Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 2,027 ori

Săptămâna trecută a izbucnit un “mic” scandal pe Internet: Carmen Cosman, de la Ziarul Hunedoreanului, a reuşit s-o înfurie pe Mihaela Rădulescu. Da, e vorba despre acea Mihaela Rădulescu. Pare greu de crezut, dar o să vă lămuresc imediat. Mihaela Rădulescu decide să ajute copiii din Petrila, aşa că îşi mobilizează prietenii şi strânge 824 de kilograme de haine, încălţăminte şi alimente. Opt sute douăzeci şi patru, reţineţi acest număr. Un grup de 24 de persoane vine din Monaco la Petrila cu aceste ajutoare, iar presa relatează despre eveniment. Carmen Cosman scrie, în Ziarul Hunedoreanului, că vedeta, împreună cu grupul de prieteni, a adus la Petrila 24 de kilograme de ajutoare. Douăzeci şi patru.
“Mihaela Rădulescu, vedeta de televiziune stabilită la Monaco, a condus o delegaţie de tineri din principat care au adus, la sugestia româncei, ajutoare pentru copiii necăjiţi aflaţi în îngrijirea organizaţiei «Salvaţi Copiii» din Petrila”.

mihaela radulescu vs carmen cosman 1

 

Mihaela Rădulescu citeşte ştirea pe site-ul ziarului, se enervează şi se dezlănţuie pe Facebook, în văzul tuturor: cum să spui că am venit 24 de oameni cu 24 de kilograme de ajutoare? Ce facem, ne batem joc? “Ziariştii” lu’ peşte etc.

“Ultima dezamăgire despre «presă» – ziarul «Hunedoreanul» scrie o tâmpenie şi o mai preiau şi alţii – cică am fost la un Centru de copii din Petroşani cu 24 de kg de ajutoare. Fraţilor, cât de neprofesionişti şi superficiali mai puteţi fi?! Eram un GRUP din Monaco, de 24 de PERSOANE, care am adus O TONĂ de ajutoare la Centrul «Salvaţi Copiii» din Petrila. Să vă fie ruşine, sincer…”.

mihaela radulescu vs carmen cosman 2

Sincer i-a fost ruşine ziaristei Carmen Cosman, pentru că şi-a cerut scuze. Eu încă mai spun că achiziţionarea unei tastaturi noi, de 30 de lei, nu-i un capăt de ţară. Carmen Cosman se face, în continuare, că n-aude/nu vede: “PRECIZARE. Peste 800 (opt sute) de kilograme de ajutoare au ajuns de la Monaco la Petrila. Nu a fost deloc intenţia mea de a minimaliza gestul admirabil al unor adolescenţi din Monaco, care au ajuns pentru prima oară în viaţă la Petrila, la «Salvaţi Copiii», încărcaţi cu ajutoare pentru micuţii defavorizaţi, ghidaţi şi însoţiţi de vedeta TV Mihaela Rădulescu. Numai că, pârdalnica cifră 8 nu s-a lăsat deloc tastată, iar din totalul de 824 de kilograme de ajutoare care au plecat de la Nisa la Petroşani în text au mai rămas doar … 24 de kilograme. O cantitate infimă faţă de cifra reală, e drept, dar greşeala s-a strecurat neobservată într-un articol în care lăudam gestul admirabil şi dezinteresat al acestor adolescenţi care au lăsat căldura din ţara lor şi au cărat prin viscol pachetele cu ajutoare, împreună cu Mihaela Rădulescu cea care le-a povestit copiilor, părinţilor şi profesorilor despre acest colţ de lume binecuvântat de Dumnezeu prin frumuseţea naturii, dar unde prea mulţi oameni sunt atât de săraci încât orice mână de ajutor întinsă este motiv de bucurie”.

mihaela radulescu vs carmen cosman 3

Pârdalnica cifră 8, blestemata de tastatură, providenţa! Ceasu’ rău, pisica neagră, orice, numai să nu ne cerem scuze pentru că scriem în grabă şi ne este lene să citim înainte de a publica – adică exact ceea ce tot strig eu în pagina asta de câţiva ani buni!

Povestea a ajuns şi în ziarul Libertatea, că doar nu era să scape un scandal, oricât de mic, de nasurile ziariştilor “libertarieni”…

mihaela radulescu vs carmen cosman 4

…care ziarişti au transformat o neînţelegere într-un scandal de proporţii, aşa cum numai un ziar de scandal poate să o facă: “Mihaela Rădulescu, FOC ŞI PARĂ pe un ziar din România! Vezi ce a SCOS-O DIN SĂRITE! FOTO”.

