Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,500 ori

Accize

Accizele la motorină vor creşte de la 1 ianuarie cu 4,4%, de la 358 euro la 374 euro/tonă. Guvernul se aşteaptă să colecteze în 2012 din aplicarea accizelor aproape 22 de miliarde de lei, echivalentul a 10,8% din totalul încasărilor la buget.

Buget investiţii 2012

Cheltuielile bugetare destinate investiţiilor vor creşte anul viitor cu 3,3 miliarde de lei, la 38,7 miliarde de lei, iar ponderea sumelor alocate pentru astfel de proiecte va urca de la 6,4% la 6,5% din PIB, dar se va plasa sub procentajele din 2009 şi 2010, potrivit unui document guvernamental citat de agenţiile de presă. Potrivit documentului, investiţiile de anul viitor vor viza lucrări de infrastructură în domeniile transport (modernizare 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale, racorduri la DN-uri şi autostrăzi), mediu, rurale, din educaţie şi sănătate, energie.

Prognoză

Pensiile şi salariile vor rămâne la nivelul actual în prima jumătate a anului viitor, însă ar putea creşte modest în a doua parte, cu 3-4%, dacă evoluţia economiei şi a bugetului o vor permite, a afirmat duminică Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România. Proiectul de buget pregătit de Guvern pentru anul 2012 a fost conceput pe o creştere zero a salariilor şi pensiilor.

Fără mall-uri

Guvernul din Ungaria a aprobat o propunere de interzicere temporară a construcţiei de centre comerciale noi mai mari de 300 de metri pătraţi. Autorităţile maghiare îşi motivează decizia prin poziţia de cvasi-monopol pe care marii retaileri tind să o aibă pe piaţă. Astfel, 69% din cifra de afaceri a retail-ului din Ungaria este controlată de corporaţii internaţionale care reprezintă numai 1% din antreprizele din retailul local. Restul de 99%, adică afacerile mai mici, au o felie de numai 31% din piaţă.

Rating de ţară

Standard & Poor’s (S&P) evaluează România cu rating “BB+”, cea mai ridicată treaptă din categoria nerecomandată pentru investiţii şi imediat sub ratingul “BBB-” al Ungariei. Fitch şi Moody’s acordă României calificativele “BBB-” şi “Baa3″, recomandate investitorilor, la fel ca în cazul Ungariei. Ratingul Greciei este de “CCC”, cel mai slab rating de ţară din lume. Germania şi Franţa au în prezent un rating maxim “AAA” (S&P), Italia “A+”, în timp ce ratingul Statelor Unite ale Americii a fost coborât în luna august la nivelul “AA+”.

About Adrian Sălăgean