Perdelele si covoarele, interzise în şcoli şi grădiniţe

Articolul a fost vizualizat de 3,815 ori

O adresa trimisa de reprezentantii Diectiei de Sanatate Publica (DSP) anunta conducerile scolilor si gradinitelor hunedorene ca perdelele si covoarele sunt interzise în unitatile de învatamânt. Perdelele trebuie retrase de la ferestre, pentru a creste luminozitatea naturala, iar covoarele trebuie sa dispara, pentru ca sunt considerate depozite de praf. Directorii unitatilor de învatamânt scolare si prescolare, dar mai ales dascalii, parintii si elevii sunt total nemultumiti de noua decizie.

Unii dintre dirigintii claselor de la scolile hunedorene spun ca decizia este o aberatie si ca pâna acum, de peste 20 de ani de când lucreaza în învatamânt, copiii nu au avut niciodata probleme de sanatate din cauza perdelelor de la clasa, dimpotriva. Dirigintii adauga ca, la unele clase, parintii copiilor au strâns în aceasta toamna sume considerabile tocmai pentru a cumpara perdele sau draperii, asa ca sunt si mai nemultumiti. In plus, dascalii spun ca, fara perdele, în clasele orientate spre sud, vara nu se pot face ore din cauza caldurii si a faptului ca elevii nu vad nimic pe tabla sau pe ecranele calculatoarelor, iar în clasele de la parter atentia copiilor este distrasa de ceea ce se întâmpla pe strada. Mai mult, acolo unde tocaria din lemn e veche clasele arata jalnic, iar unde sunt termopane, dar lucrarile nu au fost finalizate, spuma poliuretanica da salilor de clasa un aspect dezolant. Sefa DSP, Dumitra Stefan, pe de alta parte, spune ca Ordinul pentru aprobarea normelor de igiena în unitatile de învatamânt a aparut înca din 1995, iar acesta prevede ca “se va limita reducerea luminozitatii naturale prin obstacole (perdele)”. “Probabil pâna acum s-a pierdut din vedere acest aspect în timpul controalelor, colegii mei axându-se pe probleme mult mai importante legate de accesul la apa, toaletele conforme si multe altele. Nu mi se pare normal sa îsi strice copiii ochii, daca asa s-a constatat în urma studiilor, ca perdelele scad luminozitatea naturala”, adauga Dumitra Stefan.

Parintii, îngrijorati pentru sanatatea copiilor

Reprezentantii gradinitelor sunt si mai nemultumiti si spun ca parintii copiilor au insistat sa cumpere draperii pentru somn si covorase, pentru ca micutii lor sa nu se joace direct pe parchetul rece, desi directoarele le-au explicat ca acestea nu mai sunt permise. “Fara perdele, aratam ca narozii, însa ce e mai grav e ca micutii nu mai pot sa doarma la prânz. Copiii din gradinitele cu program prelungit au fost obisnuiti cu o luminozitate mai scazuta, datorita draperiilor, iar acum este foarte multa lumina, asa ca somnul lor este afectat. Pe de alta parte, sunt si unitati care arata jalnic, iar covoarele mai protejau copiii de frig”, afirma Elena Stencoane, administrator la Gradinita PP5. Si reprezentantii gradinitelor din Valea Jiului sunt nemultumiti de aceasta decizie si spun ca inspectorii DSP care au venit în control le-au interzis categoric sa mai pastreze covoare pe jos si perdele la geam. Ni s-a recomandat sa punem jaluzele verticale, în încaperile unde dorm copiii. Eu am fost în multe tari din Europa si am vazut ca peste tot sunt perdele si covoare. Deci numai la noi se aplica o regula foarte ciudata: copilasul mic sa stea si sa se joace pe parchetul rece sau sa nu ai nimic la geam. Cu toate acestea, va spun sincer ca la noi fiecare educatoare are un mic covoras, tocmai la insistentele parintilor. Noi suntem la munte, este foarte frig, iar la minus 7 grade eu nu pot sa pun copilul sa stea pe podea sa se joace. Covoarele sunt curatate permanent si foarte bine întretinute, niciodata în zeci de ani nu s-au înregistrat îmbolnaviri din cauza prafului care se spune ca s-ar aduna pe el. Este o absurditate si un non-sens. Eu nu pot aplica normele Uniunii Europene în România, când ma duc si vad în statele vecine ca peste tot sunt perdele si covoare si doar la noi se face atâta tam-tam pentru niste chestii care mi se par mofturi”, declara Lucia Muntean, coordonatoarea a patru gradinite din Petrosani. Mai mult, ea adauga ca, în aceste conditii, singura solutie ar fi încalzirea prin pardoseala si precizeaza ca inspectorii DSP care au avut chiar ei copiii înscrisi la gradinitele coordonate de ea au recunoscut ca ar fi de preferat existenta covoarelor în salile de clasa, dar au mentionat ca sunt obligati sa aplice legea.

