Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 2,138 ori

“London Irish şi-a luar revanţa în faţa celor de la Wasps”, titra, în urmă cu ceva timp, televiziunea Digi24. Nici la ei în redacţie nu se practică recitirea materialelor sau a titlurilor care ajung pe ecran. Spun asta pentru că nu e prima dată când văd un titlu greşit; dar măcar sunt mai “tineri” şi ceva mai vigilenţi decât alţii, pentru că în general greşelile sunt corectate imediat.

si-a luar revantza

“Devenii pot circula gratis cu… metroul”, zice Andreea Demian, în Glasul Hunedoarei. Devenii… adică toţi devenii? Uau, ce veste bună! Dar staţi… că de fapt nu-i vorba despre toţi devenii, ci doar despre un devean, “Bat Gabriel Vittorio, o persoană cu handicap accentuat din oraş”. Şi nici n-avea cum să fie o veste bună pentru toţi devenii, pentru că, ştiţi, noi nu avem metrou!

Da, devenii care suferă de un handicap accentuatl beneficiază de gratuitate pe toate liniile de transport în comun de suprafaţă şi cu metroul, numai că noi n-avem metrou, deci ştirea este inutilă. Informaţia era, de fapt, că un devean a primit gratuitate la metroul din Bucureşti. Bravo lui, atâta lucru poate să facă pentru el statul român, dacă tot suferă de handicap accentuat, dar nu văd de ce Andreea Demian a transformat această informaţie utilă pentru domnul Bat Gabriel Vittorio într-o ştire cu titlu “a la Libertatea” pe care a publicat-o în Glasul Hunedoarei. Să fi fost din lipsă de subiecte?

gratis cu metroul

La Petrila a avut loc o explozie. “Vecinii din blocul turn din Cartierul 8 Martie, au intrat în panică”, scrie Diana Mitrache, pe site-ul CityNews. Cu virgulă între subiect şi predicat, că aşa-i în tenis presă. Alte declaraţii care îmi fac ochii să lăcrimeze şi creierul să mă doară: “«Dormeam şi am auzit o bubuitură. Am ieşit pe geam să văd, că m-am gândit că fură careva fier vechi. S-au spart geamuri şi uşişia venit acum o echipă de gaz»,spune un vecin. «Am rămas fără uşă, fără geamuri. Măpregăteam să mănânc şi,dintr-o dată a bubuit la vecinii mei ceva. Atunci a zburat şi uşa metalică şi geamurile»,spune un alt vecin. «Ştiu că s-a auzit o bubuitură dimineaţă şi atât. Apoi am văzut că la etajul IV sunt probleme»,spune oaltă femeie care locuieşte în bloc”.
Declaraţia femeii în apartamentul căreia s-a produs explozia: “M-am dus dimineaţă la baie să mă spăl şi când am aprins becul a sărit uşa de la exterior afară, pe coridor. Soţul e la spital şi el cred că era la aragaz, nu ştiu exact. Era ars pe mâini şi faţă. Nu ştiam că am scurgeri de gaz. Se simte şi acum miros de geam, iar detectorul de gaz merge şi acum şi nu arată că aş avea scurgeri”. Cred că doamna ziaristă putea să facă un pic de “traducere şi adaptare”, pentru că eu am înţeles că femeia era singură în casă atunci când s-a produs explozia (“Soţul e la spital”), iar apoi că “el era la aragaz”.

explozie petrila

Urmează, evident, declaraţia medicului: «”Starea pacientului e stabilă. Prezintă un traumatism la nivelul feţei, arsuri de gradul I şi II la nivelul feţei şi a ambelor mâinilor.În momentulde faţă e internat la chirurgie şie ţinut sub observaţie. Dacă nu vor avea loc modificăriale stării de sănătate, respectiv arsuri ale căilor respiratorii, pacientul va rămâne câteva zile aici», a spus dr. Liliana Dumitru medic Unitatea de Primire a Urgenţelor din Petroşani”. Spaţiile şi semnele de punctuaţie văd că sunt opţionale pentru ziarista de la CityNews.ro. Pe această cale, îi rog pe şefii Dianei Mitrache să facă un pustiu de bine şi să-i cumpere ziaristei o tastatură nouă, de preferinţă una care să aiba tasta “space” funcţională, pentru că în ultima vreme nu există ştire în care să nu găsesc cuvinte lipite, un fel de anus contra naturii pentru ochii mei sensibili de corector.

