Posturile din spitale se deblochează parţial

Articolul a fost vizualizat de 2,998 ori

Sectorul medical oferă, mai nou, sute de locuri de muncă vacante. Absolvenţii şcolilor postliceale sanitare reuşesc să se angajeze şi în unităţile medicale din judeţ, dar mai bine de jumătate dintre ei pleacă peste graniţe.

Spitalele din judeţ au reînceput să facă angajări pe principiul “unul plecat, unul venit”, însă doar pentru personalul medical

Spitalele din judeţ au reînceput să facă angajări pe principiul “unul plecat, unul venit”, însă doar pentru personalul medical

În ultimii patru ani, managerii spitalelor hunedorene nu au mai putut să facă decât o singură angajare la câte şapte salariaţi plecaţi din sistem. Începând cu data de 1 ianuarie 2013, legea le-a permis, din nou, directorilor unităţilor medicale să facă angajări, în raport de unu la unu. Practic, pentru fiecare angajat care se pensionează sau pleacă să muncească peste graniţe, directorii spitalelor hunedorene pot să angajeze un alt salariat. Regula nu se aplică, însă, şi pentru personalul TESA, unde a rămas valabilă vechea prevedere legislativă: un singur angajat nou, la şapte oameni plecaţi din sistem. Valul de angajări care s-a înregistrat în prima lună a acestui an în cele mai multe dintre spitalele hunedorene a crescut mult oferta locurilor de muncă la capitolul sănătate.

80 de candidaţi pe un loc!

Această tendinţă de creştere a posturilor disponibile în sistemul sanitar se face remarcată nu doar la nivelul judeţului Hunedoara. Portalurile de recrutare online înregistrează sute de locuri de muncă în sectorul medical, meseriile din acest domeniu fiind pe locul doi în top, imediat după sectorul IT.
Doar portalul de recrutare MyJob, de exemplu, listează aproape 300 de locuri de muncă în ţară. „Numărul total de posturi disponibile în domeniile medical-farmacii, la nivel naţional, este de aproximativ 280. Pentru străinătate se înregistrează un număr de aproximativ 380 de posturi disponibile în acest domeniu”, explică Irina Alexe, manger în relaţia cu clienţii al companiei MyJob.

Însă numărul considerabil de posturi disponibile, mai nou, în Sănătate, este depăşit de numărul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Potrivit Irinei Alexe, numărul mediu de aplicanţi pentru un singur post în domeniul sanitar este de 80 de candidaţi.

Directorul Spitalului de Urgenţă din Deva, Călin Mircea Laza, spune că, începând cu data de 1 ianuarie, a înlocuit fiecare angajat care s-a pensionat sau a părăsit postul pe care îl avea. „Este vorba de vreo 15 posturi, iar concurenţa a fost destul de mare. Pentru şase posturi disponibile, de pildă, am avut 49 de candidaţi. O cifră mare şi un lucru bun pentru noi, în acelaşi timp”, declară Călin Mircea Laza. El adaugă că, în acest fel, a avut de unde să aleagă personal bine calificat. Managerul spitalului din Deva precizează că, în ceea ce priveşte personalul TESA, nu a putut să facă angajări decât după vechea regulă, de unu la şapte. „Pe parcursul ultimilor ani am pierdut 14 angajaţi, iar până acum nu am reuşit să angajez decât două bucătărese”, precizează Laza.

Potrivit managerului, spitalul din Deva funcţionează acum cu aproximativ 1.100 de salariaţi, dar grila ideală de personal ar cuprinde încă 100 sau chiar 150 de angajaţi. Nemulţumirea directorului spitalului devean este aceea că multe dintre cadrele medicale vin direct de pe băncile şcolilor postliceale în spital, câştigă experienţă, iar după o vreme decid să plece pentru a munci pe salarii mai mari, în străinătate.

Postlicealele sanitare, din ce în ce mai căutate

Numărul mare de absolvenţi de liceu care decid să urmeze o şcoală postliceală sanitară confirmă faptul că meseriile cu calificare medie sunt căutate în acest domeniu. Astfel, numai în Hunedoara funcţionează două şcoli sanitare, una de stat, care aparţine de Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara” şi o alta particulară, care funcţionează în clădirile Colegiului Tehnic „Matei Corvin”. Directorul Colegiului Naţional „Iancu de Hunedoara”, Ştefan Marinescu, spune că şcoala postliceală care face parte din unitatea de învăţământ pe care o conduce are câte şase clase pe fiecare nivel.

Cine alege şcoala postliceală sanitară de la Hunedoara poate opta pentru una dintre cele patru specializări: asistent medical generalist, asistent de farmacie, asistent de laborator sau asistent de balneo-fizio-terapie. Marinescu spune că, în fiecare an, cererea absolvenţilor de liceu depăşeşte oferta şcolii, iar elevii care nu reuşesc să treacă examenul de admitere pot să opteze pentru studii potliceale în regim cu taxă. „Şcoala postliceală sanitară de stat este căutată, tocmai pentru că este una cu tradiţie. Ea a fost înfiinţată în Hunedoara prin anii 1967-1968, apoi a fost transformată în liceu sanitar, pentru ca să revină, ulterior, la statutul de şcoală postliceală”, explică directorul Colegiului Naţional „Iancu de Hunedoara”, Ştefan Marinescu.

Trei sanitare la fiecare patru kilometri

Acesta confirmă faptul că domeniul sanitar este unul foarte atractiv în momentul de faţă şi adaugă că dovada cea mai bună este existenţa a trei şcoli sanitare postliceale pe o distanţă de numai 12 kilometri: două la Hunedoara şi una la Călan. Managerii spitalelor, pe de altă parte, menţionează că, la organizarea concursurilor, o mare parte dintre posturi sunt ocupate de cadre medicale cu experienţă, care au fost plecate şi au revenit în sistem, sau de absolvenţi de acum 15-20 de ani.

Totuşi, directorii de spitale recunosc că au fost şi posturi ocupate de proaspeţii absolvenţi ai şcolilor postliceale, dacă aceştia au făcut şcoala din pasiune şi nu doar pentru a obţine încă o diplomă de pus în ramă. Unii absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare, dar şi ai facultăţilor de medicină din România, aleg ca, imediat după ce termină şcoala, să plece să muncească în străinătate. Dacă la noi salariul unui debutant este mai mic de 200 de euro net, în Germania, de exemplu, un absolvent de medicină (supracalificat), care lucrează chiar şi pe un post inferior ca pregătire, dar tot în domeniul sanitar, poate să câştige chiar şi un salariu de zece ori mai mare.

About Ada Beraru