Secretele olimpicilor: cum să ajungi primul în top

Articolul a fost vizualizat de 3,537 ori

Sute de elevi din judeţul Hunedoara au muncit mii de ore pentru a depăşi nivelul de studiu de la clasă şi pentru a se autodepăşi. Este vorba despre elevii olimpici, care, după orele de curs, o iau de la capăt cu temele, dar mai ales cu studiul la materiile lor preferate. Dar ce îi motivează pe aceşti copii să înveţe, în loc să meargă “cu gaşca” în cluburi şi discoteci?

De la stânga la dreapta: Sabina Groza, Alin Scorobete, Bianca Băsescu şi Iulia Moldovan

De la stânga la dreapta: Sabrina Groza, Alin Scorobete, Bianca Băsescu şi Iulia Moldovan


Iulia Moldovan
este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Petroşani şi, graţie faptului că se numără printre elevii care au ocupat primul loc la disciplina lor olimpică, va merge la faza naţională. Iulia este îndrăgostită de latină, iar acesta nu este primul concurs la care participă. Acum trei ani, când era “boboc” de clasa a IX-a, a luat parte pentru prima oară la un concurs de latină. “Întrecerea în cinstea lui Ovidiu” sau “Întrecerea ovidienilor la Pontul Euxin”. Pe latineşte, “Certamen Ovidianum Ponticum” – un concurs dedicat limbii latine, pe modelul unei competiţii similare din Italia, concurs care s-a desfăşurat în fiecare an la Constanţa în ultimii 20 de ani. Atunci Iulia “s-a virusat” cu latina şi a reuşit să obţină şi o meţiune. Ulterior, în clasa a X-a, a luat un premiu special la competiţia amintită, dar a mers şi la un concurs de baraj. Avea şansa de a merge la olimpiada internaţională de latină, însă, din nefericire, a ieşit a şasea, în timp ce concursul era destinat primilor patru clasaţi. Anul acesta nu s-a lăsat pe tânjală, aşa că s-a numărat printre olimpicii de top ai judeţului şi merge la olimpiada de latină, faza pe ţară.

O fată de nota 10

Mai mult, Iulia învaţă foarte bine la toate materiile, aşa că, în semestrele în care nu reuşeşte să obţină medii de 10 pe linie, se învârte tot pe aici: de exemplu, 9,90. Ca să aibă parte de cea mai bună educaţie face naveta din Vulcan, oraşul ei de domiciliu, până la Petroşani. 10 kilometri dus, 10 kilometri întors cu microbuzul. Nici prea departe, nici prea greu. Mai ales că a fi elev la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Petroşani înseamnă a avea profesori mai buni, colegi cu spirit de competiţie şi, implicit, oportunitatea de a pleca din Valea Jiului, după liceu.

“Mie latina a început să îmi placă după ce am studiat mai puţină matematică la clasă. De fapt, latina, cu gramatica ei, a înlocuit cumva matematica”, povesteşte Iulia. Tânăra adaugă că e foarte posibil să studieze la Facultatea de Drept sau, dacă nu, ceva care să aibă legătură cu istoria. “Mulţi colegi spun că nu merită să înveţi latină. Că n-ai de ce, pentru că nu-ţi foloseşte la nimic, dar mie îmi place. Mă fascinează, aşa cum mă fascinează tot ce e vechi, antichităţile… mă fascinează faptul că latina a dăinuit…”, adaugă Iulia. Ca tânără profesionistă, fata “se vede” într-un oraş mare şi frumos, cu oameni asemenea ei, oameni deschişi, care au curajul să facă lucruri ieşite din comun, nemaivăzute şi nemaigândite de nimeni, oameni care au curajul să trăiască diverse experienţe.

Dacă nu va pleca peste graniţe, Iulia ar vrea să se mute în Bucureşti, oraş pe care l-a străbătut la pas, cu harta în mână şi cu mare entuziasm, vara trecută. Cât despre Petroşani, Iulia nu are pretenţii prea mari: oamenii să fie “ceva mai deschişi la minte, să vadă mai departe, să citească mai mult”. Şi şi-ar mai dori tânăra olimpică hunedoreancă un singur lucru: o librărie cu cafenea, unde să poţi să stai un ceas sau două cu o carte în faţă şi să te bucuri de lectură.

Alin, asul de matematică

Un alt elev care va merge la faza naţională a olimpiadei de matematică este Alin Scorobete. El locuieşte în Hunedoara şi, spre deosebire de colegii lui care vorbesc despre disciplina asta cu groază, mai ales când vine vorba de Bacalaureat, el e de-a dreptul pasionat de ea. Fără pasiune nici n-ar putea să facă exerciţii câte şase ore pe zi, numai la această materie, atât de “duşmănoasă” pentru ceilalţi copii. Şase ore la şcoală, şase ore exerciţii pentru performanţă la matematică, alte câteva ore pentru restul temelor… Cu toate astea, Alin nu se plânge de lipsa timpului liber.