Cu tot scandalul ăsta, ar fi fost un moment prielnic pentru Ziarul Hunedoreanului să câştige nişte “awareness”, adică să mai audă lumea de el, pentru că se spune că şi publicitatea negativă e tot publicitate. Din păcate, la patru ani de la dispariţie, brandul vechiului ziar Hunedoreanul este încă mai puternic decât orice copie.

O altă Mihaelă, de data asta de-a noastră, Mihaela Tămaş, a scris în Glasul Hunedoarei despre o tragedie la Lupeni: “Elevă ucisă de tren în timp ce se întorcea de la şcoală”. Ucisă, deci fata a murit, da? Ei bine, iată ce ne spune Mihaela Tămaş spre sfârşitul articolului: “Trupul însufleţit al copilei a fost preluat de medicii legişti şi transportat la morga Spitalului Municipal Lupeni în vederea efectuării necropsiei”. Ăăă… necropsie la un trup însufleţit? Parcă-i zicea biopsie şi parcă fata murise!?

trupul insufletit

Virgulele nu sunt compatibile cu unii jurnalişti. De exemplu, cu Iulian Stroia, de la Servus Hunedoara, care se crede Stăpânul Virgulelor şi nu le lasă să “iasă” din tastatură decât duminica şi în alte sărbători legale. “Parcările din Deva subiect de dezbatere publică” este titlul unui articol semnat de acesta; titlul ăsta ar fi trebuit să aibă un predicat, ca să ştim că se întâmplă – sau nu se întâmplă – ceva. În lipsa unui predicat, de obicei se pune o virgulă, ca să ştie “cetitorul” că acolo trebuia să mai fie ceva. De exemplu, eu aş fi scris “Parcările din Deva, subiect de dezbatere publică”, dacă nu aveam suficient spaţiu în ziar pentru un titlu complet – “Parcările din Deva au ajuns subiect de dezbatere publică”. Domnul Stroia a considerat că virgulele-s pentru începători, aşa că nu a pus niciuna.

virgule vs iulian stroia

 

“Mai multe detalii în ediţia tipărită de mâine”, zice tot Iulian Stroia – sau persoana care se ocupă cu publicarea articolelor pe site-ul Servus Hunedoara. VIR-GU-LĂ!!!

În Mesagerul Hunedorean, Sebastian Mezei scria despre Google Street View, care şi-a îmbogăţit baza de date cu imagini la 360 de grade din diferite locaţii. Trecem peste anomalia “street view” (adică vizualizare la nivel de stradă, stradal) – Muntele Kilimanjaro sau vârful Everest, pentru că mă îndoiesc că există vreo stradă în munţi şi-apoi nu e greşeala lui Sebastian Mezei, ci a celor de la Google, care nu au găsit un alt nume pentru acest serviciu. Ce m-a deranjat este virgula pe care domnul Mezei a “scăpat-o” în articol: “Printre imaginile panoramice, Google, a adăugat şapte din cele mai înalte vârfuri ale lumii”. Google, a adăugat?

google vs sebastian mezei

 

Din click în click, am ajuns, pe site-ul Servus Hunedoara, la pagina în care sunt prezentate preţurile pentru reclama pe site. Nu că noi am avea o ofertă mai bună (că n-avem…winking, dar când prezinţi unui potenţial client o ofertă de publicitate, există o regulă nescrisă care spune că trebuie să o prezinţi frumos. Dacă o faci pe Internet şi nu ai cum să fii curat îmbrăcat şi cu unghiile tăiate, ideal ar fi să-i prezinţi potenţialului client o pagină cu texte scrise corect. Cei de la Servus Hunedoara au folosit o pagină în care am găsit titlul “Delicvenţi minori”. Corect este “delincvenţi”, nu “delicvenţi”, iar dacă aş vrea să-mi fac reclamă pe site-ul Servus Hunedoara, aş cere pentru greşeala asta o reducere de 90%. Bine, aşa sunt eu, tipicar. Poate că alţii sunt dispuşi să plătească pentru a-şi asocia numele cu un ziar cu greşeli.

delicventi

Nu doar în judeţul Hunedoara avem jurnalişti cu capul în nori. Şi în Braşov există şi, mai grav, cineva îi plăteşte să scrie şi să publice articole! Vali Petcu, bloggerul care scrie pe Zoso.ro, a aruncat momeala în urmă cu doi ani: a publicat pe blog o poză cu o autostradă suspendată din Sao Paulo, Brazilia, care sigur nu există nici măcar în proiectele româneşti. Acum, trei publicaţii au preluat fotografia, căutând pe Google imagini cu autostrada Comarnic – Braşov (ăsta ar fi primul semn de prostie, să cauţi poze cu ceva care nu există) şi au folosit-o ca să ilustreze articole despre… autostrada Comarnic – Braşov: Finanţiştii, Ziare.com şi Bună Ziua Braşov au muşcat momeala.

autostrada

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'