Peste 170 de elevi hunedoreni au renunţat la şcoală

Articolul a fost vizualizat de 1,902 ori

Numărul copiilor care nu au mai mers la şcoală cel puţin doi ani la rând este doar puţin mai mic, comparativ cu cel de anul trecut. Cele mai frecvente situaţii de abandon şcolar se înregistrează în cazul băieţilor. Tot ei sunt şi campionii absenţelor în judeţ, iar printre cauzele cele mai des întâlnite pentru care copiii renunţă la şcoală se numără dezinteresul faţă de şcoală, sărăcia sau plecarea lor sau a familiei în străinătate.

Potrivit datelor transmise de şcolile din judeţul Hunedoara Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) la începutul anului şcolar 2011-2012, au fost înregistrate 171 cazuri de abandon şcolar, cu 6 mai puţine decât la începutul anului şcolar anterior. Reprezentanţii Centrului spun că se observă o scădere a ratei abandonului şcolar în Deva, Călan, Petrila, Petroşani, în timp ce în Simeria nu s-a înregistrat niciun caz de abandon. Pe de altă parte, sunt şi localităţi unde numărul elevilor care renunţă să mai meargă la şcoală este în creştere. Printre acestea se numără: Uricani, Vulcan, Orăştie, Ilia, Haţeg, Brad, dar şi municipiul Hunedoara. Potrivit regulamentului de organizare a învăţământului preuniversitar, se află în situaţie de abandon şcolar elevul care nu frecventează cursurile de zi ale unei clase din învăţământul obligatoriu, depăşind cu mai mult de 2 ani vârsta clasei respective.

Dascălii spun că situaţiile de abandon se înregistrează mai ales în clasa a V-a şi a IX-a, când se trece de la un ciclu şcolar la altul, iar principala cauză este depăşirea vârstei în urma repetenţiei (în cazul a 62 elevi, ceea ce reprezintă 36% dintre elevii aflaţi în abandon). Spre deosebire de acest an, studiul făcut anul trecut arată că principalul factor în abandonarea şcolii a fost dezinteresul faţă de şcoală (77 elevi, reprezentând 43,5% din totalul elevilor aflaţi în situaţie de abandon).

Abandon şcolar în Valea Jiului şi Orăştie

Numărul cel mai mare de elevi care au abandonat şcoala ca urmare a depăşirii vârstei se regăseşte în Valea Jiului (41,9 %) şi Orăştie (16%). Cauzele identificate de profesori şi psihologi pentru abandonul şcolar sunt: dezinteresul pentru şcoală, condiţiile materiale precare, plecarea în străinătate sau chiar căsătoria. Specialiştii spun că băieţii abandonează şcoala în proporţie de 56,7%, la fete rata abandonului fiind de 43,3%. Raportat la motivele abandonului, fetele renunţă la şcoală în urma depăşirii de vârstă, căsătoriei şi repetenţiei, iar băieţii din cauza depăşirii de vârstă şi dezinteresului manifestat faţă de procesul instructiv-educativ. Cele mai multe cazuri de abandon şcolar apar la vârsta de 15 ani, la un sfert dintre aceştia cauza fiind dezinteresul faţă de şcoală. Reprezentanţii CJRAE mai spun că în, intervalul 15-19 ani, fenomenul de căsătorie şi sarcină apare cu precădere în Orăştie şi Deva.

De asemenea, în judeţul Hunedoara, 183 de elevi sunt în risc de abandon şcolar. Aceştia nu au frecventat deloc cursurile în anul şcolar 2010-2011. Dintre ei mai bine de 40 de elevi (adică un sfert din total) sunt în clasa a IX-a. Din cei 183 elevi aflaţi în risc de abandon şcolar, 158 nu au revenit nici în acest an şcolar la cursuri, aşa că anul viitor şcolar pot fi declaraţi în situaţie de abandon. Cele mai multe cazuri se înregistrează în zona Valea Jiului (45,4 %), iar cauzele intrării în risc de abandon sunt: dezinteresul faţă de şcoală (22,9%), plecarea în străinătate (12,0%), în timp ce pentru mai bine de o jumătate dintre aceşti elevi, diriginţii şi psihologii şcolari spun că motivele pentru care elevii nu au mai venit la şcoală le rămân necunoscute.

Cu 450 mai mulţi repetenţi

În anul şcolar care s-a încheiat, mai bine de 1.300 de elevi au rămas repetenţi, iar 78 sunt repetenţi pentru a doua oară, cel mai mare procent al acestora înregistrându-se în clasa a V-a (aproape 20 la sută). În ciclul primar şi gimnazial ponderea elevilor rămaşi repetenţi pentru corigenţe la mai mult de două materii este mai mare decât în ciclul liceal, unde repetenţia apare ca urmare a scăderii notei la purtare sub 6, pentru absenţele acumulate. Comparativ cu anul şcolar 2009-2010, numărul elevilor repetenţi a crescut cu aproape 450 de cazuri. Totuşi, îmbucurător este faptul că numărul elevilor aflaţi în situaţia de a repeta anul pentru a doua oară a scăzut de la 118 cazuri în anul şcolar 2009-2010, la 78 cazuri înregistrate în an şcolar 2010-2011. Doar băieţii rămân repetenţi din cauza notei scăzute la purtare pentru comportament sau ajung să fie exmatriculaţi, cu drept de reînscriere. În cazul fetelor, nota scăzută la purtare sub 6 vine ca urmare a numărului mare de absenţe. Elevii lipsesc cel mai mult de la ore în clasa a IX-a, din cauza dezinteresului faţă de şcoală, a plecării în străinătate, a condiţiilor materiale dificile sau a angajării. Potrivit statisticilor Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara cei mai mari chiulangii sunt băieţii, cu o rată care depăşeşte 60 la sută din totalul absenţelor.

About Ada Beraru