Îi place să spună despre el că nu e un şoarece de bibliotecă. Drept dovadă, are gaşca lui cu care iese în oraş şi se mai relaxează din când în când pe la vreo terasă. Alin spune că matematica nu e grea deloc, numai că ea cere foarte mult efort şi exerciţiu. “Ce face profesorul la clasă, faptul că îţi explică, faptul că te ajută să înţelegi, reprezintă doar 40 la sută din ceea ce este necesar. Ca să obţii rezultate trebuie să munceşti foarte mult”, spune Alin, care s-a mai clasat şi pe parcursul anilor trecuţi în topul celor mai buni matematicieni în devenire din judeţ. Ca şi Iulia, Alin vrea să plece din Hunedoara. Va urma, cel mai probabil, facultatea de Matematică – Informatică şi apoi va merge să lucreze în cercetare, fie şi peste hotare.

Alin Scorobete vrea să ajungă profesor universitar, dar – în condiţiile în care Internetul reconfigurează spaţiul – nu exclude nici varianta de a reveni într-o zi în Hunedoara. Ce să facă aici?! După ce va fi reuşit în plan profesional, să predea matematică la un liceu din oraş şi, de ce nu, să lucreze în paralel ca profesor asociat la vreo universitate online a viitorului nu prea îndepărtat. De altfel, tânărul hunedorean “are toate şansele să reuşească ce şi-a propus”, spune profesorul său de matematică, Marian Stroe, “pentru că este un băiat excepţional”.

Premiu civic pentru “salvarea” unui copil

Bianca Băsescu e din Brad şi este elevă în clasa a opta la Colegiul Naţional “Avram Iancu”. Împreună cu Sergiu Alăman, colegul ei de clasă, Bianca a ocupat locul întâi la olimpiada de cultură civică. Au învăţat cei doi care sunt drepturile omului, drepturile copilului, dar şi ce obligaţii are un cetăţean faţă de oraşul în care trăieşte şi faţă de oamenii din jurul lui, iar la olimpiadă au conceput împreună un proiect prin care colectau fonduri pentru un copil bolnav, care avea nevoie urgentă de o sumă mare de bani. Povestea era, desigur, fictivă, dar cei doi “au însăilat-o” aşa de bine, încât au fost declaraţi câştigători pe judeţ.

Bianca spune că ea şi colegul ei, Sergiu, au făcut asta din pasiune. Altfel nici n-ar fi avut vreun motiv, mai ales că ei sunt în clasa a opta şi îi aşteaptă Testele Naţionale. Profesoara Elena Petruţ îi laudă şi ea pe copii. Pe cei doi, dar şi pe ceilalţi olimpici: “Din fericire, în şcoala românească încă se mai învaţă. Am avut surpriza să întâlnesc, în timp ce am însoţit un grup de elevi la un concurs până la Galaţi, copii foarte studioşi şi respectuoşi. Şi mă refer aici mai ales la copiii din Valea Jiului, care au înţeles că învăţătura este singura lor şansă pentru o viaţă mai bună. Am avut surpriza ca, în clipa în care s-au organizat ieşiri în oraş, să constat că unii dintre elevi vor să rămână în cameră, ca să mai repete”, spune profesoara. Bianca Băsescu vrea să se facă medic legist şi n-are de gând să rămână în Brad.

Vrea să meargă într-un oraş mare: Cluj, Timişoara sau Bucureşti. Spune că pentru ea e cam mare plictiseala, mai ales că nici măcar nu stă în oraş, ci în Ţebea. În Brad, după părerea Biancăi, nu ar fi rău dacă ar fi mai multe clădiri, parcuri şi fântâni arteziene şi dacă oamenii ar fi mai puţin indiferenţi: “Să nu mai arunce gunoaie pe jos, să nu mai facă mizerie… Noi am desfăşurat şi campanii de ecologizare, dar le-am făcut cam degeaba, că gunoaiele apar la loc… Cât priveşte motivaţia noastră pentru învăţătură…. Cred că nouă ne place să fim primii. Pe alţii nu-i deranjează. Am avut, de exemplu, un coleg care a rămas corigent la muzică şi a zis că nu-i pasă. Auzi, cum să nu-ţi pese?! Cum să rămâi corigent la muzică?!”, se miră adolescenta.

Demoralizaţi de non-valori

Sabrina Groza, elevă la Liceul “Sabin Drăgoi”, va merge la faza naţională a olimpiadei de geografie şi vrea să facă o facultate de profil, sau una în domeniul turismului. Îi place şi istoria, aşa că a obţinut rezultate remarcabile şi la olimpiada pentru această disciplină. Pentru concursul judeţean la geografie zice că a învăţat cam trei-patru ore în fiecare zi. De ce nu învaţă la fel de bine şi colegii ei? “Pentru că sunt leneşi, din cauza anturajului, ori pentru că nu sunt interesaţi de unele materii. De fapt, eu cred că tinerii nu înţeleg că nu poţi să reuşeşti în viaţă fără efort.

E drept că antimodelele din ziua de astăzi, oameni care obţin facil bani mulţi, renunţând la principii şi la cultură, sunt promovate frecvent şi mă cam demoralizează şi pe mine chestia asta. Totuşi, eu continui să cred că fără muncă şi transpiraţie nu se poate”, mărturiseşte Sabrina. Şi tot ea mai adaugă că şi-ar dori ca în Deva clădirile să fie renovate şi oraşul mai curat. Şi mai spune, în cele din urmă, că ea e şi campioană naţională la karate, aşa că ştie ce vorbeşte când spune că e nevoie de multă “bătaie” (de cap), ca să ajungi pe primul loc, în top.

About Ada Beraru