Numărul tinerilor care vor să fie fermieri s-a triplat

Articolul a fost vizualizat de 1,799 ori

În cea mai recentă sesiune, tinerii hunedoreni au depus la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Hunedoara 72 de proiecte în cadrul Măsurii 112, “Instalarea tinerilor fermieri”. Fondurile pentru această categorie de beneficiari sunt disponibile încă din 2008 şi vor mai putea fi accesate până în 2013.

Dacă în sesiunea anterioară au fost depuse numai 17 proiecte, dintre care au fost declarate eligibile 10, în cea mai recentă sesiune de depunere fermierii hunedoreni au depus un număr triplu de cereri de finanţare. Cele 72 de proiecte depuse în intervalul 1 – 29 iulie sunt în acest moment în evaluare. Până acum, în judeţul Hunedoara s-au depus, în cei patru ani de când aceste fonduri pot fi accesate, 126 de proiecte, valoarea totală contractată fiind de aproape 2.840.000 de euro.
Măsura 112 se încadrează în Axa 1 – “Creşterea competitivităţii din sectorul agricol şi silvic” din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală.

“Pentru judeţul Hunedoara, care nu are un potenţial foarte mare pe această direcţie, pe agricultură, e destul de bine, suma este consistentă, iar numărul de proiecte este destul de mare. Fiind un judeţ cu foarte multe ferme de subzistenţă, mulţi hunedoreni au preferat Măsura 141. Pentru instalarea tinerilor fermieri sunt disponibile fondurile nerambursabile care se pot accesa până în 2013, banii provenind din Fondul European pentru Dezvoltare Rurală. Toată lumea ne bagă în aceeaşi oală cu fondurile europene, dar trebuie să se ştie că aceste fonduri sunt destinate strict dezvoltării rurale”.

Următoarea sesiune va începe în 28 noiembrie 2011 şi se va încheia pe 13 ianuarie 2012, la ora 12. Reprezentanţii Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Hunedoara ţin să precizeze că respectarea termenului limită este foarte importantă, în condiţiile în care majoritatea fermierilor hunedoreni vin la Oficiu cu documentele necesare abia în ultima zi, astfel că întotdeauna se produce aglomeraţie. Suma alocată pentru fiecare sesiune din acest an a fost de 50 de milioane de euro, totalizând 100 de milioane de euro la nivel naţional.

Cine poate primi finanţare

Această linie de finanţare vizează îmbunătăţirea şi creşterea competitivităţii sectorului agricol prin promovarea instalării tinerilor fermieri şi sprijinirea procesului de modernizare a fermelor agricole, îmbunătăţirea managementului exploataţiilor agricole prin reînnoirea generaţiei şefilor acestora, creşterea veniturilor exploataţiilor conduse de tineri şi creşterea numărului de tineri agricultori care încep pentru prima oară o activitate agricolă ca şefi de exploataţii. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Măsura 112 sunt fermierii în vârstă de până la 40 de ani (neîmpliniţi la data depunerii cererii de finanţare), persoane fizice sau juridice care practică activităţi agricole şi a căror exploataţie agricolă are o dimensiune economică cuprinsă între 6 şi 40 de unităţi de dimensiune economică şi este înregistrată la APIA şi în Registrul agricol. Valoarea unei unităţi de dimensiune economică este de 1.200 Euro. Fondurile totale alocate Măsurii 112 prin FEADR sunt de peste 337.000.000 euro din care: contribuţia Guvernului României – 20% şi contribuţia Uniunii Europene – 80%. Banii se acordă pentru dezvoltarea exploataţiilor agricole care produc, în principal, produse agricole vegetale şi animale. Fondurile nerambursabile pot fi accesate până în 2013, dar ele riscă să fie epuizate chiar mai repede, în cazul în care numărul proiectelor şi valoarea acestora va fi mare.

About Ada Beraru