Angajatorii evită pensiile private facultative

Articolul a fost vizualizat de 3,526 ori

Statul oferă facilităţi fiscale angajatorilor care decid să contribuie la un fond de pensii private facultative. Cu toate acestea, există doar câteva firme sau companii hunedorene care plătesc o pensie privată facultativă pentru angajaţi. Mulţi dintre angajatori nici măcar nu ştiu care sunt avantajele oferite de Fisc.

Pensia privată facultativă este printre ultimele griji ale unor muncitori care lucrează în firme cu dificultăţi serioase provocate de criza economică din ultimii ani

Pensia privată facultativă este printre ultimele griji ale unor muncitori care lucrează în firme cu dificultăţi serioase provocate de criza economică din ultimii ani

Actul normativ care stabileşte cum poate un angajator să contribuie pentru salariaţii săi la un fond de pensii private facultative este Legea 571 din 2003, privind Codul Fiscal. Articolul 57 al acesteia precizează că venitul net din salarii se calculează prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni, aplicarea deducerii personale acordate pentru luna respectivă şi cotizaţia sindicală lunară plătită (dacă este cazul). La toate acestea se adaugă contribuţiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât pe parcursul unui an să nu se depăşească echivalentul în lei a 400 euro. “Plătitorul de venituri din salarii trebuie să cumuleze sumele în euro reprezentând contribuţiile reţinute pentru fondurile de pensii facultative şi să verifice încadrarea în plafonul anual deductibil, prevăzut de lege. Transformarea din lei în euro se face la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României în vigoare în ultima zi a lunii pentru care se plătesc drepturile salariale”, explică reprezentanta Compartimentului de presă al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Hunedoara, Iozefa Rusu.

De-abia au bani pentru salarii

În ciuda faptului că, potrivit Codului Fiscal, angajatorul are dreptul să-şi deducă la calculul impozitului pe profit contribuţiile pentru pensii – Pilonul III, foarte puţini hunedoreni beneficiază de un asemenea bonus. Administratorul societăţii Foresta Prodexin, Ioan Sicoe, spune că nu a ştiut de o asemenea prevedere legislativă. Oricum, hunedoreanul adaugă că, de la un număr de 16 salariaţi, care lucrau în lemn masiv, a ajuns la numai cinci. “Acum 17 ani aveam 16 salariaţi, dar am redus mult pentru că nu mai există cerere la export. Înainte prelucram lemn pentru Germania, Franţa, Austria, Ungaria şi Italia, dar acum cumpără turcii şi chinezii lemnul de la noi şi îl prelucrează ei”, afirmă Ioan Sicoe.

Şi contabilii altor societăţi confirmă scăderea drastică a numărului de salariaţi ai societăţilor hunedorene în ultimii ani. Ei adaugă că angajatorii abia reuşesc să plătească salariile – de multe ori doar minimul pe economie – aşa că de pensii private nici nu poate fi vorba. Expertul contabil Andrei Tiberiu Birtoc, de la Expert Eval Solutions, explică – pe înţelesul tuturor – că aceste cheltuieli se pot scădea din masa veniturilor, în momentul în care se calculează impozitul pe profit al firmei. În consecinţă, cu cât veniturile sunt mai mici, cu atât şi impozitul pe profit va fi mai mic. Specialiştii în economie spun că, pentru hunedorenii care nu sunt familiarizaţi cu contabilitatea, facilitatea oferită de Fisc ar putea părea una extrem de avantajoasă, la prima vedere, în cazul unei interpretări eronate a legii. Astfel, tocmai faptul că suma de 400 de euro se scade din venituri şi nu din valoarea impozitului pe profit, îi face pe contabilii firmelor să fie reticenţi.

Cine plăteşte, totuşi, pensii private

Majoritatea fondurilor de pensii private facultative garantează minim suma contribuţiilor nete plătite. Pensiile private – Pilonul III pleacă de la o contribuţie de câteva zeci de lei, ce poate fi plătită atât de angajator, cât şi de angajat. În plus, pentru a-şi atrage clienţii, fondurile de pensii private anunţă că beneficiarii pot suspenda, modifica sau înceta plata contribuţiei oricând doresc. Reprezentanţii acestor fonduri spun că hunedorenii ar trebui să vadă în Pilonul III o modalitate de economisire lunară a unor sume modice, pe care le pot ridica după câţiva ani, nu neapărat după pensionare. Deocamdată, la noi în judeţ, persoanele care beneficiază de un asemenea sistem de economisire sunt foarte puţine. De obicei, angajaţii din sistemul bancar sunt cei pentru care angajatorii plătesc pensii private, ca bonusuri de fidelitate.

Cum se procedează?

Contabilul Mirela Minitzchi, de la Teo Contconsult, spune că procedura de aplicare a legii nu este foarte complicată. “La sfârşitul fiecărei luni se înregistrează cheltuiala şi se plătesc contribuţii la fondurile de pensii facultative. Pentru evidenţa angajatorului, suma se transformă în euro la cursul BNR comunicat în data înregistrărilor contabile. La sfârşitul anului, când se calculează impozitul pe profit, suma plătită (cele 12 luni adunate) pentru fondul pensiilor facultative se consideră cheltuială deductibilă şi se scade din venituri, însă doar în limita celor 400 euro. Ce depăşeşte, este cheltuială nedeductibilă. Ca şi cheltuială, se înregistrează în fiecare lună şi la sfârşitul anului se deduc la angajator, dacă are profit”, adaugă Mirela Minitzchi.

About Ada Beraru