Noile construcţii dau semne de “dezmorţire”

Articolul a fost vizualizat de 1,745 ori

Pentru prima oară de la intrarea în criză, domeniul construcţiilor pare să se redreseze. În prima lună a acestui an numărul autorizaţiilor de construcţie a crescut, comparativ cu anii trecuţi. Totuşi, comercianţii de materiale de construcţii spun că vremea rea a întârziat reluarea lucrărilor în domeniu.

Numărul construcţiilor noi este un mai mare decât la începutul anului trecut, dar incomparabil mai mic cu primul trimestru anual din perioada 2006 - 2009

Numărul construcţiilor noi este un mai mare decât la începutul anului trecut, dar incomparabil mai mic cu primul trimestru anual din perioada 2006 – 2009

Numărul solicitărilor de autorizaţii de construcţie aproape s-a dublat în luna ianuarie a acestui an, comparativ cu aceeaşi lună a anului 2012. Şeful Direcţiei de Statistică a Judeţului Hunedoara (DJS), Dorel Braşovan, afirmă că în prima lună 17 hunedoreni au primit aviz pentru a-şi începe construcţia, faţă de doar 10 persoane anul trecut.

În acest fel, hunedorenii au pus capăt trendului descendent în domeniul construcţiilor rezidenţiale. Numărul acestora a scăzut de la un an la altul pe timp de criză în prima lună a anului. Astfel, dacă în ianuarie 2010, 29 de hunedoreni au solicitat o autorizaţie de construire, numărul acestora a scăzut la 18 în 2011 şi la numai 10 în ianuarie 2012. Totuşi, dacă marile magazine au înregistrat o uşoară creştere a vânzărilor la materiale de construcţii, comercianţii mici şi mijlocii încă îşi mai aşteaptă clienţii. Reprezentantul Adelard Logistic SRL, Sorin Mureşan, societate care comercializează materiale de construcţii din lemn, afirmă că vremea friguroasă i-a determinat pe hunedoreni să îşi amâne lucrările de construcţie.

Mureşan adaugă că anii de criză l-au determinat să fie precaut, aşa că nu îndrăzneşte să facă o estimare, referitor la momentul ieşirii din recesiune. Directorul DSJ Hunedoara, Dorel Braşovan, mai spune că, pe vreme de criză, numărul hunedorenilor care au reuşit să îşi termine construcţiile începute anterior a scăzut de la peste 630 în 2009, la doar 380 în 2010, pentru a ajunge în 2011 la numai 350. Cei mai mulţi hunedoreni au optat pentru o casă cu două camere.

Zona de vest este în creştere

Şi la nivel naţional tendinţa de creştere înregistrată în judeţul Hunedoara se menţine. Institutul Naţional de Stastistică anunţă că până la începutul lunii martie s-au eliberat peste 3.800 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, cifră cu 2,5 la sută mai mare, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Mai mult, în februarie numărul autorizaţiilor de construcţie eliberate a crescut cu o pătrime faţă de prima lună a anului. Este foarte probabil ca, în ţară, o bună parte a celor care au investit în construcţii sunt persoane care au ales să se mute de la oraş la sat, care au vrut să îşi construiască o casă de vacanţă sau care au dorit să îşi reamenajeze vechile construcţii. Asta deoarece aproape 70 la sută dintre persoanele care au avut nevoie de o autorizaţie de construcţie au solicitat documentul pentru o clădire situată în mediul rural. În judeţul Hunedoara, în schimb, proporţia este exact inversă: cele mai multe construcţii au fost ridicate în municipii şi oraşe.

Datele statistice arată că zona de Vest, unde se încadrează şi judeţul Hunedoara, este a doua în top pe ţară, în funcţie de criteriul creşterii numărului de autorizaţii solicitate, după Bucureşti-Ilfov.

About Ada Beraru