Despre vânzarea de mărţişoare în Deva, domnul primar a zis aşa: “Pentru cei care vin din altă zonă a ţării şi mai vând şi kitschuri şi nici nu respectă regulamentul provizoriu şi le-am acordat această şedere temporară în municipiul Deva, trebuie să trimitem Poliţia locală să îi amendeze”. Aşa l-a citat Andreea Demian în Glasul Hunedoarei, aşa am preluat şi eu citatul. Domnul primar nu ne spune nimic despre vreun regulament provizoriu, ne spune în schimb că vânzătorii de kitsch-uri nu îl respectă. Eu am interpretat declaraţia sa aşa: “Eu le-am acordat şederea temporară, ei nu respectă regulamentul provizoriu, dar nu mai sunt problema mea: să-i amendeze Poliţia locală!”. Cam multe lucruri temporare şi provizorii, dacă-mi permiteţi o observaţie.

primarul, martisoarele si bulibasa

Cert este că sursele mele de la faţa locului mi-au spus că cetăţeni veniţi din alte judeţe şi aparţinând etniilor conlocuitoare au văzut că nu pot trata cu primarul, prin urmare, s-au dus la Bulibaşa, iar Domnul Bulibaşa – cine-o mai fi şi el, că nu-i cunosc pe toţi devenii personal?! – s-a dus la domnul primar şi l-a rugat, “prin mijloace specifice”, să facă să fie bine.

De pe o cutie de muştar ieftin am cules următoarea informaţie preţioasă: “Muştarul natural Univer este muşatrul ideal al oricărei gospodine. Datorită calităţii superioare satisface cele mai pretenţioase gusturi”. Atâta limbă de lemn pe o etichetă atât de mică n-am văzut de când sunt! Şi-apoi cum să spui că muştarul tău satisface cele mai pretenţioase gusturi, când tu nu eşti în stare să scrii corect chiar numele produsului pe care îl tot lauzi? MUŞATR?!

mushatrul

“Au călcat prea tare acceleraţia, sau erau băuţi. Acestea sunt celemai frecventemotive pentru care şoferii hunedoreni au produs accidente rutiere sau au fost sancţionaţi”. Este doar începutul ştirii semnate de – aţi ghicit – Diana Mitrache, pe site-ul CityNews.
“Poliţiştii de la rurtieră din Hunedoara au dat publicităţii un bilanţ ce scoate în evidenţă motivele pentru care şoferii au fost sancţionaţi”. Rurtieră asta ce o fi? Poliţia Rutieră? Da’ de ce aţi scris-o cu literă mică? Şi de ce aţi scris “rurtieră”, ce-i aia? O burtieră ştirbă? Multe întrebări fără răspuns. Sau, dacă aş avea tastatura doamnei Mitrache, “multeîntrebări fărărăspuns”.
“«În total au fost aplicate 483, din carepentru viteză 319, alte 8 pentru depăşire neregulamentară, 37 au fost date şoferilor care nu aveau centurăde siguranţă, iar 7 pentru consum alcool», spune Bogdan Niţu,purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara. Nicipietonii nu au fost iertaţi şi 15 au fost sancţionaţi pentru felul în care s-au comportat pe drumurile publice. 3 cetăţeni au fost prinşi la volan, deşi nu aveau permisde conducere,iar alţi 2 conduceau maşini neînmatriculate”. Am ajuns la concluzia că Dianei Mitrache nu-i place tasta “Space” şi cu asta basta!

rurtiera

Hannelore Acârnulesei – Petrovai a publicat pe site-ul HunedoaraMea.ro un film – înregistrarea unei emisiuni care l-a avut în prim plan pe medicul Romeo Stănescu. Toate bune şi frumoase, numai că pe site-ul menţionat, numele doctorului este “Romei Stănescu”. Mai precis, “Oameni de lângă noi cu medicul Romei Stănescu”. Nici dacă domnul Stănescu ar fi fost medicul capitalei Italiei, titlul pus de Hannelore Acârnulesei-Petrovai nu era corect, pentru că era necesară o virgulă între “Romei” şi “Stănescu”. Ruşinică!

medicul romei stanescu

S-au trezit colegii de la CityNews să facă mişto de Marian Vanghelie: “Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie a declarat, sâmbătă, la conferinţa de alegeri a filialei PSD Sector 1, că este o persoană complicată, preocupată de multe gânduri. […] «Tot îmi vin gândurile mai complicate în cap, pentru că aşa sunt construit, nu de altceva», a spus el la finalul discursului, arătând că în anumite privinţe mesajul său este «subliminal»”.
Nu sunt eu fanul numărul 1 al lui Vanghelie, dar zău, când presa din ziua de astăzi arată aşa cum o vedem cu toţii, parcă nu mi se pare cinstit din partea unor jurnalişti cu multe bube în cap să-l critice pe Marian Vanghelie pentru că a “scos” nişte perle pe gură. Cine se simte fără de păcat să arunce primul cu piatra, dragii mei! (Şi nu, nu-s eu ăla, eu doar îmi fac datoria).

vanghelie

“Sus pe cer sunt multe stele, / Pe pământ sunt floricele, / Dar nici una dintre ele / Nu-i ca ochii mamei mele!” – aşa suna o poezie din copilăria mea. Sunt convins că Magdalena Şerban, de la Mesagerul Hunedorean, n-a învăţat poezia asta, altfel ar fi ştiut să nu pună virgulă în titlul “La Zam, sunt ofuri multe”.

of magdalena

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'