In unele unitati nu se stie nimic

“Toata lumea si-a aruncat inclusiv plantele, nu mai e nicio floare nicaieri, pentru ca si acestea sunt interzise, din cauza ca ar consuma oxigenul copiilor”, a adaugat Lucia Muntean, care mai spune ca reprezentantii unitatilor de învatamânt ar trebui sa se uneasca, pentru a modifica legea si pentru a armoniza cerintele Uniunii Europene cu conditiile reale si necesitatile din scolile si gradinitele românesti. Reprezentantii unora dintre gradinitele din municipiul Orastie spun, pe de alta parte, ca nu au primit nicio adresa care sa-i anunte referitor la noile restrictii si nici nu au stiut despre aceste prevederi. “La gradinite nu a venit, pâna acum, nimeni sa ne anunte si nici nu a venit vreo înstiintare în acest sens, dar daca apare un ordin nu avem decât sa îl respectam, chiar daca bate, chiar daca nu bate soarele. Sigur ca, daca le întreb pe colege, probabil or sa spuna exact acelasi lucru: ca bate soarele prea puternic si ca nu pot sa stea în salile de clasa din cauza asta, sunt tot felul de situatii. Dar daca exista un ordin în acest sens, ce putem face? De exemplu, la fel este si ordinul cu care niciun director din învatamântul prescolar nu este de acord: sa ne ocupam si de partea de management, dar sa intram si la clasa, integral. De exemplu, acum, cât eu vorbesc cu dumneavoastra, pe copii îi supravegheaza femeia de serviciu, desi raspunderea este a mea, în totalitate. Degeaba ne lamentam, trebuie sa respectam legea. Referitor la chestiunea cu perdelele, stiu doar ca femeilor de serviciu, când au fost la un curs de pregatire, li s-a spus ca nu este voie cu perdele si cu covoare, dar noi nu am primit nicio dispozitie în sensul asta de la Directia de Sanatate Publica”, a declarat directoarea Gradinitei cu Program Normal Nr. 1 din Orastie, Marioara Florea.

Jaluzelele, permise sau interzise?

Pe de alta parte, directorii unitatilor de învatamânt hunedorene spun ca, totusi, jaluzelele verticale sunt permise, însa, oricum, foarte putine clase au montate aceste jaluzele, iar perspectivele pentru a cumpara altele noi, în completare, sunt ca si inexistente, din cauza costurilor foarte mari. “Din câte am fost anuntati, jaluzelele sunt permise, pentru ca acestea pot fi complet retrase din fata geamurilor, daca este cazul”, a declarat Stefan Marinescu, directorul Colegiului National “Iancu de Hunedoara”, confirmând spusele celorlalti directori ai unitatilor de învatamânt din municipiul Hunedoara. In schimb, sefa Directiei de Sanatate Publica îi contrazice: “Daca nu e voie perdea, oricât ar fi de transparenta, cum sa fie permisa jaluzea? Nu. Ei trebuie sa rezolve modalitatea de iluminare a tablei, încât sa se vada. Pentru ca, daca se pun neoane într-un anumit mod, cu anumite culori, la tabla se vede, oricâta lumina ar veni de afara”, mentioneaza Dumitra Stefan.

About Ada Beraru