Săptămâna economică 21 – 27 martie 2013

Articolul a fost vizualizat de 1,625 ori

Disponibilizări

Ministrul Eugen Nicolaescu a declarat că, prin procesul de reorganizare din Sănătate, vor fi reduse trei-patru mii de posturi “din birocraţie”, însă, în urma unei evaluări pe competenţe, ocupanţii acestora vor fi redistribuiţi, astfel încât numărul celor fără loc de muncă să fie cât mai mic. 

Recul

Cifra de afaceri din industrie, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), a scăzut în ianuarie, în termeni nominali, cu 3,4% faţă de luna precedentă, şi a crescut cu 5,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Fonduri europene

Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, a declarat că până la 30 iunie vor fi trimise Comisiei Europene cereri de rambursare în valoare de 2,5 miliarde de euro, astfel încât se va menţine realizabil obiectivul de a absorbi 6,5 miliarde euro până la finalul anului 2013.

Executări silite

Peste 16.000 de bunuri vor fi executate silit în 2013, după ce, în 2012, numărul bunurilor executate silit a fost de 8.395, iar în 2011 de 4.237, se arată într-un studiu al portalului Executari.com. În 2012, valoarea totală a anunţurilor de bunuri executate silit publicate pe portal a fost de circa 208,5 milioane de euro, din care 180,7 milioane euro era valoarea imobilelor, 9,6 milioane de euro a fost reprezentată de auto-moto şi diferenţa de 18,2 milioane de euro a provenit din categoriile echipamente şi utilaje.

Gigant energetic

Un proiect de lege iniţiat de trei deputaţi PSD urmăreşte strângerea tuturor participaţiilor statului la companiile din energie într-o mega companie, care ar urma să deruleze proiecte investiţionale mari în domeniu. Compania ar urma să poarte numele de Fondul Român de Investiţii Strategice în Energie şi Resurse Energetice S.A, acţionarul majoritar ar fi Ministerul Economiei, iar în componenţa sa ar urma să intre acţiunile statului deţinute la unele dintre cele mai mari companii din România, precum Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Complexul Energetic Oltenia, Nuclearelectrica sau Transgaz.

About Adrian Sălăgean