Mezalianţă economică între companiile profitabile şi găurile negre din energie

Articolul a fost vizualizat de 5,737 ori

Trei deputaţi PSD, Dumitru Chiriţă, Marin Gheorghe şi Florin Tătaru, toţi trei membri ai Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, au depus un proiect de lege prin care toate acţiunile pe care statul le mai deţine la companiile din energie vor trece pe o companie nou înfiinţată, care ar urma să fie condusă de un privat, desemnat prin licitaţie internaţională. 

Compania ar urma să poarte numele de Fondul Român de Investitii Strategice în Energie şi Resurse Energetice S.A, acţionarul majoritar ar fi Ministerul Economiei, iar în componenţa sa ar urma să intre acţiunile statului deţinute la unele dintre cele mai mari companii din România, unele profitabile precum Petrom, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica, altele cu probleme, cum este Complexul Energetic Oltenia.

paroseni În ce priveşte judeţul Hunedoara, în acest mamut energetic, evaluat la circa 10 miliarde de euro, ar intra şi Complexul Energetic Hunedoara, o entitate care abia înfiinţată se dovedeşte un colos pe picioare de lut din punct de vedere financiar.

Practic, actualul Oficiu pentru Privatizare şi Participaţia Statului în Industrie ar deveni o companie în toată regula, care ar folosi ceea ce se adună din privatizări şi dividende de la companiile integrate pentru a face investiţii în domeniul energetic. „În acest moment, OPSPI adună dividende pe care le varsă la buget, banii fiind împărţiti în toate direcţiile. Odată înfiinţat Fondul, banii adunaţia de la companiile din energie vor fi investiţi tot în energie, domeniu strategic, alături de agricultură”, spune Chiriţă.

Într-o expunere de motive stufoasă, cei trei parlamentari sunt de părere că înfiinţarea unui asemenea Fond este mai mult decât necesară proiectelor de investiţii şi retehnologizare în domeniul energiei şi contribuie la garantarea securităţii energetice a României.

Complexul Energetic Hunedoara a luat fiinţă la 1 noiembrie 2012, în urma fuziunii societăţilor Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Paroşeni. Capitalul social al CE Hunedoara S.A. este de 203.396.080 lei şi este deţinut de statul român prin Ministerul Economiei în proporţie de 100%. Societatea este considerată singurul mare producător de energie electrică din zona de centru şi nord-vest a ţării şi, de curând, au început procedurile de înglobare a celor patru mine viabile din Valea Jiului, respectiv Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni, care fac parte din SNH. CNH urmează să fie lichidată.

About Adrian Sălăgean