astfel, am putut afla din absolut toate ziarele locale că femeia avea 38 de ani, iar bărbatul, 52. Numai televiziunile au fost mai şmechere: PRO TV şi TVR au deschis jurnalele de ştiri de duminică seara cu această tragedie, unii menţionând că femeia avea 44 de ani, alţii că avea 42. Între timp, s-au lămurit şi corespondenţii locali ai televiziunilor că femeia avea 38 de ani, de parcă asta ar mai conta acum. Să-i fie ţărâna uşoară.

De departe cel mai “tare” comentariu cu privire la acest caz îi aparţine Violetei Fotache, de la Evenimenzul Zilei, care a spus că bărbatul “îşi gelozea fosta nevastă chiar şi după divorţ”. Uite-aşa apar cuvinte noi în limba română; azi avem verbul “a gelozi”, adică a fi gelos pe cineva. Doamna Fotache, vă gelozesc pentru că aveţi posibilitatea de a inventa cuvinte şi de a le populariza prin intermediul unui ziar naţional! (Notă: aici, verbul “a gelozi” este folosit cu sensul de “a invidia” – iată, nu am inventat un cuvânt nou, l-am luat pe ăsta, “a gelozi”, şi i-am mai dat un sens. Nu vă supăraţi pe mine, nu?)

isi gelozea fosta nevasta

“Olimpicii hunedoreni medaliaţi cu aur la olimpiade internaţionale vor primi cu 750 de lei”, scrie Raluca Stroia, în Glasul Hunedoarei. Cu 750 de lei mai mult decât până acum? Câte 750 de lei? Vor primi câte o căciulă cu 750 de lei sau câte 750 de lei de căciulă? Ei, asta nu reiese din titlu, trebuie să citeşti articolul ca să afli adevăru-adevărat: “Elevii care vor obţine medalia de aur la olimpiadele internaţionale vor fi recompensaţi de Minisetrul Educaţiei cu suma de 750 de lei pe lună. Oare minisetrul ăsta e vreo specie nouă de peşte, înrudită cu nisetrul? Este nisetrul mic, mini-nisetrul, prescurtat “minisetru”?

minisetrul

Tot în Glasul Hunedoarei am găsit două virgule în plus, în cel mai important colţ al unei pagini de ziar: cel din dreapta-sus, pe prima pagină. “Câştigătorul, de săptămâna trecută, al pachetului de produse AVIS este…”. Dragilor, aveţi cu două virgule mai mult decât necesarul!

castigatorul

“Vlaicu, Vuia tot un drac” scrie deasupra titlului unui articol semnat de Alexandru Avram, în Glasul Hunedoarei. De aici lipseşte una dintre cele două virgule în plus de pe prima pagină. Eu aş fi pus-o după “Vuia”, aşa: “Vlaicu, Vuia, tot un drac”.

vlaicu vuia tot un drac

Daţi-mi voie să râd puţin la această ştire citită în Glasul Hunedoarei: “Realizatorul Top Gear Jeremy Clarkson a fost aspru criticat de PETA (organizaţia pentru protejarea animalelor) pentru că a postat pe Twitter o fotografie cu un şoarece ucis în timpul filmărilor pentru show-ul auto, relatează Daily Mail. Clarkson a fost catalogat drept «un ţărănoi ignorant». «Acest bărbat este blocat în jocurile copilăriei, unde este amuzant să îţi baţi joc de ghinionul altora», a spus un purtător de cuvânt al PETA. În prezent, Clarkson se află în Rusia, unde filmează mai multe episoade ale Top Gear”.
Deci omul este un ţărănoi pentru că a omorât un şoarece? Concluzionez că ăştia de la PETA sunt mai isterici decât ai noştri “oengişti” care militează (consumând degeaba fonduri) pentru “drepturile” câinilor vagabonzi (îi ştiţi, îi avem pe toate străzile şi când nu latră toată noaptea, se bat între ei sau atacă oameni, uneori chiar omorându-i). PETA, vă aştept să mă criticaţi şi pe mine pentru că îmi doresc o organizaţie care să îi protejeze pe oamenii atacaţi de câinii vagabonzi şi dup-aia puteţi să-i spuneţi cum vreţi unui om care a “ucis” (oare o fi fost crimă cu premeditare?) din greşeală un şoricel.

clarkson

Despre (cartea şi) blogul lui Alin Bena, Bogdan Leu a scris, pe site-ul Hunedoaramea.ro: “Subiectele sale, îndeobşte politice, erau nu de puţine ori suficient de deranjante pentru interlocutori chiar dacă erau condimentate cu mult umor”. Ăăă… cum să vă spun eu, pe un blog scrie un om, articolele de pe bloguri nu au “interlocutori”, pentru că nu sunt convorbiri telefonice. “Interlocutorii” din textul lui Bogdan Leu sunt, de fapt, persoanele vizate de articolele lui Alin Bena. Ştiu, pare complicat, dar nu este.

interlocutori

Până săptămâna viitoare, să corectaţi, bine?

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'