Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,937 ori

Vin nemţii

România a intrat în vizorul investitorilor nemţi. Presa germană scrie că celebrul concern Siemens îşi va muta la noi o parte din capacităţile de producţie. Iar premierul anunţă că aceasta nu e singura investiţie de marcă. Potrivit lui Victor Ponta, Guvernul a încheiat o înţelegere, deocamdată confidenţială, cu una dintre cele mai importante companii nemţeşti din industria auto, pentru deschiderea unei noi fabrici în România. Speculaţiile care se fac spun că este vorba fie de fabricantul Audi, fie de BMW. 

Declin

Edy International Spedition, cel mai mare transportator auto local, care a intrat în insolvenţă în toamna anului trecut, mai are doar un sfert din flota de camioane din 2008, iar activitatea companiei este concentrată doar pe transportul intern. Astfel, din peste 1000 de camioane, compania numără în prezent circa 300.

TVA la pâine

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că reducerea TVA la pâine, de la 24% la 9%, propunere discutată, dar încă neaprobată de FMI, va necesita găsirea unor rezerve bugetare suplimentare de 120 de milioane de lei pentru semestrul al doilea al acestui an. Premierul a declarat că dacă această măsură va aduce la suprafaţă parte din economia subterană, va extinde reducerea TVA şi la alte produse alimentare de strictă necesitate.

Mai ieftin în frig

Luna februarie a adus o scădere puternică a consumului de gaze, tendinţă similară cu cea înregistrată de consumul de energie, impactul cel mai mare fiind la nivelul populaţiei. Astfel, per global, scăderea cererii de gaze naturale pe piaţa internă a fost de 10%. Populaţia a consumat însă cu 40% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Coplata

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a declarat că s-a aprobat HG privind coplata, pacienţii vor da între 5 şi 10 lei o singură dată la externare, indiferent de perioada spitalizării, iar medicii de familie vor primi 50% pentru pacienţii înscrişi pe liste şi 50% pentru servicii.

About Adrian Sălăgean