Editorial: Pierdut opoziţie! Găsitorului recompensă. Peste 4 ani…

Articolul a fost vizualizat de 1,534 ori

Pe bune! Cine mai face opoziţie politică în România? La recentele alegeri parţiale din Slatina, de exemplu, PDL-ul a scos cu greu un 6 la sută. Pe trend, foarte curând fostul partid de guvernământ se va împiedica de pragul electoral şi va rămâne, prăbuşit, la mantinelă. Şi pe bună dreptate! 

Nu ai cum să nu te duci în cap, dacă nu te remarci nici măcar cu un gest politic relevant ca partid de opoziţie. Şi, s-avem pardon, dar Guvernul Ponta s-a străduit din greu să dea muniţie. De la alegeri încoace a majorat taxele şi impozitele locale, a introdus noi biruri pentru firme, nu a scăzut TVA şi CAS pentru alimente, a băgat Oltchimul în insolvenţă, iar bugetul Educaţiei marchează un minim istoric. De raportul MCV nici nu mai amintesc, pentru că el va fi relevant pentru noi abia peste 20 de ani. Alţi 20, nu ăia ai lui Brucan.

Şi atunci, în condiţiile salbei de eşecuri administrative ale Guvernării Ponta, evidente pe zona de maxim interes al electoratului, şi am definit aici pompos zona lingurică, ar fi fost de aşteptat ca PDL-ul să-şi păstreze măcar scorul obţinut în decembrie.

Nici vorbă însă de aşa ceva. Pur şi simplu, domnul Blaga şi ai lui au dispărut din peisajul postelectoral. Cel mai logic scenariu pentru acest joc pasiv al PDL este blatul. Conjunctura ar impune-o. Democrat-liberalii sunt în agonie, nu mai au energie nici măcar să se sfâşie între ei aşa cum sunt diagnosticaţi cu insuficienţă electorală cronică. Partidul e prea sleit să mai poată prinde vreun val de nemulţumiri iscat de Guvernarea Ponta, ca să-i dea acesteia peste nas cu un surfing de critici, inteligent şi obraznic. Cu un trecut care nu-i mai permite să deschidă gura, un prezent de tip UPU şi un viitor incert, PDL e aproape un hoit politic, cu instinctul de prădător dezintegrat şi care nu mai are forţă să facă opoziţie. Iar moţiunile prezentate în teritoriu de tripticul Blaga-Udrea-Macovei par a fi un autovot de blam.

Asta e rău. Paralizia PDL ne face să avem, din nou, o democraţie a naibii de originală, în care singura opoziţie eficientă la Puterea din România se află acum la… Bruxelles. Că USL nu mai are concurenţă observa la un moment dat şi Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi co-preşedinte al Uniunii. Acesta vede în Traian Băsescu unicul lider cu adevărat “periculos” al brumei de opoziţie internă, o opoziţie de care, în opinia liderului PC-ist, populaţia trebuie păzită.

Păziţi, sau nepăziţi, nu trebuie să ne îngrijorăm însă prea mult. Băsescu este o ţintă falsă, iar opoziţie vom mai găsi. Că la câtă amar de Putere este acuma are ea de unde rupe! Că prea e cusută cu aţă albă…

About Adrian Sălăgean