Săptămâna economică 14 – 20 martie 2013

Articolul a fost vizualizat de 1,518 ori

Recul

Salariul mediu nominal net a fost de 1.548 lei în luna ianuarie, în scădere faţă de luna precedentă cu 149 lei (8,8%), iar salariul mediu brut s-a diminuat cu 8,7%, la 2.138 de lei, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS). Cel mai mare salariu mediu net s-a plătit în transporturi aeriene (3.799 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (840 lei).

Salarii de manageri

Un manager de companie de stat nu va putea avea un salariu mai mare decât echivalentul a şase salarii medii pe ramură, Ordonanţa de Guvern privind stabilirea salariilor la firmele deţinute de stat urmând să fie modificată în acest sens, după modelul polonez, a anunţat ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica.

Economie

România a înregistrat anul trecut o creştere economică de 0,3%, potrivit datelor provizorii anunţate de Institutul Naţional de Statistică. Iniţial, INS a estimat o creştere a produsului intern brut de 0,2%. Creşterea PIB-ului a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din informaţii şi comunicaţii (+29,4%) şi din activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+8,4%). Reduceri ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în industrie (-2,4%), construcţii (-2,1%), precum şi în ramura de intermedieri financiare şi asigurări (-0,5%) şi de tranzacţii imobiliare (-0,5%).

Investiţii

Investiţiile realizate în economie au crescut anul trecut cu 12,3%, la 75,574 miliarde lei preţuri curente, după un avans de 5% în trimestrul al patrulea, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS). Cea mai mare reducere a volumului de activitate a fost înregistrată în agricultură, silvicultură şi pescuit (-24,6%).

Consum

Piaţa de suplimente alimentare în România creşte într-un an cât altele în şapte: între 2010 şi 2011, saltul a fost de 24%, în condiţiile în care se aşteaptă o creştere medie anuală de 8%, în Europa Centrală, între 2012 şi 2014, arată un raport al companiei de cercetare şi consultanţă PMR.

About Adrian Sălăgean