logo Replica
Paste ne-electoral - de Stefan Ciocan  Sarbatori cu verigheta la amanet - de Monalise Hihn  "Avere de carton" - de Ramona Stefan  Evaluare in stil comunist - de Oana Bimbirica Continua poluarea in Retezat - de Stefan Ciocan Sport - de Bogdan Barbu

Continua poluarea in Retezat
de Stefan Ciocan

 Cu toate acestea Comisia pentru Monumentele Naturii din cadrul Academiei Romane sustine proiectul inceput pe vremea lui Ceausescu. In studiul de impact pe baza caruia Comisia pentru Monumentele Naturii a aprobat proiectul prpus de Hidroelectrica si Hidroconstructia specialistii Institutului de Biologie din cadrul Academiei acreditau ideea ca apa raurilor si lacurilor din parcul National va fi tulburata doar in faza de constructie. Exploatarea nelijenta a sistemului, dovedeste insa ca Hidroelectrica si Hidroconstructia reprezinta factori permanenti d epoluare in zona. In Studiul de Impact realizat de biologii academiei sunt descrise foarte amanuntit urmarile tulburarii apei. „Efectele turbiditatii sunt: reducerea claritatii apei, scaderea ratei fotosintezei si cresterea temperaturii apei. Particolele suspendate absorb caldura, cauzand scaderea concentratiei de oxigen dizolvat. Pe de alta parte, suspensiile solide pot bloca branhiile pestilor, reduc ratele de crestere, scad rezistenta la inbolnavire si opresc dezvoltarea oualor si a puietului.”; de asemenea biologii academiei sustin in acelati studiu ca. „exigentele biologice ale acestor organisme (organismele acvatice n.n.) sunt legate in principal de factorii acvatici cum sunt viteza curentului, temperatura apei, gradul de turbiditate, durata de limpezire a apei, prezenta si concentratiile unor ioni, ca si gradul de acoperire cu vegetatie a malurilor apei.”

Un Bastroe in Retezat

Cu toate ca in repetate randuri au sesizat organele abilitate sa ia masuri impotriva poluatorilor, reprezentatii Parcului antional retezat nu pot decat sa priveasca neputinciosi cum aria protejata pe care o au in administrare este sistematic poluata de Hidroelectrica si Hidroconstructia. Biologul APNR, Calin Hodor cel care a constatat, la distansa de nici o saptamana, ultimele doua poluari nu intelege cum Academia Romana incurajeaza in continuare realizarea proiectului cu toate ca este evident efectul dezastruos al acestuia pentru Parcul National retezat – Rezervatie a Biosferei. „Ultima poluare arata inca o data cat este de nociv mediului din retezat continuarea acestui proiect. Poluarile repetate Dovedesc neglijnta si dezinteresul pe care Hidroelectrica il are pentru mediu. Inca o data sunt surprins cum de Academia sustine un asemenea proiect„ a declarat Calin Hodor. Cativa locuitori zona Gura Zlata, afectata de poluare sunt de parere ca proiectul hidroenergetic din retezat poate avea acelati efect asupra unei Rezervatii a Biosferei pe care-l are Canalul Bastroe in Delta Dunarii.

Vor plati pentru poluare

Comisarul sef al comisariatului judetean Hunedoara a Garzii Nationale de Mediu, Cristian Moldovan a declarat ca au fost prelevate probe din zona poluata acum o saptamana si ca au fost convocati la discutii atat Hidroelectrica cat si Hidroconstructia. „Am chemat ambele firme la discutii, pentru ca de obicei dau vina una pe alta si nu mai stie nimeni cine raspunde pentru poluare. Asa vom lamuri lucrurile si cine se face responsabil va fi amendat. De asemenea vor fi obligati sa ecologizeze zona si sa foloseasca decantorul si instalatia de limpezire pe care le au in dotare dar, probabil din comoditate nu le utilizeaza” a declarat Moldovan.

(pagina anterioara) pag. 1, pag. 2, pag. 3 (continuare)

Spatiu Reclama

Sigla Cotidian Servus Hunedoara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Saptamanalul Replica 2006 toate drepturile rezervate | site intretinut si administrat de luxdesign28.ro